Eerste ervaring met de Samsung Galaxy A5 2017: Galaxy S7 light

Samsung begon 2017 goed met de aankondiging van de Galaxy A 2017. Of, om precies te zijn, de Galaxy A3 2017, Galaxy A5 2017 en Galaxy A7 2017. In deze Samsung Galaxy A5 2017 hands-on bespreken we de middelste inzending in de lijn.

Poor man’s Galaxy S7

Samsung Galaxy A5 2017 hands-onSamsung richt de Galaxy A-lijn op mensen die wel een complete en hoogwaardige smartphone willen, maar die geen vele honderden euro’s voor hun toestel over hebben. Omdat ze het niet kunnen betalen, of gewoon omdat ze prijsbewuster zijn. In zekere zin kun je de Samsung Galaxy A5 2017 dus zien als een soort ‘poor man’s Galaxy S7′. Qua positionering, maar zeker ook qua look & feel. En dat is zeker geen slechte zaak. De Samsung Galaxy A5 2017 is net als de Galaxy S7 een beetje futuristisch ontworpen en opgetrokken uit mooie materialen. De achterkant is van ‘3D-glas’, wat betekent dat hij een beetje rond loopt aan de randen. De zijkant van het toestel is van aluminium en de afwerking is mooi. Bovendien is de Samsung Galaxy A5 2017 waterdicht, wat een zeldzaamheid is in het middensegment. Aan de voorkant prijkt een vingerafdrukscanner, die in de homeknop verwerkt zit. Het ontwerp is al met al dus erg goed.

Futuristisch ontworpen en opgetrokken uit mooie materialen

Een andere goede functie van de Galaxy S7 die deze A5 2017 overneemt, is zijn super amoledscherm. Het 5,2-inch grote full HD-paneel biedt levendige kleuren, een erg hoog contrast en ruim voldoende helderheid. De scherpte is bovendien prima; quad HD is in dit geval echt niet nodig wat mij betreft. Nog een puntje voor de A5 2017 dus.

Voorproefje op Nougat

Softwarematig mist er een ding: Android 7.0 Nougat. De nieuwe Androidversie is al bijna een half jaar beschikbaar, maar is helaas nog niet doorgedrongen tot Samsung’s nieuwste midrange-smartphones. Het goede nieuws is dat Samsung met de Galaxy A 2017 daar wel alvast een voorproefje op neemt. De TouchWiz-interface is een beetje gestroomlijnd en ziet er nu wat mooier uit. Een aantal Nougat-functies zoals split-screen multitasken en een blauw-licht-filter zijn alvast op de A5 2017 beschikbaar. Een update naar Nougat zit er ook aan te komen, maar wanneer dat precies gaat gebeuren is nog niet bekend. Samsung kennende zal het niet heel snel gaan.

TouchWiz is gestroomlijnd en ziet er nu mooier uit

De software wordt aangedreven door een rappe Samsung Exynos 7880-processor. Die heeft acht kernen die geklokt zijn op 1,9GHz en is gefabriceerd met een detailgrootte van 14nm. Die kleine details zorgen voor minder verliezen, zowel op stroom- als snelheidsvlak. Ik heb dan ook goede hoop dat de 3000mAh-accu van de telefoon het lekker lang vol zal houden. Het werkgeheugen bedraagt 3GB en de snelheid van het toestel lijkt op het eerste oog prima.

Hi-res selfies

Samsung Galaxy A5 2017 hands-onOp cameragebied valt 1 ding in het bijzonder op: de selfiecamera heeft net als de camera aan de achterkant een 16-megapixelresolutie. Dat betekent niet dat hij net zo goed presteert als de achtercamera, maar selfies die de Samsung Galaxy A5 2017 schiet lijken op het eerste gezicht wel mooi en detailrijk. Ook over de achtercamera ben ik te spreken. Aan de hand van de paar testfoto’s die ik geschoten heb lijken de kleuren mooi en de foto’s detailrijk. Optische beeldstabilisatie ontbreekt helaas; het is even de vraag hoe de prestaties in het donker zullen uitvallen.

Samsung Galaxy A5 2017: goed maar prijzig

Mijn eerste ervaringen met de Galaxy A5 2017 zijn overwegend positief. De telefoon is waterdicht, ziet er mooi uit, heeft een goed scherm en presteert voldoende. Ook de camera’s lijken goed te presteren en de 3000mAh-accu in combinatie met een zuinige chip wekt vertrouwen. Het enige nadeel lijkt voorlopig in de software te zitten: die is bij de release al wat verouderd. Gelukkig zal dat op termijn met een update naar Android 7.0 opgelost worden.

Voor al dat moois betaal je alleen wel flink. De Samsung Galaxy A5 2017 heeft een adviesprijs van €429; bijna net zoveel als een OnePlus 3T of LG G5. Je lijkt dus een behoorlijke opslag te betalen voor de merknaam Samsung; of je dat de moeite waard vindt is natuurlijk de vraag. Dat neemt echter niet weg dat de Galaxy A5 2017 een goede en degelijke smartphone is.

De Samsung Galaxy A5 2017 zal vanaf 3 februari 2017 in Nederland verkrijgbaar zijn.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters