Hands-on: Huawei P9 na 24 uur gebruik

LONDEN- Huawei heeft zijn langverwachte Huawei P9 op 6 april aangekondigd. Hoe ik dit toestel vind na het 24 uur te gebruiken, vertel ik je in dit artikel.

Huawei P9Ontwerp: twee werelden in één toestel

Voorbije maanden heeft Huawei meermaals laten zien dat ze een mooi ontworpen smartphone kunnen afleveren. Met de Huawei P9 bewijzen ze dit nogmaals. Het toestel is voorzien van een mooi aluminium ontwerp dat een beetje weg lijkt te hebben van zowel de Huawei P8 als Google Nexus 6P by Huawei. Beide tevens heel erg mooi ontworpen toestellen.

Met de P9 bewijst Huawei nogmaals dat ze mooie smartphones kunnen maken

Dankzij het aluminium voelt de smartphone zowel goed als stevig aan wanneer je hem vasthoudt. De afgeronde randjes en het 2.5D scherm zorgen ervoor dat de smartphone ‘zacht’ aanvoelt. Ook is hij niet te dik en weegt hij niet te veel. Een groot pluspunt voor ons is dat de camerasensor aan de achterzijde van het toestel niet uitsteekt. Hierdoor ziet de smartphone er niet alleen extra goed uit, je kunt hem er ook makkelijk door gebruiken op een vlak oppervlak.

Huawei P9

Huawei P9Aan de achterkant van de Huawei P9 zit een vierde generatie vingerafdrukscanner die gewoon snel is, zoals we ondertussen wel gewend zijn van Huawei. Je legt je vinger op de sensor, en het toestel staat onmiddellijk aan. Of we de sensor even geweldig blijven vinden na hem een langere periode te gebruiken, zullen we je natuurlijk vertellen in onze volledige review van het toestel.

Onderaan het toestel vind je een poortje voor je headset, een usb-c poort en een speaker. Alle bedieningsknoppen zijn aan de linkerzijde van het toestel geplaatst.

Geen pixel te zien

Niet alle high-end smartphones die op de markt komen hebben een quad-HD scherm, en de Huawei P9 is hier een van. Gelukkig is quad-HD eigenlijk geen must, want het scherm van de Huawei P9 is ook gewoon goed. Het is een 5,2-inch groot full-HD ips paneel, en zelfs met de iets ‘mindere’ resolutie zie je geen pixels zitten. Na het scherm even te gebruiken staan we niet perplex, maar de kleurenweergave, helderheid en kijkhoeken van het scherm lijken wel gewoon oké te zijn. Of het scherm nog leesbaar is in fel zonlicht gaan we nog voor je onderzoeken.

Quad-HD is eigenlijk geen must

EMUI blijft merkbaar aanwezig

De Huawei P9 loopt op Android 6.0 Marshmallow, maar dan wel met de merkbaar aanwezig EMUI skin van Huawei erover. Momenteel staat de skin op versie 4.1. Voor sommige mensen zal de skin een heel groot minpunt zijn, en dit begrijpen we. Bijna alles is aangepast en je vindt nauwelijks stock elementen terug. Een lichtpuntje aan de donkere horizon is wel dat het toestel soepel loopt op de software en je er een aantal extra functies bij krijgt.

Twee varianten

Kijkende naar de specificaties van de Huawei P9 heb je twee varianten. Een variant kost €599 en is voorzien van een Hisilicon Kirin 955-octacoreprocessor met 3GB werkgeheugen en 32GB intern geheugen. De andere variant kost €649, €50 meer, en heeft 4GB werkgeheugen en 64GB intern geheugen. De processor is hetzelfde als in de goedkopere variant en het geheugen van beide toestellen is uitbreidbaar. Zelf hebben we het model met 3GB werkgeheugen meegekregen en na onze 24 uur met het toestel lijken de prestaties goed te zijn. We hebben wel nog geen zware applicaties gebruikt. De Huawei P9 lijkt geen problemen te hebben met dagelijkse taken.

Huawei P9

De Huawei P9 lijkt geen problemen te hebben met dagelijkse taken

Over de batterijprestaties van de smartphone kunnen we nog niet echt iets zeggen. Al wat we momenteel met je kunnen delen is dat het lijkt dat de smartphone twee dagen kan doorkomen op een laadbeurt met gemiddeld gebruik. Dankzij de usb-c poort aan de onderkant van de smartphone kun je het toestel snel opladen.

Een is geen, en twee is niet genoegHuawei P9

Huawei heeft niet altijd smartphones gemaakt, en zelfs nu zijn smartphones nog altijd niet Huawei’s belangrijkste inkomstenbron. Het bedrijf is namelijk gekend voor netwerkinfrastructuren, zo zijn ze ze mede verantwoordelijk voor de ontwikkeling van 5G. De kennis die ze hebben verkregen via deze activiteiten kun je terugvinden in hun smartphones. Zo is de Huawei P9 de eerste smartphone met drie antennes. Volgens Huawei moet dit ervoor zeggen dat je sneller en beter bereik hebt, maar ook sneller snellere downloadsnelheden kunt behalen.

Kleine Leica

Leica is een gevestigde waarde in de camerawereld. Het bedrijf weet als geen andere hoe ze een goede camera kunnen maken. Vandaar dat heel veel professionele fotografen een Leica camera gebruiken. Een link tussen Leica en Huawei zou je misschien niet verwachten, maar met de Huawei P9 is deze er toch gekomen. De twee bedrijven hebben namelijk samen de achtercamera van Huawei’s nieuwste smartphone ontwikkeld. Als resultaat heeft de P9 twee 12-megapixelsensoren als achtercamera.

Huawei P9

De P9 heeft twee 12-megapixelsensoren als achtercamera

Waarom er twee sensoren zijn kan ik je makkelijk uitleggen. Met de ene sensor neem je rgb-foto’s. Dit zijn de normale kleurenfoto’s die je met iedere smartphone kunt nemen. De andere sensor kan alleen monochrome (zwart-wit) foto’s nemen. Bij de P9 nemen de twee sensoren tegelijk een foto waarna de twee foto’s worden gecombineerd tot een foto. Dit heeft als grote voordeel dat ook de witte tinten kunnen opgenomen worden in de foto’s die je neemt, waardoor ze er beter uitzien. Aldus Huawei.


De foto’s die we tot nu toe hebben genomen met de smartphone zagen er meestal wel goed uit. Wat ons wel opvalt is dat kleuren heel goed worden weergegeven wanneer de lichtomstandigheden goed zijn. Een leuk extraatje aan de samenwerking met Leica en de monochrome camera is dat je zwart-wit foto’s kunt nemen met de Huawei P9 die wat weg hebben van de typische zwart-wit Leica foto’s. Deze foto’s bevatten een goede hoeveelheid aan details en de zwarte en witte tinten worden mooi verdeerd weergegeven.

16 april is de dag

Na de Huawei P9 24 uur te gebruiken is onze tijdelijke conclusie erg positief. Buiten de software hebben we momenteel niets negatiefs op te merken over de smartphone. Hopelijk blijft dit zo in onze volledige review. Maar tot dan, raden we je de Huawei P9 aan. Mocht je geïnteresseerd zijn in het toestel, kun je hem kopen voor €599 (3GB ram en 32GB intern) of €649 (4GB ram en 64GB intern). Als je hem koopt, kun je hem vanaf 16 april verwachten. Mocht je nog niet overtuigd zijn, of onze volledige review van het toestel afwachten, raden we je aan onze site in de gaten te houden. Onze volledige review van het toestel zal spoedig online staan.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters