Eerste ervaring met de Samsung Galaxy A9 2016: grote exoot

HONG KONG – De Samsung Galaxy A9 2016 is de grootste en beste smartphone in Samsung’s Galaxy A-lijn. In tegenstelling tot de eerder besproken Galaxy A7 2016 is de kans dat deze smartphone naar Nederland komt helaas ongeveer nihil. Toch willen we je met deze hands-on een blik in de top van de A-lijn bieden.

Samsung Galaxy A-lijn strategie

Samsung Galaxy A9 2016 hands-on

Het recept van Samsung’s goedkopere smartphones in de Galaxy A-serie is redelijk straightforward. Een redelijk conventionele midrangetelefoon met een premium-ontwerp en een prijskaartje dat wat hoger ligt dan die van de gemiddelde midranger. In de top van die Galaxy A-lijn is die strategie een beetje anders. De Galaxy A9 wordt niet alleen gekenmerkt door zijn grote 6-inch display, maar ook door zijn goede specificaties. En volgens de geruchten komt er binnenkort zelfs een Galaxy A9 Pro die daar nog een schepje bovenop doet. Daarmee kruipt de top van de Galaxy A-lijn dicht tegen de geavanceerdere Galaxy S-lijn aan.

De Galaxy A9 wordt gekenmerkt door zijn grote 6-inch display en goede specificaties

De Samsung Galaxy A9 2016 wordt aangedreven door een Snapdragon 652-chipset, een nieuwe processor van Qualcomm. De chip heeft vier Cortex A72-kernen met een kloksnelheid van 1,8GHz en vier Cortex A52-kernen met een kloksnelheid van 1,2GHz. We hebben wat korte snelheidstesten uitgevoerd tegenover de Galaxy S6. Dat toestel is nog altijd sneller, maar de Galaxy A9 2016 komt er erg dicht bij in de buurt. Het werkgeheugen is met 3GB trouwens ook gewoon netjes.

Dat de Galaxy A9 2016 niet naar Nederland komt heeft overigens waarschijnlijk niets met die specificaties te maken. Dat komt vermoedelijk door het schermformaat: er is simpelweg niet zoveel vraag naar 6-inch smartphones in Nederland. In Azië, waar de Galaxy A9 2016 wel te koop is, ligt dat heel anders. Daar loopt een groot deel van de bevolking met een bovengemiddeld grote smartphone.

De Galaxy A9 2016 komt niet naar Nederland, waarschijnlijk vanwege zijn schermformaat

Premium design, groot scherm

Het ontwerp van de Galaxy A9 2016 is zo goed als gelijk aan dat van de rest van de A-lijn, maar dan een stapje groter. De smartphone is gemaakt van aluminium en glas en erg netjes afgewerkt. Bovendien zijn de bezels niet te groot en is de smartphone met zijn 7,4 millimeter niet te dik. Dat zorgt ervoor dat de Samsung Galaxy A9 2016 ondanks zijn grote 6-inch display nog redelijk handzaam aanvoelt. Dat heeft Samsung erg goed voor elkaar.

Dat grote scherm heeft wel zijn nadelen. Hoewel de resolutie met 1920×1080 pixels nou niet bepaald laag te noemen is, kun je wel zien dat het display niet extreem scherp is. Dat heeft te maken met de gebruikte pixelindeling: de zogenaamde PenTile-matrix heeft minder dan 3 subpixels per pixel en daardoor ziet alles er net wat minder scherp uit. Maar het effect is voor de gemiddelde kijker verwaarloosbaar en het scherm is verder erg mooi. Het super amoledpaneel zorgt voor spetterende kleuren, diepe zwartwaarden en een goede kijkhoek.

Functionaliteit conform verwachting

Op functioneel vlak scoort de Galaxy A9 2016 prima. Hij heeft een handige vingerafdrukscanner in de homeknop, die het beveiligen van je toestel makkelijker maakt. Op netwerkvlak heeft de smartphone alles in huis wat je kunt verwachten: nfc, lte en zelfs een optionele dualsim-versie. Softwarematig is de telefoon uitgebreid, zoals we dat van Samsung gewend zijn. Functies als split-screen-multitasken en het verkleinen van apps maken het gebruik met één hand wat makkelijker. De TouchWiz-interface draait in dit geval over Android 5.1 Lollipop en is nog altijd vrij druk. Gelukkig kun je een ander thema downloaden als het uiterlijk van de interface je niet aanstaat.

De batterij heeft een capaciteit van maar liefst 4000mAh

De camera aan de achterkant is gelijk aan die van de Galaxy A7 2016 en lijkt op het eerste gezicht een vrij gemiddelde 13-megapixelcamera. Een fijne bonus is dat de camera optische beeldstabilisatie bevat. Aan de voorkant zit een 8-megapixelcamera die zorgt voor nette selfies. Een laatste noemenswaardige functie is de batterij: die heeft een capaciteit van maar liefst 4000mAh. Hoewel het op basis van onze korte ontmoeting met het toestel onmogelijk is om te zeggen hoe die in de praktijk presteert, gaan we er vanuit dat de gigantische capaciteit van de batterij je in ieder geval met gemak de dag door helpt.

Samsung Galaxy A9 2016 voorlopig oordeel

Voor liefhebbers van een groot scherm is de Samsung Galaxy A9 2016 een interessante optie. De smartphone komt hoogwaardig over, heeft behoorlijk krachtige hardware en een gigantische batterij. De camera is misschien niet erg indrukwekkend en het scherm had net wat scherper gekund, maar dat zijn kleine puntjes. Met een officiële prijs van 3199 Yuan in China, omgerekend zo’n €430, is de Galaxy A9 2016 redelijk goed geprijsd. Maar wil je het toestel importeren, dan moet je wel rekening houden met eventuele importbelastingen en verzendkosten. En mocht het toestel toch nog officieel naar Europa komen, dan kun je er vanuit gaan dat de prijs honderd tot tweehonderd euro hoger zal liggen.

Samsung Galaxy A9 2016 hands-on
OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters