Sony Xperia XA1 preview: ratjetoe

BARCELONA – Nauwelijks schermranden aan de zijkanten, een relatief goede camera en adequate prestaties. Maar ook: grote schermranden boven en onder, geen vingerafdrukscanner en slechts een HD-scherm. De Sony Xperia XA1 heeft duidelijk een aantal sterke kanten en een aantal zwakke kanten. In deze Sony Xperia XA1 preview maken we de balans op.

Zero bezel

Sony Xperia XA1 previewAls Sony ergens trots op is in de Xperia XA1, dan is het wel de minimale bezel rond het scherm. Deels terecht, want aan de zijkanten zijn de randen rond het scherm inderdaad minimaal. Dat ziet er niet alleen mooi uit, het zorgt er ook voor dat de Xperia XA1 lekker smal is en lekker in de hand ligt. Wat Sony er echter niet bij vertelt, is dat de randen aan de boven- en onderkant van het scherm wel relatief groot zijn. En dat zorgt er dan weer voor dat de telefoon nog steeds relatief groot is voor zijn schermformaat. De telefoon is helemaal gemaakt van plastic. Dat is jammer, maar hij voelt gelukkig wel stevig aan en ziet er wat mij betreft ook mooi uit.

Op de zijkant paste volgens Sony vanwege de kleine schermrandjes geen vingerafdrukscanner meer. Persoonlijk heb ik wel een idee waar ze die scanner dan hadden kunnen plaatsen; ik concludeerde immers net dat onder het scherm een relatief groot ongebruikt vlak zit. Die conclusie heeft Sony helaas niet getrokken, waardoor de vingerafdrukscanner maar helemaal wegbezuinigd is. Gemiste kans, want eigenlijk is zo’n scannertje gewoon een must in iedere midrangetelefoon anno 2017.

Een vingerafdrukscanner paste volgens Sony vanwege de kleine schermrandjes niet meer

Een andere gemiste kans is het scherm zelf. Dat is 5 inch groot en heeft een HD-resolutie van 720×1280 pixels. Natuurlijk zeggen die getalletjes niet alles en op zich is het display qua kleurweergave, helderheid en contrast wel in orde. Maar een full HD-resolutie is inmiddels toch wel de standaard en ziet er simpelweg scherper en mooier uit. Geen gigantisch verschil, maar zeker wel merkbaar.

Goede camera

Sony Xperia XA1 previewSony staat natuurlijk niet echt bekend om de goede camera’s in zijn smartphones, maar dat komt vooral door de prestaties in het high-endsegment. De Xperia XA1 is een midranger en heeft de 23-megapixelcamera uit Sony’s hoger geplaatste smartphones meegekregen. Of het exact dezelfde sensor is kon Sony mij trouwens niet vertellen. Hoe de camera precies presteert in dit toestel durf ik je ook nog niet te zeggen, maar aan de hand van de eerste resultaten ben ik hoopvol. Een ander voordeel is dat Sony nog altijd vasthoudt aan de fysieke cameraknop – daar was dan wel weer plaats voor aan de zijkant – wat het opstarten van de camera en het maken van foto’s vergemakkelijkt.

Deze midranger heeft de 23-megapixelcamera uit Sony’s hoger geplaatste smartphones meegekregen

Softwarematig doet de Xperia XA1 zoals we van Sony gewend zijn ook goede zaken. Hij heeft een vrij lichte en prettige schil bovenop Android 7.0 Nougat. Die voegt een paar functies toe en is grafisch net wat anders, maar overheerst niet. Met de prestaties zit het ook wel snor: de Xperia XA1 heeft een achtkernige MediaTek Helio P20 2,3GHz-processor en 3GB werkgeheugen. Ruim voldoende voor een snelle dagelijkse werking, voor zover ik dat kan beoordelen op basis van mijn korte ontmoeting met het toestel. Ook de interne opslag van 32GB is voldoende; dat was bij eerdere midrangers van Sony nog weleens een probleem.

Sony Xperia XA1 preview: voorlopige conclusie

Sony trekt met de Xperia XA1 zijn eigen pad en levert geen eenheidsworst. Dat geldt voor het vrij eigenzinnige uiterlijk van de smartphone, maar ook voor de featureset. In het eerste geval is het een goede zaak wat mij betreft, in het tweede geval niet echt. De goede camera is zeker een voordeel van deze middensegmenter, maar ik denk dat hij op teveel punten tekort komt om dat echt te compenseren. De lage schermresolutie is nog tot daar aan toe, het missen van een vingerafdrukscanner is lastiger te rechtvaardigen. Al met al zal de Xperia XA1 voor de €280 die hij gaat kosten waarschijnlijk niet een van de beste opties zijn. Aan de andere kant: als je op zoek bent naar een eigenzinnig toestel en niet zoveel geeft om een hoge schermresolutie en een vingerafdrukscanner dan kun je binnenkort wel prima bij dit toestel terecht.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters