Eerste ervaring met de Huawei Nova: kleine Nexus met EMUI

BERLIJN – Huawei heeft tijdens de IFA beurs een nieuwe smartphone-lijn aangekondigd met daarin twee nieuwe smartphones waaronder de Huawei Nova. De smartphone heeft een prijskaartje van €399 en een ontwerp dat als twee druppels water op het ontwerp van de Nexus 6P lijkt. Wat ik van de smartphone vind vertel ik je in deze hands-on.

Nexus 6P reborn

Chinezen kopiëren alles. Echt alles. En de nieuwe smartphone van Huawei is hier een mooi bewijs van. Al kun je het Huawei niet kwalijk nemen. Vorig jaar kreeg de Chinese smartphone-fabrikant de kans een Nexus-smartphone te maken voor Google. Het resultaat was een prachtig toestel dat eveneens goed presteerde. Maar aan alle goede dingen komt een eind, en ook aan het tijdperk van de Google Nexus 6P.

 

Een aantal weken geleden maakte Google bekend dat ze geen plannen hebben om terug een voorraad van de smartphone te kopen voor hun store. Voor velen is dit jammer, zeker omdat dit echt het einde van de Nexus 6P betekent.

De Nexus 6P is gereïncarneerd in de Huawei Nova

Ten minste, dit zou het geval moeten zijn. Maar het is niet helemaal zo. De Nexus 6P is gereïncarneerd in de Huawei Nova. Origineel zal ik het ontwerp van de Nova dan ook nooit noemen, maar mooi wel. Ik vind de Nexus 6P nog altijd één van de mooiste smartphones die je (nog even) kunt kopen. Dit geldt ook voor de Nova.

Huawei Nova hands-on:Achteraan de smartphone vind je een aluminium ontwerp terug met onderaan een nep-aluminium stripje om optimaal bereik te garanderen met daarboven het Huawei-logo. Ook vind je er een vingerafdrukscanner terug die Huawei kennende lekker snel en accuraat is. Boven de sensor zit een 12-megapixel achtercamera die net zoals bij de 6P verwerkt is in een glazen strookje. Het doet me nog altijd een beetje denken aan een periscoop van een duikboot, maar ik vind het er wel leuk uitzien. Het zorgt ervoor dat de Nova (samen met de Nexus 6P) boven de zee van smartphones steekt.

De volumeknoppen en powerknop zijn aan de rechterzijde geplaatst terwijl je links een poortje voor je simkaart en micro sd-kaartje vindt.

Huawei Nova hands-onOmdat de smartphone gemaakt is uit een stevig aluminium voelt hij lekker stevig en goed aan in de hand. Iets wat altijd een pluspunt is. En doordat de Nova ‘slechts’ een 5-inch groot scherm heeft met niet al te grote randen eromheen, is hij zelfs voor mensen met iets kleinere handen nog lekker handzaam. De Huawei Nova is qua ontwerp eigenlijk echt gewoon een kleine Nexus 6P.

De Huawei Nova is qua ontwerp eigenlijk echt gewoon een kleine Nexus 6P

Full-HD

Huawei Nova hands-onHuawei zou Huawei niet zijn als ze hun nieuwe smartphones voorzien zouden hebben van een quad HD-scherm. Net zoals alle andere (100% echte) Huawei smartphones is de Huawei Nova voorzien van een full-HD ips-scherm. Op zich is dit helemaal geen probleem. Full-HD is meer dan scherp genoeg, zelfs voor een smartphone met een 5-inch scherm zoals de Nova.

Huawei zou Huawei niet zijn als ze hun nieuwe smartphones voorzien zouden hebben van een quad HD-scherm

Je ziet geen enkele pixel op het scherm van de Nova, en op het eerste zicht lijken kleuren goed en accuraat weergegeven te worden. De van het scherm van de Nova zijn eveneens goed, en het scherm lijkt ook wel helder genoeg te kunnen staan. Al kunnen we wel niet zeggen of het scherm perfect afleesbaar zal zijn in vol zonlicht, we verwachten het alleen wel.

Gemiddeld draakje

In tegenstelling tot wat de Chinese fabrikant meestal doet, hebben ze er niet voor gekozen hun Nova te voorzien van een in huis gemaakte Kirin-processor. Nee, Huawei heeft zijn Nova intern voorzien van een draakje!

Huawei heeft zijn Nova intern voorzien van een draakje!

Huawei Nova hands-on:Om iets specifieker te zijn: in de Huawei Nova zit een Snapdragon 625-octacoreprocessor gekoppeld aan 3GB werkgeheugen en 32GB intern (uitbreidbaar) geheugen. Helemaal niets de krachtigste processor ooit, maar op het eerste zicht wel krachtig genoeg om een soepele gebruikerservaring bij het gebruik van lichte applicaties te garanderen. Tijdens onze korte periode met de smartphone leek alles soepel te lopen en vormde multitasken geen enkel probleem. Hoe de smartphone presteert met grafisch zware applicaties kunnen we niet zeggen. Maar voor de gemiddelde gebruiker zal de Huawei Nova zeker krachtig genoeg zijn.

Waar we wel zo goed als zeker van zijn is dat de 3020mAh accu in de Nova groot genoeg zal zijn om je makkelijk door de dag heen te halen met gemiddeld gebruik. Eenmaal de accu van het toestel leeg is kun je hem makkelijk en snel terug opladen met een (voor het eerst bij een Huawei-smartphone) usb c-kabel.

In tegenstelling tot de Nexus 6P heeft Huawei zijn Nova niet voorzien van twee front-facing speakers. In plaats daarvan is de smartphone voorzien van één speaker in de rechter onderhoek.

Softwaregewijs totaal geen Nexus

Huawei Nova hands-on:Als er één heel groot verschil is tussen de Google Nexus 6P en de Huawei Nova is het de software van beide toestellen. Het zijn twee verschillende werelden. Terwijl de Nexus 6P op een volledige stock-versie van Android draait is de Nova voorzien van de gekende EMUI 4.1-skin. Dit over Android 6.0.1 Marhsmallow.

Voor sommigen zal dit een groter probleem zijn dan voor anderen. Eén ding staat wel vast: de software van de Nova is heel merkbaar aanwezig. Overal zijn er aanpassingen doorgevoerd en het toestel staat vol met bloatware.

Maar het betekent ook niet dat niemand van de software van de smartphone zal houden. EMUI heeft namelijk heel wat weg van iOS wat maakt dat het voor sommigen net een heel interessante skin is. Wat wij van de software vinden laten we even ter zijde in deze hands-on, in onze review van de smartphone zullen we er dieper op ingaan. We houden het er gewoon op dat de smartphone soepel loopt of zijn software.

Selfies zijn voor vrouwen

Huawei Nova hands-on:Aldus Huawei. Tijdens de presentatie van de Nova heeft het bedrijf duidelijk de nadruk gelegd op de camera’s van de Nova. Dit door een beauty-blogger op het podium uit te nodigen die kwam vertellen hoe geweldig de camera’s en mooi maken modus van de Nova wel niet zijn. Uit de presentatie hebben we het één en ander kunnen leren, maar wat ons vooral is bijgebleven van de presentatie is dat we de (waarschijnlijk) enige westerling die mooi maken gebruikt zijn tegengekomen.

We zijn de enige westerling tegengekomen die mooi maken gebruikt tijdens het nemen van foto’s

Huawei Nova hands-on:Even serieus. Wat ons vooral is bijgebleven is dat Huawei zich met de Nova vooral wil richten op de vrouwelijke gebruiker. Dit onder andere door de Nova te verkopen in dezelfde kleuren als Apple zijn iPhone verkoopt, maar ook door de smartphone te voorzien van degelijke camera’s.

Vooraan het toestel zit een 8-megapixel selfiecamera waarmee je op het eerste zicht wel mooie selfies mee kunt nemen. Achteraan zit dan een 12-megapixelcamera. De foto’s die we ermee hebben genomen zagen er wel goed uit, maar alvorens we echt kunnen zeggen of de camera goed of slecht is moeten we het toestel eerst voor een langere periode kunnen gebruiken.

Zeker even overwegen

Na de smartphone kort gebruikt te hebben staat onze conclusie (voor nu) vast: als je op zoek bent naar een smartphone van ongeveer €400 is de Huawei Nova zeker het overwegen waard. De smartphone is voorzien van een prachtig ontwerp, degelijke specificaties, een grote accu en op het eerste zicht ook wel goede camera’s. Of onze conclusie hetzelfde blijft na de smartphone voor een langere periode gebruikt te hebben lees je (hopelijk binnenkort) in onze review van de smartphone.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters