Eerste ervaring met de Huawei Mate 9: dubbele phablet

MUNCHEN – Twee camera’s, twee modellen, twee simkaarten en twee keer WhatsApp: er is nogal wat dubbel aan de Huawei Mate 9. Uitgerust met een nieuwe versie van de Emotion UI, slimme software die hem langer ‘goed’ moet houden en een verbeterde Leica-camera moet deze ‘dubbele phablet’ de high-endmarkt veroveren.

Huawei Mate 9 Porsche Design

Huawei Mate 9 Porsche Design hands-onDe grote ster van de show vandaag was eigenlijk het kleine broertje van de Mate 9: de Mate 9 Porsche Design. Die premium variant van de nieuwe Mate is de nieuwe imagomaker van Huawei en heeft een extra mooi ontwerp met een gebogen scherm gekregen. Met recht een indrukwekkend toestel, maar daar hangt wel een stevig prijskaartje aan: 1359 euro. Bovendien komt de Porsche Design niet naar Nederland; voor ons is hij dus niet zo interessant.

Met recht een indrukwekkend toestel

Om toch nog even snel de verschillen te bespreken: deze premium versie van de Mate 9 heeft een 5,5-inch gekromd quad HD-scherm, 6GB werkgeheugen, 256GB interne opslag en ondersteunt in tegenstelling tot de gewone Mate 9 Google’s Daydream VR. Het uiterlijk is iets verbeterd en heeft vreemd genoeg de vingerafdrukscanner op de voorkant zitten. Dat vind ik persoonlijk een fijnere plek, maar waarom Huawei daar voor de twee versies van de Mate 9 verschil in maakt is mij een raadsel.

Focus op techniek

Wat mij erg opviel tijdens de presentatie is dat Huawei vol inzette op de techniek achter het toestel. Benchmarks, processor-specs, grafische mogelijkheden, de indeling van het batterijsysteem; het kwam allemaal langs. De gemiddelde consument kan er denk ik geen chocola van maken, maar volgens Huawei is dit voor de doelgroep van de Mate 9 wel degelijk van belang.

In ieder geval wil Huawei graag duidelijk maken dat het met zijn Kirin 960 chipset voorop loopt in de markt. De processor heeft 4 ARM Cortex A73-kernen en 4 ARM Cortex A53-kernen en klokt maximaal 2,4GHz. De grafische processor – een Mali G71 met 8 kernen – presteert 130% beter dan de vorige grafische chip van Huawei en overtreft volgens Huawei’s benchmarks de concurrentie. Een directe vergelijking met de toptoestellen van andere merken heb ik nog niet kunnen maken, maar het moet zeker gezegd worden dan de Mate 9 bijzonder snel werkt. Dat heeft Huawei goed voor elkaar.

De Mate 9 moet ook snel blijven werken na langer gebruik

Bijzonder is dat de Huawei Mate 9 ook snel moet blijven werken na langer gebruik, zo beweert Huawei. De fabrikant zegt dat hij na 18 maanden nog net zo snel is als wanneer je hem voor het eerst uit de doos haalt en dat is bij lang niet alle Androidtoestellen het geval. Dat doet de fabrikant door slimme software in te zetten die het bestandssysteem van de telefoon beter op orde houdt. Het klinkt veelbelovend, maar of het ook daadwerkelijk zo zal uitpakken zullen we pas over 18 maanden ontdekken.

De batterij, die met zijn 4000mAh erg groot is, heeft ook extra aandacht gekregen. Niet zozeer qua uithoudingsvermogen, maar wel qua oplaadmogelijkheden. Huawei introduceert in dit toestel ‘super chargen’, een laadtechniek die 5 ampère stroom richting de accu stuurt. Dat zorgt ervoor dat hij binnen een half uur genoeg power heeft om de dag door te komen en in iets meer dan een uur vol is volgens Huawei. Slimme batterijmanagement moet ervoor zorgen dat dat ook op een veilige manier gebeurt. “No explosions”, aldus Huawei-baas Richard Yu.

“No explosions”, aldus Huawei-baas Richard Yu

Veel van de interne verbeteringen hebben wat meer tijd nodig om te testen, wat betekent dat ik nu nog niet zoveel kan zeggen over hoe de vernieuwingen in de praktijk uitvallen. Maar in ieder geval is het duidelijk dat Huawei goed zijn best heeft gedaan op de techniek achter de Huawei Mate 9 en qua prestaties lijkt het toestel in ieder geval wel goed te zitten.

Dubbele camera 2.0

Huawei Mate 9 cameraLeica en Huawei hebben er hard aan gewerkt om de camera van de  Huawei Mate 9 te verbeteren. Dat resulteert in de terugkeer van optische beeldstabilisatie en een upgrade aan de sensoren. De zwart-wit-sensor heeft nu een resolutie van 20 megapixel en de rgb-sensor maakt 12-megapixelfoto’s. Door die 12 megapixel als de standaard te zien beweert Huawei 2x optische zoom te kunnen simuleren; Hybrid Zoom noemen ze dat. Je kunt die 12 megapixel immers opschalen tot 20 voordat er echt kwaliteitsverlies optreedt. Achter de schermen zit het vast iets ingewikkelder in elkaar dan dat en is de kwaliteit misschien ook wat beter, maar ik kan me toch niet van het gevoel ontdoen dat Huawei hier een beetje vals speelt.

Huawei beweert 2x optische zoom te kunnen simuleren, maar speelt een beetje vals

Van de voorlopige resultaten van de camera word ik nog niet heel enthousiast. De foto’s zijn mooi; daar niet van. Maar ik heb niet direct het idee dat Huawei zich hier kan meten met de Galaxy S7 of iPhone 7. Overigens heb ik de camera alleen nog in slechte lichtomstandigheden kunnen proberen, dus wellicht dat dat mijn ervaringen een beetje negatief beïnvloedt. In een volledige review kom ik daar natuurlijk uitgebreid op terug.

EMUI, maar dan met hoofdmenu

Huawei Mate 9 hands-onBij een nieuwe Androidversie hoort een nieuwe versie van de EMUI; in dit geval is dat versie 5.0. Het gerucht ging dat dat een radicale verbetering zou zijn tegenover de vorige EMUI-varianten; dat is deels waar. Ten eerste schaart Huawei de slimme geheugenmanagementfuncties die ik eerder besprak onder de Emotion UI, die kunnen wellicht een flinke verbetering brengen. Ten tweede heeft Huawei eindelijk een app drawer toegevoegd, hoewel je die wel zelf aan moet zetten. Je kunt dus kiezen. En natuurlijk zijn er wat nieuwe functies toegevoegd en is er grafisch het een en ander veranderd.

Huawei heeft eindelijk een app drawer toegevoegd

Maar radicaal beter… Nee. Ik heb nog steeds vooral het gevoel dat ik met de EMUI zit te werken en dat het grafisch hier en daar nog beter kan. Een leuke toevoeging is trouwens de optie om twee WhatsApp- en Facebook-accounts naast elkaar te draaien op een toestel. In dat laatste zie ik persoonlijk niet zo veel voordeel, het eerste kan met oog op de dualsim-functie wel erg handig zijn. De vijfde versie van de Emotion UI is zeker beter. Maar Huawei zet stappen vooruit; geen sprongen.

Een typische Mate

Huawei Mate 9 hands-onToen ik Huawei vroeg of ze met de Mate 9 specifiek inspelen op het gat dat achtergelaten is door het Galaxy Note 7-debacle, was het antwoord nee. “De Mate-lijn bestaat al een tijd; Samsung doet zijn ding en wij het onze.” Dat kun je in het toestel terugzien. De Mate 9 heeft een aantal mooie vernieuwingen, maar is wel een typische Mate. Een groot full HD-scherm in een strakke metalen behuizing met kleine randen. Een gigantische accu en dualsim-ondersteuning en nog altijd geen pennetje. Het is voor een groot deel het bekende verhaal.

Dat bekende verhaal is trouwens helemaal geen slecht verhaal. De Huawei Mate 9 is misschien geen toestel voor de massa, maar voor zijn doelgroep lijkt het een bijzonder goede optie te zijn. Hoewel de nieuwe camera en nieuwe Emotion UI op het eerste gezicht misschien mijn hoge verwachtingen niet helemaal waarmaken, heb ik wel het idee dat de Mate 9 een goed totaalpakket biedt. Daarmee lijkt hij zijn prijs van €699 zeker waard en is het een van de interessantste toestellen in het phablet-segment.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters