Huawei P10 Lite preview: meer van hetzelfde

De Huawei P10 Lite werd niet tijdens het Mobile World Congress gepresenteerd, maar eigenlijk ook wel. Op dezelfde dag als de P10 en P10 Plus ging het kleintje uit de reeks live bij een groot aantal Nederlandse webshops. Alleen we konden hem niet in Barca proberen. Genoeg reden voor een tripje naar de MediaMarkt, waar hij sinds kort wél voor iedereen te zien is. In deze Huawei P10 Lite preview lees je alles over het toestel.

Onoverzichtelijk

In mijn review van de Huawei P8 Lite 2017 haalde ik al even aan dat het in Huawei’s Lite-lineup bijzonder onoverzichtelijk geworden is. Je hebt de P8 Lite, P8 Lite Smart, P8 Lite 2017 en P9 Lite en nu dus ook de P10 Lite. Dat de P10 Lite de meest geavanceerde van het stel is ligt voor de hand en klopt ook. Maar de verschillen lijken op het oog een stuk kleiner dan je zou verwachten. Bijzonder, want de prijs van de P10 Lite ligt met €349 bijna €100 hoger dan die van zijn duurste broertje. Of het toestel die meerprijs waard is durf ik op basis van mijn korte ontmoeting nog niet te zeggen, maar ik zal het in de alinea’s hieronder wel zo goed mogelijk proberen uit te zoeken.

LG g6

Hybride ontwerp

Huawei P10 LiteHet ontwerp van de P10 Lite is een soort hybride tussen dat van de P9 Lite en de P8 Lite 2017. Het heeft de modere glazen look van de P8 Lite 2017, maar dan wel met de prima afwerking en metalen rand van de P9 Lite. Dat heeft Huawei goed voor elkaar. De telefoon is dun en lijkt lekker licht te zijn. Maar dat laatste heb ik vanwege de grote beveiligingsunit op de achterkant van het toestel niet zo goed kunnen proberen. Het scherm is 5,2 inch groot en de randen eromheen zijn van een net formaat. Niet overdreven klein, maar zeker ook niet te groot. De vingerafdrukscanner zit achterop en zal Huawei kennende wel weer uitstekend werken.

Het scherm zelf ziet er ook goed uit. Het heeft een full HD-resolutie en geeft mooie kleuren weer. Op dat scherm wordt de EMUI 5 van Huawei getoverd, die over Android 7.0 Nougat ligt. Niet de mooiste Androidschil die bestaat, maar zeker beter dan eerdere varianten van Huawei’s interface. Een voordeel van de interface is dat hij lekker uitgebreid is.

Huawei P10 LiteHuawei P10 LiteHuawei P10 Lite preview

Verbeterde processor

De processor van de P10 Lite is in de basis hetzelfde als die van zijn voorgangers, maar is wel wat beter geworden. Het gaat om een Kirin 658-chipset, voorzien van 8 Cortex A53-kernen waarvan de snelste cluster van vier 2,1GHz klokt. Samen met het werkgeheugen van 4GB betekent dat dat de telefoon voldoende power onder de kap heeft liggen. Toch haperden de twee toestellen die ik in handen had een beetje zo nu en dan. Hopelijk ligt dat aan het feit dat er demo-software op staat en ze intensief gebruikt worden; zo niet dan moet de software nog wat geoptimaliseerd worden.

De camera’s zijn op papier niet zo spannend: 12 megapixel achter en 8 megapixel voor. Beiden zonder optische beeldstabilisatie. Voor zover ik dat nu kan beoordelen zetten die redelijk goede resultaten neer. In de camerasoftware heeft Huawei wat van de snufjes van de P10 teruggebracht, dat is ook mooi meegenomen.

Huawei P10 Lite Huawei P10 Lite

Huawei P10 Lite preview voorlopige conclusie

De Huawei P10 Lite is op zichzelf gezien een prima smartphone. Hij ziet er mooi uit, heeft een goed scherm en is lekker compleet. Dualsim is aanwezig en de telefoon zit ruim in zijn werkgeheugen. Het probleem van de P10 Lite is dat hij bovenaan een uitbreide lijn toestellen staat waarvan hij zich maar moeilijk kan onderscheiden. Ja, het is duidelijk de beste Lite-telefoon van Huawei. Maar of hij bijna €100 extra waard is tegenover de P9 Lite vraag ik mij ten zeerste af.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters