Eerste ervaring met de Samsung Galaxy Tab S3: multimediamonster

Geen Galaxy S8 dit jaar op het Mobile World Congress, maar wel een ander indrukwekkend apparaat van Samsung: de Galaxy Tab S3. De Tab S3 is de opvolger van de Tab S2 en is het beste wat Samsung op dit moment op tabletgebied te bieden heeft. Dat stelt niet teleur, maar kent wel zijn prijs. In deze Samsung Galaxy Tab S3 hands-on vertellen we je er alles over.

Lekker Netflixen met beter beeld

Samsung Galaxy Tab S3 hands-onSamsung zegt voor de Galaxy Tab S3 goed gekeken te hebben wat mensen vooral met hun tablet doen. Multimediaconsumptie komt daar – niet erg verrassend – uit naar voren als belangrijkste gebruiksscenario. De Galaxy Tab S3 is dan ook volledig toegespitst op het goed kunnen consumeren van multimedia. Grootste blikvanger daarbij is het 9,7-inch super amoledscherm. Dat heeft een QXGA-resolutie (1536×2048 pixels) waardoor het vrij scherp is en geeft mooie kleuren weer. Het typische hoge contrast dat bij de gebruikte amoledtechniek hoort zorgt ervoor dat het display er erg goed uitziet. Nieuw is de ondersteuning voor HDR-video, dat in staat is om meer details weer te geven in de schaduw- en highlight-gebieden in een video. Dat werkte tijdens onze hands-on nog niet vlekkeloos met diensten als YouTube en Netflix, maar volgens Samsung komt dat omdat de tablet nog niet op de markt is. Er wordt dus aan gewerkt.

Volledig toegespitst op het consumeren van multimedia

Een andere verbetering op multimediagebied is de toevoeging van quad-speakers. Zowel onder- als bovenop het apparaat zitten 4 speakers die getuned zijn door AKG. Die kunnen niet bijzonder hard, maar produceren wel mooi en helder geluid. Handig als je geen headset bij de hand hebt maar toch een filmpje wilt kijken.

Beter typen en aantekeningen maken

De focus van de Tab S3 ligt dus op multimedia. Maar dat betekent zeker niet dat je de tablet niet nuttig kunt inzetten. Een nieuwe toetsenbordcover zorgt ervoor dat typen op het apparaat bijzonder goed gaat. De accessoire klikt eenvoudig vast aan een speciale magnetische aansluiting en is voorzien van toetsen die lekker wegtypen. Ze zijn niet te klein en je kunt ze vrij ver indrukken, waardoor de typervaring lijkt op die van een full-size toetsenbord. Die cover wordt trouwens niet meegeleverd en de prijs is op het moment van schrijven nog niet bekend.

Samsung Galaxy Tab S3 hands-on

Wat wel meegeleverd wordt, is de vernieuwde S Pen. Die is dikker geworden om meer op een echte pen te lijken en heeft een dunnere punt gekregen om preciezer te kunnen krabbelen. Een flinke hoeveelheid drukniveaus zorgt ervoor dat je ook je creativiteit aardig de vrije loop kunt laten en Samsung zegt dat het een aantal tekenapps zal meeleveren. Door op het knopje aan de zijkant van het pennetje te drukken en het scherm aan te tikken kun je ook notities maken als het scherm van de tablet uit staat. Handig als je snel wat moet opschrijven tijdens bijvoorbeeld een vergadering. Een nadeel: je kunt de S Pen niet in het apparaat kwijt en een vervangend pennetje kost 90 euro. Oppassen geblazen dus!

Samsung Galaxy Tab S3 hands-on

Vernieuwde hardware

Samsung Galaxy Tab S3 hands-onDe hardware van de Tab S3 is stevig hier en daar verbeterd; van binnen en van buiten. De buitenkant is nu meer in lijn met de smartphones van Samsung met zijn glazen voor- en achterkant en aluminium frame. Dat ziet er goed uit en het viel me bovendien op dat de tablet met 6 millimeter lekker dun is. Nadeel van het glazen ontwerp is wel dat het nogal een vingerafdruk-magneet is. Helaas heeft Samsung de tablet niet waterdicht gemaakt; iets wat voor steeds meer smartphones van de fabrikant wel geldt. So long, films kijken in bad.

So long, films kijken in bad

Intern is de boel ook verbeterd. De chipset is een Snapdragon 820 geworden die gekoppeld is aan 4GB werkgeheugen. Niet de specificaties van een topsmartphone, maar wel ruim voldoende voor een vlotte dagelijkse werking en voor tabletbegrippen erg goed. Haperingen of andere problemen heb ik tijdens mijn eerste ontmoeting met de tablet niet opgemerkt. De nieuwe Grace UX die over Android 7.0 Nougat ligt is wat lichter dan TouchWiz en dat helpt natuurlijk ook mee voor de soepele dagelijkse werking.

Achterop zit een nieuwe 13-megapixelcamera met een flitsertje, die nette foto’s lijkt te produceren. Niet dat je veelvuldig foto’s met je tablet moet willen maken, maar als de situatie zich voordoet kan het in ieder geval. De frontcamera heeft een resolutie van 5 megapixel en lijkt me voldoende om ervoor te zorgen dat je er op Skype goed uitziet.

Samsung Galaxy Tab S3 hands-on: voorlopig oordeel

Het lijkt erop dat Samsung met de Galaxy Tab S3 een goede tablet heeft neergezet die vooral uitblinkt in zijn ontwerp en zijn scherm. De fabrikant scoorde de afgelopen jaren met zijn Tab S-lijn al uitstekend en dat succes lijkt het nieuwste familielid voort te zetten. De Tab S3 lijkt dus een goede keuze te worden als hij zometeen op 31 maart verkrijgbaar is, maar daar betaal je wel voor. De wifi-variant krijgt een adviesprijs van €679 en voor de 4G-variant moet je zelfs €769 neertellen. Een serieus bedrag, maar dan heb je ook wel wat.

Samsung Galaxy Tab S3 hands-on

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Chrome OS Acer tablet Google

Google verovert educatieve markt: Chrome OS komt naar tablets lees verder

Google Pixel C Apple

De Android-tablet markt ligt op zijn gat, met Apple als grote winnaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters