Eerste ervaringen met de Samsung Galaxy SIII

Gisteren heeft Samsung in Londen tijdens een eigen groots aangepakt evenement haar Next Galaxy-toestel aan het publiek getoond, de Samsung Galaxy S III. Na de aankondiging hebben we de tijd gekregen om het toestel te proberen. Hier zijn onze eerste ervaringen.

Galaxy SIII unpacked

De Samsung Galaxy SIII (S3) is een toestel waar veel Android fans al een tijd op zaten te wachten. Van te voren was er nog maar weinig uitgelekt en was het voor ons ook afwachten waar Samsung precies mee zou komen. Enkele specificaties zoals een quadcore processor en een scherm met HD-resolutie waren wel al bekend, maar het design nog niet. In deze korte hands-on zullen we onze eerste ervaring over de bouwkwaliteit, snelheid en enkele softwarefeatures delen.

De buitenkant van de nieuwe Galaxy is gemaakt van Hyperglaze, een mooie marketingterm van Samsung. Het komt er simpelweg op neer dat het toestel is gemaakt van plastic waarbij ‘natuurlijke’ elementen en structuren zijn verwerkt in het plastic. Het toestel komt in twee kleuren op de markt. Als eerst in de variant Marble White dat er als een wat luxere witte kleur uit ziet en ten tweede in de kleur Pebble Blue; heel donkerblauw, tegen zwart aan. In Pebble Blue keren elementen terug die je ook bij geborsteld aluminium ziet. Om ons heen hoorden we wat verschillende geluiden over het uiterlijk van het toestel. Sommigen vonden het erg mooi maar anderen vonden het juist minder dan de vorige Galaxytoestellen. Wij vonden het er in ieder geval mooi uit zien. Verder ligt het toestellekker in de hand en weegt het met zijn 133 gram niet veel.

Samsung Galaxy SIII marble white

 

Samsung Galaxy SIII Pebble blue

 

Als we rondom het toestel kijken, zien we dat Samsung een minimale hoeveelheid knoppen heeft toegevoegd. Aan de linkerzijkant vinden we de volumeknoppen en aan de rechterzijkant zit de powerknop. Aan de bovenkant zit een koptelefoonaansluiting en aan de onderkant een microUSB-connector. Met een converter zou de microUSB-aansluiting ook te gebruiken zijn als HDMI-connector om het toestel aan te sluiten aan een televisie. Overigens is het ook mogelijk om draadloos via AllShare en DLNA de content van het toestel met een televisie te delen. Het toestel is erg dun met een dikte van 8,6mm wat erg netjes is, gezien de grote 2100mAh accu die Samsung in het toestel heeft gestopt.

Galaxy SIII zijkant

 

Galaxy SIII bovenkant

 

Galaxy SIII onderkant

 

Het eerst dat opvalt aan de nieuwe Galaxy SIII is het scherm: groot, helder en scherp. Het is dan ook een HD Super AMOLED-exemplaar met een resolutie van 1280x720p. Applicaties en webpagina’s zien er haarscherp uit en er zijn geen afzonderlijke pixels op het scherm te onderscheiden. De onderstaande close-up foto laat goed de scherpte van het scherm zien. Ook de kleuren zien er mooi uit met een hoog contrast, zoals we van Samsung gewend zijn. Het scherm heeft een afmeting van 4,8″ dat circa 22% groter is dan zijn voorgangers. Door de dunnere rand om het toestel is het toestel zelf nauwelijks groter geworden dan de S II. Het scherm ziet er naar onze mening schitterend uit. In hoeverre dit scherm beter is dan dat van de Samsung Galaxy Nexus of de Sony Xperia S is lastig te zeggen, aangezien we deze toestellen niet bij ons hadden.

Galaxy SIII scherm

 

Galaxy SIII scherm close-up

 

Aan de achterkant van het toestel vinden we een 8-megapixelcamera. Hiermee is het mogelijk om mooie foto’s en video’s te maken. In de camerasoftware vinden we enkele nieuwe features terug die we ook al bij concurrenten zijn tegengekomen. Zo is het mogelijk om tijdens het filmen een foto te maken en heeft het toestel een ambient sensor gekregen om betere foto’s te maken. Verder is er voor het maken van een video een verbeterde beeldstabilisatie toegevoegd om schokkerige beelden te filteren. Er zit een speciale burstmode in die veel foto’s achter elkaar maakt en vervolgens zelf de beste foto’s eruit weet te halen. Ten slotte zou het toestel aan gezichtsherkenning moeten doen waardoor een foto snel te delen is met de vrienden die op de foto staan.

Galaxy SIII camera

 

Samsung heeft de Galaxy SIII voorzien van haar nieuwste zelfontwikkelde quadcore processor. Na een half uur spelen met het toestel kunnen we gerust zeggen dat het toestel erg snel aanvoelt en dat we geen haperingen of trage momenten hebben kunnen ontdekken. Het is wel zo dat Android 4.0 grafisch een heel stuk vloeiender aanvoelt dan Android 2.3 en lager. Wij zijn zelf erg benieuwd hoe snel de nieuwe Galaxy is zodra we deze plaatsen naast een HTC One X, maar ook naast dualcoretoestellen zoals de Galaxy Nexus en Xperia S. Hiervoor moeten we helaas nog even wachten totdat we een officieel reviewexemplaar krijgen.

Het toestel komt in 16, 32 en 64 GB-varianten op de markt en dat geheugen is nog uit te breiden met een microSD-kaart. Aan opslag ruimte dus geen gebrek. Wat verder opvalt aan de hardware is het toevoegen van een barometer, die ook in de Galaxy Nexus zit. Hiermee is het mogelijk veel nauwkeuriger de hoogte te meten. Verwacht echter niet dat de Galaxy S III het weer voor je gaat voorspellen.

Op het gebied van gegevensverbindingen heeft de Galaxy S III ook een upgrade gekregen. Zo is het toestel in staat om channelbonding te doen met Wifi, wat moet resulteren in hogere overdrachtssnelheden. Daarnaast zal het toestel in sommige markten met LTE uitkomen al zal dit niet het geval zijn voor de Europese markt. Verder doet het toestel HSPA+ en alle andere moderne 3G-technieken voor snel mobiel internet. In veel gevallen zal de snelheid van het mobiel internet vooral beperkt worden door de provider en niet door het toestel. Ook is het toestel uitgerust met Bluetooth 4.0 en NFC. Om snel bestanden uit te wisselen heeft Samsung een “bump” feature toegevoegd waarbij je gegevens kunt uitwisselen door de toestellen tegen elkaar te houden, “bumpen”. Zodra de toestellen elkaar herkennen is het mogelijk om bestanden uit te wisselen.

Op softwaregebied heeft Samsung de Galaxy SIII ook verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Het toestel kan via de camera aan de voorkant in de gaten houden of je naar het toestel kijkt. Zolang je ogen op het toestel zijn gericht zal het scherm actief blijven. Ook kun je de telefoon eenvoudig opnemen door het naar je oor te bewegen. Wij vragen ons wel af of dit straks geen extra broekzak gesprekken gaat veroorzaken.

Ook is de software uitgerust met meer social media ondersteuning en dan vooral in foto’s. Je moet vanuit foto’s snel mensen kunnen bellen, een bericht sturen of wat met ze kunnen delen.

Verder heeft Samsung stemherkenning toegevoegd dat ons in eerste instantie er veel aan Siri van de iPhone 4S doet denken. Ondanks de rumoerige ruimte lukte het ons om het weer van Londen op te vragen met een simpel spraakcommando. Verder moet het ook mogelijk zijn om programma’s te openen en foto’s te maken met behulp van de spraakbesturing. Helaas zal de stemherkenning voorlopig niet de Nederlandse taal ondersteunen en zal je alle commando’s in het Engels moeten geven. Hierdoor vragen we ons wel af hoeveel toegevoegde waarde deze feature heeft voor de Nederlandse markt.

Galaxy SIII voice recognition

 

Galaxy SIII in de hand

 

Als eerste conclusie kunnen we zeggen dat de Galaxy SIII een erg mooi toestel is en een waardige opvolger voor de Galaxy S II. Op vrijwel alle punten is de S III verbeterd ten opzichte van de S II. Aan de andere kant hebben we ook wat gemengde gevoelens. We vragen ons af waarom Samsung dit toestel niet 2 maanden geleden al heeft aangekondigd tijdens het Mobile World Congress. In vergelijking met de Galaxy Nexus, HTC One X en Xperia S zien we niet direct hele spectaculaire nieuwe elementen terug wat het toestel echt uniek maakt. Stiekem hadden we gehoopt op wat meer unieke nieuwigheden zoals bijvoorbeeld een nano coating om het toestel waterdicht te maken. Dit soort unieke features bleven helaas uit en het toestel legt de lat voor de concurrenten niet heel veel hoger wat we destijds bij de Galaxy SII wel zagen.

Een verkeerde koop zal je aan de Galaxy SIII zeker niet doen. Het toestel ligt goed in de hand, het scherm is prachtig en daarnaast nog eens razend snel met een paar mooie nieuwe software toevoegingen. Op 29 mei moet de nieuwe Galaxy in heel Europa verkrijgbaar zijn. De prijs is helaas nog niet bekend, maar wij verwachten dat deze tussen de 550 en 600 euro komt te liggen.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters