Eerste ervaring met de Samsung Galaxy A3 2017: luxe kleintje

De Samsung Galaxy A3 2017 is de kleinste in Samsung’s ‘premium midrange’ Galaxy A-lijn. De telefoon komt binnenkort op de markt en in deze hands-on bekijken we alvast wat hij allemaal te bieden heeft.

Familiegezicht

Samsung Galaxy A5 2017 met Galaxy A3 2017
De Samsung Galaxy A5 2017 naast de Galaxy A3 2017

De Samsung Galaxy A3 2017 heeft duidelijk het familiegezicht dat we van Samsung kennen. Een homeknop met vingerafdrukscanner aan de voorkant onder het scherm en een glazen voor- en achterkant. Die achterkant is van zogenaamd 3D-glas, wat betekent dat hij een beetje rond loopt naar de randen toe. Daardoor ligt het toestel wat lekkerder in de hand. Wat daarbij ook helpt is dat de telefoon met zijn 4,7-inch scherm relatief klein is. Iets dat steeds meer onderdeel van Samsung’s designtaal lijkt te worden is de sealing tegen water. Daar plukt deze Galaxy A3 2017 de vruchten van: de telefoon is IP68-gecertificeerd voor waterdichtheid tot 1,5 meter diepte.

Waterdicht tot 1,5 meter diepte

Problemen opgelost

Een aantal van de grootste problemen van de Samsung Galaxy A3 van vorig jaar zijn in deze 2017-versie opgelost. Een vingerafdrukscanner behoort nu tot de standaarduitrusting en de vrij zwakke hardware van vorig jaar heeft ook een boost gekregen. De Samsung Galaxy A3 2017 is voorzien van een achtkernige Exynos 7870-processor geklokt op 1,6GHz met daarnaast 2GB werkgeheugen. Voor zover ik dat nu heb kunnen proberen en kan inschatten is dat voldoende om het toestel snel en probleemloos door het dagelijkse gebruik te loodsen.

Een probleem dat niet opgelost is hangt samen met het scherm. Dat is qua kleuren, helderheid en contrast erg goed dankzij de gebruikte amoled-technologie. Over de resolutie en de scherpte ben ik alleen niet zo te spreken. De resolutie van 720×1280 pixels is al niet briljant en de gebruikte PenTile-pixelindeling maakt de scherpte in de praktijk alleen maar minder. Daarin loopt de telefoon echt achter.

Samsung Galaxy A3 2017: software en camera

De software van de Galaxy A3 2017 is helaas nog geen Android 7.0 Nougat. Die nieuwe Androidversie is al een tijdje uit, maar Samsung heeft hem nog niet geïmplementeerd in zijn nieuwe smartphones. Dat komt later met een update. Wel heeft Samsung zijn TouchWiz-interface voor dit nieuwe toestel een beetje strak getrokken en voorzien van wat extraatjes, zoals een blauw-licht-filter. Het is nog steeds niet mijn favoriete Androidschil, maar hij wordt steeds beter.

Samsung heeft zijn TouchWiz-interface een beetje strak getrokken en voorzien van wat extraatjes

De camera’s van de Samsung Galaxy A3 2017 zijn op papier redelijk standaard. 8 megapixel aan de voorkant; 13 megapixel aan de achterkant. De resultaten die die camera’s neerzetten lijken op het eerste gezicht redelijk goed, maar om daar echt iets over te zeggen zou ik de telefoon langer moeten proberen.

Klein en luxe

De Samsung Galaxy A3 2017 weet een goede eerste indruk te maken. De smartphone is relatief klein; dat is steeds unieker in de smartphonemarkt. Bovendien komt hij luxe over; het hoogwaardige ontwerp en super amoledscherm dragen daar flink aan bij. Dat de telefoon waterdicht is komt als een mooie extra. De enige tegenvaller is de schermresolutie: die had echt hoger gemogen. En de prijs wat lager, als het even kan. Want hoewel de A3 2017 een goed toestel is, is hij met €329 wel aan de dure kant voor wat hij te bieden heeft.

De Samsung Galaxy A3 2017 zal op 3 februari 2017 in Nederland uitgebracht worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Rabje -

  Ik heb mijn telefoon nu ongeveer 2 maanden en hij is met typen vooral als je de eerste woorden typt erg traag.
  Na de punt of na enter, duurt enekele seconden tot hij verder typt.
  Ik haal mijn mobiel regelmatig leeg dus het kan niet aan de opslag liggen. Iemand een idee

 2. Hidde J -

  Wat wordt er bedoeld met de android update? Als je de telefoon al hebt wordt dit dan gewoon een software update of komt dat bij de iets latere versie er pas op??

 3. Gerrit -

  Op zich een uniek toestel want compacte toestellen zijn er niet op de Xperia Compact en iPhone SE na. Alleen de prijs is nog aan de hoge kant. Hoop dat dit richting 250 euro gaat.

Samsung Galaxy A8 (2018) lekt in vol ornaat: Infinity Display lees verder

Samsung Galaxy S8 home knop

Onthullingsdatum Samsung Galaxy S9 en goed nieuws gelekt lees verder

T-Mobile

Kogel door de kerk: T-Mobile neemt concurrent Tele2 over lees verder

Vivo vingerafdrukscanner

Bevestigd: dit is de eerste smartphonefabrikant met vingerafdrukscanner in scherm lees verder

Samsung Galaxy S9 render

Betrouwbare leaker lekt fabrieksrenders Samsung Galaxy S9 lees verder

vuurwerk

Zo maak je tijdens oud en nieuw de perfecte vuurwerk foto’s lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters