Eerste ervaring met de Huawei P10 Plus: groter is beter

BARCELONA – Niet de Huawei P10, maar de Huawei P10 Plus was de beste smartphone die Huawei tijdens het afgelopen Mobile World Congress bekend maakte. De twee zijn erg vergelijkbaar, maar de P10 Plus heeft wel degelijk een aantal voordelen. In deze Huawei P10 Plus hands-on lees je daar alles over.

Een uitgebreide hands-on van de Huawei P10 schreef ik al eerder. De P10 Plus is in de basis bijna hetzelfde toestel en die Huawei P10 hands-on ga ik hier niet herhalen. Het komt er in het kort op neer dat de smartphone er mooi uitziet, een lekker snelle Kirin 960-chipset heeft en op de net wat verbeterde EMUI 5.1 bovenop Android Nougat draait. In deze hands-on van de Huawei P10 Plus zal ik me vooral richten op de verschillen tussen de twee. De meest voordehandliggende is het schermformaat: dat bedraagt 5,5 inch in de P10 Plus en daarmee is het toestel wat groter dan Huawei’s belangrijkste nieuwe smartphone. Dat scherm heeft dit keer geen full HD-resolutie maar een QHD-resolutie (2560×1440 pixels) waardoor het er wat scherper uitziet. Maar dat verschil is vrij verwaarloosbaar en vanuit batterij-oogpunt was het misschien beter om bij full HD te blijven. Gelukkig heeft de P10 Plus ook een extra grote 3750mAh-batterij, die hopelijk genoeg power biedt om die extra pixels van stroom te voorzien.

Betere camera

Huawei P10 Plus hands-onEen belangrijk speerpunt van de Huawei P10 en P10 Plus is de dubbele Leica-camera achterop. Een 12-megapixel kleurensensor en 20-megapixel zwart-wit-sensor zorgen voor mooie kleuren, veel detail en in theorie goede prestaties in het donker. Dat laatste is waar de Huawei P10 Plus vreemd genoeg een stuk beter scoort dan de ‘gewone’ P10. Dat heeft alles te maken met het diafragma. De Huawei P10 heeft namelijk een relatief kleine lensopening van f/2.2, terwijl de P10 Plus een veel grotere lensopening van f/1.8 heeft. Daarmee kan de P10 Plus ongeveer anderhalf keer zoveel licht opvangen, wat nogal een verschil is. Helaas heb ik de twee camera’s niet met elkaar kunnen vergelijken, maar het valt te verwachten dat de P10 Plus in het donker een stuk beter presteert. Dat is mooi, want de low-light-prestaties van de Huawei P10 zijn al zeker niet verkeerd. Overigens zorgt het grotere diafragma van de P10 Plus er ook voor dat het toestel een kleinere scherptediepte heeft en een groter bokeh-effect kan bereiken. Om dat effect nog groter te maken is er ook een modus waarin de telefoon de twee camera’s gebruikt om diepte-informatie in de foto te berekenen en zo een virtueel bokeh-effect kan toevoegen. Dat lijkt behoorlijk goed te werken.

De camera van de P10 Plus kan ongeveer anderhalf keer zoveel licht opvangen als die van zijn kleine broer

Extra geheugen

Een ander verschil tussen de P10 en P10 Plus is het geheugen en de opslagruimte. Die laatste is niet zo heel interessant omdat de P10 met zijn 64GB en microSD-ingang al ruimte zat heeft. De P10 Plus kan ook een microSD-kaartje slikken, maar verhoogt het interne geheugen naar een stevige 128GB. Het extra werkgeheugen is echter interessanter. De P10 is voorzien van 4GB RAM, de P10 Plus heeft maar liefst 6GB. Daardoor zal multitasken wat soepeler gaan en heb je vooral meer marge voor wanneer apps in de toekomst zwaarder worden. Geen gigantisch voordeel, maar zeker mooi meegenomen.

Huawei P10 Plus hands-on voorlopige conclusie

Hoewel de Huawei P10 Plus vooral is bedoeld als grotere versie van de P10, zijn er zeker meer verschillen tussen de twee. De verhoogde schermresolutie en het extra geheugen zijn een leuke bijkomstigheid, maar lijken me geen doorslaggevende factor. De veel lichtsterkere camera kan dat zeker wel zijn. Het is nog even afwachten hoe groot het verschil tussen de camera van de P10 en de P10 Plus in de praktijk is, maar de P10 Plus heeft hier zeker de betere papieren. Met zijn €749 is de Huawei P10 Plus honderdvijftig euro duurder dan de P10, dat is niet niks. Maar als je graag een toestel met een groot scherm wilt dan denk ik wel dat de extra toevoegingen aan de P10 Plus ervoor zorgen dat het een erg interessant alternatief is voor de gewone P10. Het totaalplaatje is op voldoende vlakken verbeterd om die €150 extra te rechtvaardigen.

Huawei P10 Plus hands-on

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters