Eerste ervaringen met de Sony Xperia XA: plastic met een beetje aluminium

BARCELONA – Eerder vandaag hield Sony een persconferentie waar ze een nieuwe smartphone lijn hebben aangekondigd. De Sony Xperia XA is een toestel in deze nieuwe lijn, de X-lijn van Sony, en in deze hands-on gaan we hem kort bespreken.

Sony Xperia XA hands-onPlastic met een aluminium look

In tegenstelling tot de twee andere smartphones in de X-lijn, is de Xperia XA niet voorzien van een aluminium ontwerp. Sony heeft heeft ervoor gekozen om alleen de linker en rechterrand van de XA uit aluminium te vervaardigen, en de rest van het toestel uit plastic. Omdat de Xperia XA een midrange toestel is, begrijpen we deze keuze ergens wel. Om een smartphone goedkoper te maken moet je als bedrijf nu eenmaal hier en daar een beetje ‘beknibbelen’ op je uitgaven. Desalniettemin blijft de smartphone er goed uitzien. Zeker omdat het plastic dat Sony gebruikt behoorlijk op aluminium lijkt.

Het plastic van de XA lijkt behoorlijk op aluminium

Net zoals bij de meeste andere Xperia-smartphones, bevinden de knopjes zich aan de rechterzijde van het toestel. Alleen is de XA, in tegenstelling tot alle andere toestellen in de X-lijn, niet voorzien van een vingerafdrukscanner. Redenen hiervoor liggen waarschijnlijk tussen het willen besparen en te weinig vrije ruimte in het toestel hebben. Wel vinden we de powerknop die Sony heeft voorzien een beetje te klein: het is een klein rondje dat een beetje uitsteekt.

Nauwelijks rand rond het scherm

Leuk aan de Xperia XA is dat er nauwelijks een rand rond het 5,0-inch grote scherm zit. Hierdoor lijk het scherm een beetje uit de smartphone te komen, wat er leuk uitziet. Wat we wel jammer vinden aan het scherm op de XA is dat het maar een HD-resolutie heeft, waardoor je makkelijk pixels kunt zien. Gelukkig worden de kleuren wel gewoon goed weergegeven en lijken de helderheid en de kijkhoeken prima te zijn.

Sony Xperia XA hands-on

He’s watching you

Een nieuwe technologie dat Sony heeft aangekondigd bij de X-lijn is de ‘predictive hybrid autofocus’ technologie. Wat deze nieuwe technologie inhoudt is dat wanneer je een foto neemt of aan het filmen bent met het toestel, en je op een bepaald voorwerp focust, het toestel dit voorwerp zal blijven volgen waardoor een foto altijd scherp staat. Dit hebben we natuurlijk even uitgetest, en het lijkt goed te werken. De foto’s neem je dan met de 13-megapixelachtercamera of 8-megapixelselfiecamera en zien er degelijk uit.

Zacht snoepje

De software op de Xperia XA is Andoid 6.0 Marshmallow met de skin van Sony erover. Zoals gewend bij Sony toestellen is de software wel merkbaar aanwezig, maar gewoon leuk om mee te werken. Om beter bij Android Marshmallow te passen heeft Sony hier en daar wel wat kleine aanpassingen gedaan in de looks van de software. Gelukkig zijn het geen drastische aanpassingen, en vinden we de skin er nog altijd relatief mooi uitzien.

Gemiddelde specs

Omdat de Sony Xperia XA zich in het middensegment van de markt zal bevinden wanneer hij beschikbaar wordt, moet je niet veel verwachten van de specificaties van het toestel. Desalniettemin is het toestel wel gewoon voorzien van een MediaTek MT6755-octacoreporecessor met 2GB werkgeheugen en 16GB intern geheugen met micro sd-kaarslot. Doorsnee specificaties dus. Na even kort met het toestel te spelen, kunnen we zeggen dat deze specificaties zich in relatief goede prestaties vertalen.

Volgens Sony moet je twee dagen aan gebruik uit de 2300mAh accu van het toestel kunnen halen. Omdat ze dit ook zeiden bij de Xperia Z5, en dit helemaal niet het geval was, betwijfelen we ten zeerste of de XA 2 dagen zal halen. Maar als we er een dag met gemiddeld tot zwaar gebruik uit kunnen halen, zullen we al zeer gelukkig zijn. Een extraatje bij de batterij is dat hij adaptief zal opgeladen worden, wat er volgens Sony voor zal zorgen dat de batterij van je smartphone minder snel stuk gaat.

Een kleurrijke zomer

Een exacte release-datum voor de Sony Xperia Xa hebben we nog niet gekregen. Sony heeft ons alleen laten weten dat we de smartphone ergens deze zomer kunnen verwachten. Het toestel heeft een adviesprijs van €299, wat we aan de hoge kant vinden. Je zult het toestel kunnen kopen in het roze goud, limoengoud, zilver en donkergrijs/zwart.

Tijdelijk oordeel

Veel tijd hebben we niet met de XA doorgebracht, maar wel net genoeg om een tijdelijk oordeel over het toestel te vormen. Op zich is het een interessant toestel: de XA heeft een mooi ontwerp, presteert relatief goed, heeft goede camera’s en als we Sony mogen geloven kun je lekker lang op een laadbeurt doen. Minpuntjes van de smartphone zijn het scherm, voor sommige mensen de software en de prijs van het toestel. Deze vinden we gewoon veel te hoog. Of de Sony Xperia XA zelfs met zijn hoge prijs een succes gaat worden, zullen we ergens deze zomer te weten komen.

Sony Xperia XA hands-on
OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters