Eerste ervaring met de Sony Xperia X: het nieuwe Sony

BARCELONA – Sony kondigde op het Mobile World Congress aan dat het een nieuwe weg zal inslaan met zijn smartphones. De Xperia X-lijn is de eerste stap in die richting, met de Sony Xperia X als belangrijkste smartphone. In deze hands-on bespreken we hem.

Sony Xperia X als voorbode van het nieuwe Xperia

Sony’s presentatie was vooral gericht op ‘het nieuwe Xperia’; de drie toestellen die Sony aankondigde speelden maar een beperkte rol in het verhaal. Men had het vooral over de toekomst van communicatie en liet futuristische concepten als de Xperia Eye, Xperia Agent en Xperia Projector. Toch zijn de drie nieuwe smartphones die Sony in de X-lijn liet zien zeker niet oninteressant.

De focus van de Xperia X ligt meer op slimme interactie dan op pure specificaties

Niet zozeer omdat de toestellen zelf op het eerste oog heel innovatief zijn, maar wel omdat ze aangeven waar Sony naartoe gaat met zijn smartphones. De focus komt, geheel in lijn met de perspresentatie en de getoonde concepten, meer te liggen op slimme nieuwe manieren om te communiceren en met de techniek te interacteren. En dus minder op de specificaties en ‘traditionele functies’. Dat is iets dat we vaker gehoord hebben van smartphonefabrikanten, maar Sony belooft dat het hier vol op gaat inzetten. Helaas zijn het nou juist die slimme functies die je tijdens het dagelijks gebruik moet ervaren en waarover tijdens een demo op een beurs weinig zinnigs te zeggen valt. Wat dat betreft hebben we de Xperia X dus niet op een volledige manier aan de tand kunnen voelen.

Vernieuwd aluminium ontwerp

Sony Xperia X hands-on

Wat we wel hebben kunnen zien is vooral een erg mooie smartphone in het hogere middensegment. De Xperia X is duidelijk gebaseerd op de Xperia Z-serie, maar heeft een bijna volledig aluminium ontwerp meegekregen. Doordat Sony niet met een unibody werkt maar de zijkant loskoppelt van de achterkant, heeft men het voor elkaar gekregen de antenne volledig aan de randen te verwerken. Dat betekent dat de achterkant een gladde plaat aluminium is met enkel een onderbreking voor de camera; dat ziet er mooi uit. Bovendien is de smartphone wat vloeiender afgewerkt dan de Xperia Z5, waardoor hij ergonomisch aanvoelt. De vingerafdrukscanner zit in de powerknop verwerkt, wat erg handig is wanneer je de telefoon met je rechterhand vasthoudt. In andere situaties werkt het echter wat minder prettig dan een plaatsing aan de voorkant.

De achterkant is een gladde aluminium plaat; dat ziet er mooi uit

Het ontwerp van de Xperia X is dus erg mooi, maar heeft wel op een punt moeten inleveren. Het is, in tegenstelling tot veel Sonysmartphones van de afgelopen tijd, niet waterdicht. Dat privilege is voorbehouden aan het topmodel in de lijn, de Sony Xperia X Performance. Een wat vreemde keuze, maar waarschijnlijk voor de meeste mensen geen dealbreaker.

Gebruikservaring dik in orde

De gebruikservaring lijkt, voor zover we dat nu kunnen zeggen, dik in orde. Daarbij moet dus gezegd worden dat we de slimme functies van het toestel nog niet hebben kunnen proberen, dus dat deel blijven we je verschuldigd. Maar de software is zoals altijd bij Sony prettig om mee te werken en is uiteraard gebaseerd op de nieuwste Androidversie 6.0 Marshmallow. De Snapdragon 650-processor die onder de motorkap ligt – een zeskernige chip met 2 Cortex A72-kernen en 4 Cortex A53-kernen – lijkt alles snel genoeg draaiende te houden. Het 5-inch full HD-scherm dat in de Xperia X ligt is scherp en biedt mooie kleuren. Misschien is de Xperia X in dat opzicht wel het beste te vergelijken met de HTC One A9: een erg fijne telefoon om te gebruiken die niet de beste specificaties die er zijn biedt.

Een erg fijne telefoon om te gebruiken zonder de beste specificaties

Een punt waar de Xperia X wel erg goed zou moeten zijn, is de camera. Dat is in de basis dezelfde 23-megapixelcamera als in de Xperia Z5, maar dan met een nieuwe focustechnologie. Het zogenaamde ‘predictive hybrid autofocus’ voorspelt wat er gaat gebeuren met het object dat in beeld staat en moet op die manier direct een scherpe foto kunnen nemen wanneer dat gebeurt. Sony had een aan leuke testopstellingen op de stand om dat te demonstreren en dat leek vooralsnog goed te werken. De camerakwaliteit zal verder vergelijkbaar zijn met de Xperia Z5. Goed dus, maar het beste wat op de markt verkrijgbaar is. Dat zou voor de selfiecamera weleens anders kunnen zijn. Die heeft een 13-megapixelresolutie en heeft heel wat aandacht van Sony gekregen. Het is te vroeg om een definitief oordeel over de resultaten te vellen, maar het ziet er veelbelovend uit.

Een grote gok

Het gaat al een tijdje niet zo goed met Sony Mobile en geruchten over een eventuele verkoop of sluiting van Sony’s smartphonebusiness zijn het afgelopen jaar steeds vaker te horen geweest. Voorlopig lijkt dat van de baan, maar het zou zomaar kunnen dat de Xperia X-lijn Sony’s ultieme poging zal zijn om de smartphonetak er weer bovenop te krijgen. In het absolute topsegment concurreren op specificaties ging Sony de afgelopen tijd toch niet zo goed af en de vernieuwde focus op innovatie lijkt wat dat betreft een goede keuze. De Xperia X is, mits de prijs juist is, een goede smartphone om die strategie af te trappen denken we. Hij lijkt in het dagelijks gebruik prima zijn mannetje te staan en kan met een beetje geluk een eerste stap zetten met het vernieuwen van onze interactie met smartphones. Maar dat laatste valt nog te bezien en is al talloze keren niet makkelijk gebleken. Mocht Sony daar niet in slagen, dan blijft er niet meer dan een ‘gewoon’ mooie en fijne smartphone over. Niets mis mee, maar daar zijn er al zo veel van.

De Xperia X zal deze zomer in Nederland verkrijgbaar voor een nog onbekende adviesprijs.

Sony Xperia X hands-on
Google Arts and culture selfie

Google vertelt je op welk schilderij je lijkt: hangt jouw selfie in het Rijksmuseum? lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters