Eerste ervaring met de Nokia 3310 2017: legende herboren

BARCELONA – Het meest besproken onderwerp op de beursvloer van het Mobile World Congress 2017? Dat is niet de Huawei P10, niet de LG G6 en niet de Sony Xperia XZ Premium. Nee, het is de Nokia 3310. Dé Nokia 3310? Ja, die ja. Maar dan wel in een nieuw jasje.

Legendarische Nokia 3310

Ah, de Nokia 3310. Wie kent hem niet? Je zou die vraag zelfs bijna kunnen veranderen in ‘wie heeft hem niet?’. Zo ontzettend veel werd de Nokia 3310 vroeger verkocht. Het is dan ook niet zo gek dat Nokia zichzelf herintroduceert op de telefoonmarkt door juist die telefoon opnieuw uit te brengen. Maar dan wel met een setje specs anno…. Nouja, in ieder geval niet 2017. Maar dat is het idee van de nieuwe featurephone natuurlijk ook niet. Het toestel moet nostalgische gevoelens opwekken bij de Nokia-fan, het merk weer goed in de kijker spelen en een goede keuze zijn voor mensen die juist niet zoveel met hun mobieltje willen.

Het tweede is in ieder geval goed gelukt. NRC, Quote, NOS, de Volkskrant, RTL; allemaal hadden ze het over de lancering van de nieuwe Nokia 3310. Ook het eerste lijkt te lukken. Ik heb hier in Barcelona veel gesprekken gevoerd met mensen die met weemoed terugdenken aan de tijd dat ze Snake speelden op hun onverwoestbare Nokia. Daarmee is de nieuwe telefoon dus vooral een leuke marketingstunt. Of die marketingstunt de moeite waard is om te kopen zal ik in deze Nokia 3310 2017 hands-on onderzoeken.

Niet alles erop en eraan, maar niks erop en eraan. Dat is waar de Nokia 3310 2017 vooral voor staat.

Digital detox

Niet alles erop en eraan, maar niks erop en eraan. Dat is waar de Nokia 3310 2017 vooral voor staat. Tenminste, als je het vanuit de huidige smartphonemarkt bekijkt. Vergelijk je de 3310 2017 met de gemiddelde featurephone dan is hij behoorlijk uitgebreid. Je kunt er een microSD-kaartje insteken, hij heeft een muziekspeler, een fm-radio én een webbrowser. En natuurlijk Snake. De stand-by tijd van de telefoon is een maand, wat natuurlijk erg fijn is. De 2-megapixelcamera is alles behalve briljant en de telefoon heeft geen ondersteuning voor WhatsApp. Het toestel is misschien wel het meest interessant voor mensen die aan ‘digital detoxen’ doen. Geen bergen aan meldingen die je de hele tijd afleiden, maar gewoon bellen, sms’en en als je je echt verveelt een potje Snake spelen. Voor mensen die gewoon een betrouwbaar toestel willen met een lange batterijduur en wél online willen zijn is het toestel vanwege het gebrek aan WhatsApp een stuk minder geschikt.

Wat de 3310 vooral een 3310 maakt, is natuurlijk het ontwerp. Het relatief grote 2,4 inch kleurenscherm zorgt ervoor dat de telefoon een wat vreemde mix is van retro en modern, maar het is onmiskenbaar een 3310. Vooral het toetsenbord doet denken aan de oude vertrouwde Nokia. Hij is verkrijgbaar in donkerblauw, wit, geel en rood. Die laatste twee versies doen wat mij betreft geen recht aan het origineel, maar de eerste twee zijn goed gelukt. Maar goed, een beetje extra keuze is natuurlijk nooit verkeerd.

Featurephone met karakter

Uiteindelijk is de Nokia 3310 2017 vooral ‘gewoon’ een featurephone. Overwegend geschikt om te bellen en sms’en en voorzien van een lekker lange batterijduur. Hij is wat uitgebreider dan zeg een Nokia 105, maar het verschil is niet gigantisch. Alleen het toestel heeft vanwege zijn roots wel meer karakter dan de gemiddelde featurephone. Als je dat ziet zitten is het voor €50 euro een prima optie als je naar een eenvoudige telefoon op zoek bent.

Xiaomi Mi 8

Gelekte video toont Xiaomi Mi 8: primeur voor Android lees verder

Vivo Apex

Eerste echt randloze smartphone komt volgende maand lees verder

HTC U12+

HTC U12+ gelanceerd: het grootste en spannendste HTC toestel tot nu toe lees verder

OnePlus 6 vs. Galaxy 9+

OnePlus 6 is sneller dan Galaxy S9+ en iPhone X lees verder

HTC onthult per ongeluk HTC U12+ op website lees verder

Samsung

Onthulling Samsung Galaxy Note 9 en S10 eerder dan verwacht lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters