Eerste ervaring met de Samsung Galaxy Note 7: verbeterde Galaxy S7 Edge

AMSTERDAM- Samsung heeft zojuist een nieuw toestel in zijn Note-lijn aangekondigd: de Samsung Galaxy Note 7. Wij hebben de Samsung Galaxy Note 7 al kort kunnen gebruiken, en in deze hands-on gaan we je alles over de smartphone vertellen.

Note

_MG_8621Vijf jaar geleden begon Samsung met het produceren van Note-smartphones. Het idee achter de Note-toestellen was vooral experimenteren. Als je kijkt naar de eerste Galaxy Note merk je dit ook onmiddelijk op. In tegenstelling tot veel toestellen van die tijd was de Note 1 voorzien van een heel groot scherm, maar eveneens had de smartphone (voor toen) zowat de beste specificaties die je in een smartphone kon terugvinden.

Voorbije jaren zijn de Note-smartphones iets minder extreem geworden

Voorbije jaren zijn de Note-smartphones iets minder extreem geworden, maar dit neemt niet weg dat ze nog altijd top-end specificaties te bieden hebben. En door de smartphones iets toegankelijker te maken, zijn ze meer geschikt voor het grote publiek. Iets wat de eerste Note-smartphones eigenlijk niet echt waren. Ze waren er meer voor de geeks.

Samsung heeft met zijn Note-smartphones meerdere veranderingen teweeg gebracht in de smartphone-industrie. Zo hebben de toestellen ervoor gezorgd dat een 4-inch smartphone nu aanzien wordt als klein. Terwijl iedereen de eerste Note, die ‘slechts’ een 5,3-inch groot scherm had, als veel te groot bestempelde. Ook hoe smartphone-fabrikanten hun toestellen voorzien van specificaties is veranderd en zo zijn er nog wel meer dingen.

Galaxy Note 7

Als zesde model in zijn Note-lijn heeft Samsung vandaag zijn Galaxy Note 7 aangekondigd. De reden dat het bedrijf dit toestel niet de Note 6 heeft genoemd, is omdat ze zo duidelijk willen maken dat de Note 7 min of meer behoort tot de Galaxy S7-lijn.

_MG_8603

Het is geen ‘typische’ Note-smartphone meer

Dat de toestellen tot eenzelfde productlijn behoren merk je ook echt wel. De Note 7 heeft heel veel weg van de Samsung Galaxy S7 Edge. Niet dat dit iets slechts is, het is gewoon geen typische Note-smartphone meer. Vroeger waren Note-smartphones niet heel erg verfijnd en kon je makkelijk het interne geheugen uitbreiden en eveneens van accu wisselen. Met de Note 5 stapte Samsung over op een glazen ontwerp waarbij de twee net genoemde functies er niet meer waren. Gelukkig heeft Samsung het interne geheugen van de Note 7 wel uitbreidbaar gemaakt, maar de verwisselbare accu zullen we waarschijnlijk voor goed achterwegen kunnen laten.

Prachtig

_MG_8604Hoewel de Galaxy Note 7 er niet meer zoals de vroegere Note-smartphones uitziet, is het toch wel een prachtig toestel. Ze hebben er bij Samsung goed aan gedaan de ontwerpstijl gebruikt bij de Note-toestellen helemaal om te gooien. De Galaxy Notoe 7 is een verfijnd toestel, iets wat voor veel mensen alsmaar belangrijker wordt aan een smartphone.

Voor het ontwerp van de Note 7 heeft Samsung het ontwerp van zijn Galaxy S7 Edge verbeterd. Iets wat moeilijk is, maar het is hun toch gelukt. Bij All About Phones vonden we de Galaxy S7 Edge reeds een prachtig ontworpen smartphone. Hij is voorzien van een mooi, glazen ontwerp met aluminium rand en ligt lekker in de hand.

Voor het ontwerp van de Note 7 heeft Samsung het ontwerp van zijn Galaxy S7 Edge verbeterd

_MG_8599De Note 7 ziet er nog beter uit dan de Galaxy S7 Edge en ligt nog lekkerder in de hand. Net zoals zijn kleinere broertje is de Galaxy Note 7 voorzien van een glazen ontwerp (in de Note 7 wordt gebruik gemaakt van Gorilla Glass 5). Rondom het toestel vind je een aluminium rand die is aangepast aan de kleur van je toestel, of in het geval van de coral-variant goud is. Bij de zwarte variant waar wij mee hebben kunnen spelen was de rand dus zwart, en niet zilver. Een klein detail met een grote impact. Het toestel zal in Nederland verkrijgbaar zijn in het zwart, zilver en heel lichtblauw (coral blue).

Ook heeft Samsung ervoor gezorgd dat de randjes nog beter zijn afgerond. Hierdoor lijkt het alsof het toestel gewoon doorloopt. Op zich heel netjes, al is het wel moeilijk om te weten wat nou de voor- of achterkant van het toestel is wanneer hij in je broekzak zit.

_MG_8560Wat verder nog een positieve verbetering is aan het ontwerp van de nieuwe Note in vergelijking met dat van de oude Note-smartphones, is dat de smartphone waterdicht is. Net zoals de Galaxy S7 (Edge). Je kunt hem dus zonder problemen in het water laten vallen, wat eigenlijk wel iets is wat bij iedere smartphone zou moeten kunnen.

Achteraan steekt de camera-sensor een klein beetje uit het ontwerp. Maar net zoals bij de Galaxy S7 (Edge) het geval is steekt hij niet heel erg uit. Je kunt het toestel makkelijk gebruiken op een vlak oppervlak.

De Note 7 is redelijk handzaam

Als je de smartphone in de hand houdt zul je merken dat de Note 7 desondanks zijn 5,7-inch groot scherm redelijk handzaam is. De smartphone weegt niet te veel, ligt lekker in de hand en voelt eveneens lekker stevig aan. Na de Samsung Galaxy Note 7 kort te gebruiken zijn we dus heel positief over zijn ontwerp.

Groots

Nu we het toch hebben over het scherm in de Galaxy Note 7. Samsung heeft ervoor gekozen de smartphone te voorzien van een 5,7-inch groot quad-HD amoled scherm waarop je HDR-beelden kunt afspelen.

Het scherm is super goed

_MG_8536Over het scherm zullen we niet te lang uitwijken: het is super goed. Je ziet er geen pixels op, kleuren worden helder en accuraat weergegeven, in zonlicht lijkt het scherm goed afleesbaar te zijn (dit zullen we verder uittesten in onze volledige review) en de kijkhoeken lijken ook helemaal goed te zitten.

Wat wel handig is om te weten is dat de Note 7, net zoals de Galaxy S7 Edge, voorzien is van Edge-randen aan het scherm. Deze Edges lijken net iets minder hard af te ronden dan bij de S7 Edge het geval is, maar je krijgt er wel nog altijd eenzelfde cool effect bij en de extra functionaliteit is eveneens aanwezig. Zo kun je dankzij het Edge-scherm makkelijk en snel een applicatie openen, iemand opbellen en zelfs het nieuws checken.

S-Pen

Iets interessanter dan het scherm is wat je op het scherm kunt gebruiken: de S-Pen. Net zoals in vorige Note-smartphones vind je deze terug in de rechter onderhoek van het toestel. Maar je moet hem er nu niet meer uittrekken.

_MG_8619Al wat je hoeft te doen is op de S-Pen drukken waarna er een klein stukje uit de Note 7 schiet en je zo de S-Pen makkelijk uit de smartphone kunt halen. Na dit te doen ben je helemaal klaar om te gaan.

Wat weinig nut heeft maar wel een leuk extraatje is, is dat je bovenaan de S-Pen een knopje hebt om op te drukken dat klikt zoals een echte bik. Een heel bevredigende klik zelfs!

Op de S-Pen vind je nog altijd één knopje terug dat je kunt gebruiken wanneer je de S-Pen op de Note 7 gebruikt. Samsung heeft ook laten weten dat de S-Pen sneller is geworden, en eveneens kun je er bij de Note 7 meer mee doen.

De S-Pen is sneller geworden

Zo heb je nu niet alleen de mogelijkheid om wanneer het scherm van de smartphone aanstaat snel een notitie te maken. Je kunt nu ook de S-Pen uit de Note 7 halen wanneer het scherm uitstaat en zonder het scherm aan te zetten vlug iets neerkrabbelen. Dit is vooral handig wanneer je snel even iets moet opschrijven, al lijkt het wel nog niet feilloos te werken. Tijdens onze korte tijd met de Note 7 hebben we het meermaals voorgehad dat het toestel gewoon niet regeerde op het verwijderen van de S-Pen. Hopelijk zal Samsung dit probleem weten op te lossen tegen dat de Note 7 in de rekken verschijnt.

Verder kun je de S-Pen nu ook boven tekst houden om in te zoomen op deze tekst, je kunt hem gebruiken om tekst te vertalen, je kunt er gifjes mee maken, je kunt hem gebuiken om met “Glance” te multitasken en nog veel meer.

Marshmallows zijn lekkerder dan Nougat

In tegenstelling tot wat meerdere geruchten zeiden zal de Galaxy Note 7 niet standaard met Android Nougat komen. De smartphone loopt namelijk op Android 6.0.1 Marshmallow met daarover de TouchWiz skin van Samsung. Wanneer en of het toestel een update naar Android Nougat zal krijgen is nog niet duidelijk.

Maar zelfs al loopt het toestel niet op Android Nougat, Samsung heeft toch een nette software weten af te leveren. Ja, de TouchWiz-skin is heel merkbaar aanwezig. Maar wel op een nette manier. De versie van TouchWiz op de Note 7 is lichtjes anders dan die dat je terugvindt op de Galaxy S7 (Edge) maar ziet er veel netter uit.

Zo zien de instellingen er anders uit en zijn de aangepaste elementen minder aanwezig. Dit in de zin van: ze springen er niet zo hard uit. Altijd goed als je het mij vraagt. Met de software krijg je dan ook een aantal handige functies zoals het ‘Glance’ multitasken (of gewoon multitasken met ondersteuning voor de S-Pen).

Maar ook zit er een modus in die je scherm een gele tint geeft waardoor je beter zal kunnen slapen en je minder kans op kanker krijgt. En zo zitten er nog wel een aantal andere functies in. Eentje waar de andere aanwezigen heel geïnteresseerd in waren was een functie die ervoor zorgt dat je een melding krijgt wanneer de Note 7 een huilende baby detecteert. Waarom deze er is weten we niet.

Holy camera

_MG_8657Hoewel je vooraan de Samsung Galaxy Note 7 een ‘ordinaire’ 5-megapixel selfiecamera vindt waarmee je mooie selfies kunt nemen, is dit niet de bijzonderste camera van de Note 7. Achteraan het toestel zit namelijk (geen twee maar één) 12-megapixelsensor. Deze sensor is dezelfde als die van de Galayx S7 (Edge) wat inhoudt dat de Note 7 eigenlijk de beste achtercamera heeft die je momenteel in een smartphone kunt vinden.

_MG_8625Heel erg veel foto’s hebben we nog niet met het toestel kunnen nemen, maar de foto’s die we er al mee genomen hebben zagen er wel erg goed uit. Qua camera’s lijkt de Galaxy Note 7 wel goed te zitten. Eveneens kun je met de achtercamera HDR-video’s schieten waardoor kleuren en details nog beter worden weergegeven in video’s.

Kijk in mijn ogen

Zoals we al wisten uit gelekte informatie heeft Samsung zijn Galaxy Note 7 voorzien van een irisscanner. Deze irisscanner scant je iris en ontgrendelt daarna de smartphone. Heel erg veel tijd hebben we nog niet met deze functie kunnen doorbrengen, maar zelfs na de functie maar kort gebruikt te hebben lijkt het alsof Samsung de technologie beter heeft weten te implementeren dan Microsoft.

Het werk gewoon sneller. Je zet het scherm van het toestel aan, veegt even naar boven, kijkt naar de bolletjes (of panda-ogen) op het scherm en klaar is kees. Ja, je kunt de bolletjes waarnaar je moet kijken om de Note 7 met je iris te ontgrendelen ook vervangen door de oogjes van een panda. Lekker Chinees, maar eigenlijk wel een leuke toevoeging.

Buiten je smartphone te ontgrendel kun je de iriscanner ook gebruiken om bestanden te beveiligen, in te loggen en zelfs betalingen te doen (dit laatste niet in Nederland of België). Al moet je voor ergens online in te loggen met je iris wel de Samsung-browser gebruiken. Het lijkt alsof Samsung wil gaan inzetten op irisscanners en met de Note 7 zetten ze, op het eerste zicht, toch een aantal stappen in de goede richting.

In de Note 7 zitten er meerdere sensoren die het mogelijk maken om je iris te scannern Zo heb je een lichtje, camera en sensor die het lichtje dat weerkaatst in je iris detecteert. Het enige nadeel is wel dat de functie niet optimaal zal werken wanneer je een bril of lenzen draagt, aldus Samsung. Net zoals de functie ook niet goed zou werken wanneer de zon op het toestel schijnt. Zelf droeg ik lenzen tijdens het uittesten van de functie en alles werkte naar behoren. Al zal de functie waarschijnlijk wel net iets beter werken wanneer je geen lenzen of bril draagt.

Mocht je toch niet echt te vinden zijn voor het ontgrendelen van je smartphone met je iris, goed nieuws! In de thuisknop onder het scherm van de Galaxy Note 7 zit eveneens een lekker snelle en accurate vingerafdrukscanner (dezelfde als die in de Galaxy S7 Edge) waarmee je je toestel eveneens kunt beveiligen. Met de Samsung Galaxy Note 7 kun je dus genieten van beide werelden.

Krachtig

Om even terug te komen op de oude Note-smartphones. Vroeger stond de Samsung Galaxy Note-lijn ervoor gekend voorzien te zijn van extreem goede specificaties. De laatste jaren is alsmaar minder het geval.

Vroeger stond de Samsung Galaxy Note-lijn ervoor gekend voorzien te zijn van extreem goede specificaties

Samsung Galaxy Note 7Niet dat er in de Galaxy Note 7 slechte specificaties te vinden zijn, verre van zelfs. Het is gewoon dat je toestellen kunt vinden met ‘meer’. Zo heeft de OnePlus 3 6GB werkgeheugen terwijl de Note 7 het moet stellen met 4GB. Is de Note 7 daarom minder goed in multitasken? Hoogstwaarschijnlijk niet. Alleen lijkt dit wel zo op papier.

Note-smartphones zijn niet zo spectaculair meer op papier, maar in de werkelijkheid zijn ze dit nu wel. Voorbije jaren is alsmaar meer aan het licht gekomen dat je niet de beste specificaties nodig hebt om een toestel goed te laten presteren. Je moet je software en hardware op elkaar afstemmen en dan kun je zelfs met slechte specificaties een goed presterend toestel afleveren.

Note-smartphones zijn niet zo spectaculair meer op papier, maar in de werkelijkheid zijn ze dit nu wel

En dit is min of meer wat Samsung doet met zijn Galaxy Note 7. De smartphone is nog altijd voorzien van de high-end specificaties, ze zijn alleen niet tot het extreme doorgetrokken.

In de smartphone zit een Exynos 8 octacore-processor met 4GB werkgeheugen en 64GB intern geheugen dat je kunt uitbreiden. Min of meer dezelfde specificaties als die van de Galaxy S7 Edge, de processor is alleen iets krachtiger en je hebt meer intern geheugen.

Samsung Galaxy Note 7De Galaxy S7 Edge presteert zelfs bij het gebruik van grafisch zware applicaties goed, en waarschijnlijk zal dit bij de Galaxy Note 7 ook zo zijn. Na het toestel kort gebruikt te hebben kunnen we je al zeggen dat de smartphone soepel doorheen zijn software loopt en eveneens goed omgaat met lichte applicaties en dagelijkse taken. Of dit hetzelfde is bij grafisch zware applicaties zal je kunnen lezen in onze geschreven review van het toestel wanneer deze online gaat.

Wat naar onze mening wel iets beter had gemogen is de accu in de Note 7. Samsung heeft ervoor gekozen een 3500mAh accu in het toestel te steken terwijl er in de kleinere Galaxy S7 Edge een 3600mAh grote accu zit. Hoe de batterijprestaties van de smartphone zijn kunnen we je nog niet zeggen. Het kan dus goed zijn dat je even lang op één laadbeurt kunt doorgaan met de Galaxy Note 7 als met de S7 Edge, al verwachten we dit niet echt.

Mocht de accu van je Galaxy Note 7 leeg zijn kun je deze draadloos terug opladen of via de usb c-poort onderaan het toestel. De Note 7 is eveneens de eerste Samsung-smartphone die voorzien is van een usb c-poort.

Nieuwe Gear VR

Samen met zijn Galaxy Note 7 heeft Samsung eveneens een nieuwe generatie Gear VR-headset aangekondigd. De nieuwe headset is nu helemaal zwart, waardoor hij er heel cool uitziet, en eveneens is hij compatibel met de Galaxy Note 7 en oudere toestellen. Bij de headset zal je namelijk een adapter krijgen om de Gear VR te kunnen gebruiken met de Gaalxy Note 7 (die een usb c-poort heeft) maar ook met bijvoorbeeld de Galaxy S7 Edge (die een micro usb-poort heeft). Voor de rest zijn er een aantal kleine verbeteringen doorgevoerd, maar in de kern is het toestel hetzelfde als zijn voorganger. De nieuwe Gear VR-headset zal samen met de Samsung Galaxy Note 7 lanceren en kost €99.

Tijdelijke conclusie: het beste kost geld

Samsung Galaxy Note 7Kijkende naar onze eerste ervaring met de Samsung Galaxy Note 7, dan zouden we je de smartphone zeker aanraden als je op zoek bent naar zowat de beste phablet die er momenteel is. Ten minste, als je een groot genoeg budget hebt. Voor het toestel zal je namelijk €849 moeten betalen wat helemaal niet weinig is.

Of de smartphone het waard is moet je zelf even zien. Wij vinden van wel, al vinden we ook wel dat de smartphone iets te duur is. Maar voor een iPhone 6s Plus zou je bijvoorbeeld even veel betalen terwijl de Galaxy Note 7 meer te bieden heeft.

Samsung heeft zijn Note 7 voorzien van een mooi, waterdicht ontwerp. Goede specificaties waardoor het toestel op het eerste zicht goed lijkt te presteren, sublieme camera’s en eveneens mooie sofware. De Samsung Galaxy Note 7 zal vanaf 2 september in de winkels liggen.

Of onze mening over de Samsung Galaxy Note 7 stand blijft na het toestel voor een langere periode gebruikt te hebben. Dat lees je binnenkort in onze volledige review van dit toestel.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters