Eerste ervaring met de Samsung Galaxy A7 2016: premium midranger

HONG KONG – De Samsung Galaxy A7 2016 is een vernieuwde versie van de grootste Nederlandse A-telefoon van vorig jaar. In deze hands-on bekijken we de nieuwste generatie Galaxy A7.

Samsung Galaxy A7 2016 beschikbaarheid

Samsung Galaxy A7 2016 hands-on

De Galaxy A-lijn introduceerde vorig jaar voor Samsung voor het eerst een premium ontwerp, en vooral bij de kleinere Galaxy A3 en Galaxy A5 is dat een succes gebleken. De Galaxy A7, het phabletmodel, is ook in Nederland verkrijgbaar maar was duidelijk minder populair. Wellicht dat dat de reden is dat Samsung de Galaxy A7 2016 nog niet voor Nederland aangekondigd heeft, wat betekent dat de toekomst van dat model in ons kikkerlandje op zijn minst onzeker is.

De toekomst van de A7 2016 is in ons kikkerlandje onzeker

Hier in Hong Kong ligt de Galaxy A7 2016 inmiddels in de winkels en natuurlijk zijn er voor Nederlanders mogelijkheden om het apparaat te importeren. Vanuit Hong Kong, maar ook dichter bij huis. In het Verenigd Koninkrijk is hij bijvoorbeeld wel verkrijgbaar. En dus leek het ons nog steeds wel interessant om je wat meer over de Galaxy A7 2016 te vertellen.

Hoogwaardig ontwerp

Het grootste verschil tegenover de oude Samsung Galaxy A7 is wellicht het ontwerp. Dat lijkt nu meer op de Galaxy S6, met een aluminium frame gesandwicht tussen twee glasplaten. Die glasplaten zijn aan de rand licht gekromd, waardoor het glas netjes overloopt in het metaal. De Samsung Galaxy A7 2016 mag dan een midrangetelefoon zijn; de afwerking is bijzonder goed en het ontwerp komt hoogwaardig over.

Samsung Galaxy A7 2016 mag dan een midrangetelefoon zijn; de afwerking is bijzonder goed

Prettig dagelijks gebruik

Zodra je het toestel begint te gebruiken, valt op dat de verschillen met de Galaxy S-lijn op het eerste oog nog steeds niet gigantisch zijn. De software is dezelfde uitgeklede TouchWiz-interface bovenop Android 5.1 Lollipop en ziet er aardig uit. De processor is natuurlijk een beetje gedowngrade, maar daar merk je in ieder geval op het eerste gezicht weinig van. Afhankelijk van de versie heeft de Galaxy A7 2016 een Snapdragon 615- of Exynos 7580 Octa-processor, in ons geval die laatste. Met het opstarten van applicaties, openen van webpagina’s en dergelijken merk je dat de A7 2016 minder presteert dan bijvoorbeeld een Galaxy S6, maar als je gewoon door de interface bladert werkt het toestel erg vloeiend.

Het display van de smartphone is 5,5 inch groot en wordt met dezelfde super Amoledtechnologie gemaakt als het scherm van andere Samsung’s. Qua kleurweergave komt het display dicht in de buurt van de besten op de markt en dat is natuurlijk een nette prestatie. Door zijn full HD-resolutie is hij wel net wat minder scherp, maar daar merk je in de praktijk erg weinig van.

Qua kleurweergave komt het display in de buurt van de besten op de markt

De vingerafdrukscanner, die net als bij andere Samsung’s in de homeknop verwerkt zit, zorgt ervoor dat het toestel eenvoudig te beveiligen is. Hoewel we niet genoeg tijd hadden om die sensor uitgebreid te proberen, leek hij prettig te werken en gaan we er gezien Samsung’s track-record op dat vlak ook vanuit dat dat zo is.

Camera presteert wat minder

Samsung heeft de camera van de originele A7 geüpdatet met optische beeldstabilisatie. Daardoor kun je ook binnen en in het donker nog aardige foto’s maken. De 13-megapixelfoto’s die de Samsung Galaxy A7 2016 maakt zien er aardig uit, maar we waren op het eerste gezicht niet bijzonder onder de indruk. Dat is de prijs die je betaalt voor het aanschaffen van een midrangetelefoon met deze A7.

Samsung Galaxy A7 2016 voorlopig oordeel

Die prijs is helaas ook meteen het punt waar het mis gaat. In het Verenigd Koninkrijk, een markt die prijstechnisch met Nederland vergelijkbaar is, kost de Galaxy A7 2016 zo’n €500. Dat is meer dan wat je op dit moment voor de Galaxy S6 betaalt. Veel te veel, dus.

Los van wat je ervoor betaalt lijkt de Samsung Galaxy A7 2016 echter een erg nette midrangetelefoon. Samsung weet met het apparaat de high-end ervaring van de Galaxy S6 in wat eenvoudigere hardware te gieten. Wat dat betreft is de weg die Samsung vorig jaar insloeg met de Galaxy A-lijn netjes voortgezet. Dat belooft wat voor de Galaxy A3 2016 en Galaxy A5 2016, die we beiden binnenkort zullen reviewen.

Samsung Galaxy A7 2016 hands-on
OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters