Eerste ervaring met de Nokia 3310 2017: legende herboren

BARCELONA – Het meest besproken onderwerp op de beursvloer van het Mobile World Congress 2017? Dat is niet de Huawei P10, niet de LG G6 en niet de Sony Xperia XZ Premium. Nee, het is de Nokia 3310. Dé Nokia 3310? Ja, die ja. Maar dan wel in een nieuw jasje.

Legendarische Nokia 3310

Ah, de Nokia 3310. Wie kent hem niet? Je zou die vraag zelfs bijna kunnen veranderen in ‘wie heeft hem niet?’. Zo ontzettend veel werd de Nokia 3310 vroeger verkocht. Het is dan ook niet zo gek dat Nokia zichzelf herintroduceert op de telefoonmarkt door juist die telefoon opnieuw uit te brengen. Maar dan wel met een setje specs anno…. Nouja, in ieder geval niet 2017. Maar dat is het idee van de nieuwe featurephone natuurlijk ook niet. Het toestel moet nostalgische gevoelens opwekken bij de Nokia-fan, het merk weer goed in de kijker spelen en een goede keuze zijn voor mensen die juist niet zoveel met hun mobieltje willen.

Het tweede is in ieder geval goed gelukt. NRC, Quote, NOS, de Volkskrant, RTL; allemaal hadden ze het over de lancering van de nieuwe Nokia 3310. Ook het eerste lijkt te lukken. Ik heb hier in Barcelona veel gesprekken gevoerd met mensen die met weemoed terugdenken aan de tijd dat ze Snake speelden op hun onverwoestbare Nokia. Daarmee is de nieuwe telefoon dus vooral een leuke marketingstunt. Of die marketingstunt de moeite waard is om te kopen zal ik in deze Nokia 3310 2017 hands-on onderzoeken.

Niet alles erop en eraan, maar niks erop en eraan. Dat is waar de Nokia 3310 2017 vooral voor staat.

Digital detox

Niet alles erop en eraan, maar niks erop en eraan. Dat is waar de Nokia 3310 2017 vooral voor staat. Tenminste, als je het vanuit de huidige smartphonemarkt bekijkt. Vergelijk je de 3310 2017 met de gemiddelde featurephone dan is hij behoorlijk uitgebreid. Je kunt er een microSD-kaartje insteken, hij heeft een muziekspeler, een fm-radio én een webbrowser. En natuurlijk Snake. De stand-by tijd van de telefoon is een maand, wat natuurlijk erg fijn is. De 2-megapixelcamera is alles behalve briljant en de telefoon heeft geen ondersteuning voor WhatsApp. Het toestel is misschien wel het meest interessant voor mensen die aan ‘digital detoxen’ doen. Geen bergen aan meldingen die je de hele tijd afleiden, maar gewoon bellen, sms’en en als je je echt verveelt een potje Snake spelen. Voor mensen die gewoon een betrouwbaar toestel willen met een lange batterijduur en wél online willen zijn is het toestel vanwege het gebrek aan WhatsApp een stuk minder geschikt.

Wat de 3310 vooral een 3310 maakt, is natuurlijk het ontwerp. Het relatief grote 2,4 inch kleurenscherm zorgt ervoor dat de telefoon een wat vreemde mix is van retro en modern, maar het is onmiskenbaar een 3310. Vooral het toetsenbord doet denken aan de oude vertrouwde Nokia. Hij is verkrijgbaar in donkerblauw, wit, geel en rood. Die laatste twee versies doen wat mij betreft geen recht aan het origineel, maar de eerste twee zijn goed gelukt. Maar goed, een beetje extra keuze is natuurlijk nooit verkeerd.

Featurephone met karakter

Uiteindelijk is de Nokia 3310 2017 vooral ‘gewoon’ een featurephone. Overwegend geschikt om te bellen en sms’en en voorzien van een lekker lange batterijduur. Hij is wat uitgebreider dan zeg een Nokia 105, maar het verschil is niet gigantisch. Alleen het toestel heeft vanwege zijn roots wel meer karakter dan de gemiddelde featurephone. Als je dat ziet zitten is het voor €50 euro een prima optie als je naar een eenvoudige telefoon op zoek bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Dominick Viëtor -

   Nee. Alle apps worden tegenwoordig uitsluitend voor Android, iOS en soms Windows Phone ontwikkeld en zijn dus niet compatibel met deze 3310 helaas. Technisch gezien moet het mogelijk zijn om zo’n app voor dit toestel te ontwikkelen (tot op zekere hoogte), maar voordat dat gaat gebeuren moet hij wel heeeeeel erg populair worden 😉

 1. Dolf uit Nijmegen -

  Ik ga hem ook meteen halen. Internetten en whatsappen doe ik al een hele poos op mijn tablet en de Nokia ga ik puur gebruiken om te bellen en nergens anders voor. Lekkere lange standby tijd. Dus niet elke dag opladen maar een keer in de vier weken, heerlijk. Klein en dus lekker handig met joggen. Hoop dat er een stopwatch opzit.

 2. M.J. -

  Ik hou nu al van deze topper , hé hé , eindelijk weer terug naar back to the basic .

  Gepriegel op een toetsenbordje van de smart phone niet meer doen , tablet kopen is veel beter en handiger .

  Is hij al te koop ???????

  Kan niet wachten .

 3. Gijzemijter -

  Wanneer is de NOKIA in Nederland leverbaar , ik wil hem direct weer erbij hebben , een fantastische mobiele telefoon , je zou er verliefd op worden !! 👍😂

   1. Jermaine -

    is het nu weer aangepast of niet? Zie ook 12 juni terwijl het eerst inderdaad 5 aangaf?

Samsung Galaxy S9 Lilac Purple

Deze drie Galaxy S9 features zouden je over de streep kunnen halen lees verder

iPhone SE 2

Apple komt begin juni met 4.2-inch iPhone SE 2: specificaties gelekt lees verder

Samsung Galaxy S9

Dit is de Samsung Galaxy S9 in alle beschikbare kleuren lees verder

Samsung Galaxy Note 8 camera

Met deze vijf smartphones maak je de mooiste foto’s lees verder

Hands-on video Xiaomi Mi Mix 2S laat iPhone X-achtige navigatie zien lees verder

Samsung Galaxy S9 Prijzen

Jup, de Samsung Galaxy S9 wordt duurder dan de Galaxy S8 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters