Eerste ervaring met de Wiko U Feel: goedkope vingerafdrukscanner in mooie verpakking

BARCELONA – De Wiko U Feel is een van de belangrijkste apparaten die Wiko tijdens het Mobile World Congress in Barcelona liet zien. Dit budgetmodel is als een van de eersten voorzien van een vingerafdrukscanner en ziet er bovendien bijzonder goed uit.

U Feel good

Wiko Ufeel hands-on vingerafdrukscanner

De naam ‘U Feel’, oftewel ‘je voelt’, slaat ongetwijfeld op het ontwerp van de smartphone. Dat voelt namelijk bijzonder goed aan. De U Feel heeft een aluminium rand en een soft-touch plastic achterkant. Die aluminium rand geeft het toestel een hoogwaardig en stevig gevoel in de hand, terwijl de stroeve achterkant ervoor zorgt dat het toestel goed vast te houden is. Die achterkant is helemaal vlak en ‘clean’, met uitzondering van de camera die een beetje uitsteekt. Dat is echter zo weinig dat we het niet storend vinden. Het totaalplaatje van de U Feel vinden we er, zeker voor een budgetsmartphone, goed uitzien.

Het totaalplaatje van de U Feel vinden we er goed uitzien

Aan de voorkant is de vingerafdrukscanner het meest opvallend. Die zit onder het scherm en lijkt goed te werken op het eerste gezicht. Wiko heeft er bovendien wat functies aan toegevoegd. Je kunt bijvoorbeeld verschillende vingers instellen en als snelkoppeling gebruiken en je kunt door dubbeltikken, ingedrukt houden en vegen de functies van de functietoetsen overnemen. Dat is leuk. Die functietoetsen zitten trouwens standaard in de software en nemen dus schermruimte in, terwijl ze eenvoudig naast de vingerafdrukscanner gepast hadden. Dat vinden we jammer.

Doorsnee specificaties

Het ontwerp is dus mooi en de aanwezigheid van een vingerafdrukscanner is in deze klasse een duidelijke plus. Maar het is wel duidelijk dat daar de meeste aandacht naar uitgegaan is. De specificaties zijn namelijk, met uitzondering van het werkgeheugen, nogal standaard. De Wiko U Feel heeft een 1,3GHz quadcoreprocessor, de MediaTek MT6735. Het werkgeheugen bedraagt 3GB en de interne opslag is 16GB. Het scherm is 5-inch groot en heeft een HD-resolutie, terwijl de camera’s een resolutie van 13 megapixel achter en 5 megapixel voor hebben. Leuk is de selfieflits, die ervoor zorgt dat je ook in het donker aardige plaatjes van jezelf maakt. De Wiko U Feel ondersteunt, net als veel andere Wiko-smartphones, twee simkaarten.

Leuk is de selfieflits, die ervoor zorgt dat je ook in het donker aardige plaatjes van jezelf maakt

Gekoppeld aan de lichte interface van Wiko over Android 6.0 Marshmallow zorgen die specificaties voor een goede werking, voor zover we dat nu kunnen beoordelen. Het scherm ziet er behoorlijk goed uit en de smartphone loopt gewoon soepel. Niets mis mee dus, voor een toestel van €199. Maar als je het tegenover Wiko’s eigen Fever, die net zo veel kost, zet dan komt de U Feel wat tekort. Dat heeft meer met de bijzonder goede prestaties van de Fever te maken dan met de prestaties van de U Feel, maar het is wel iets om rekening mee te houden als je een smartphone in deze klasse overweegt.

Vingerafdruk geeft de doorslag

Als je graag je telefoon met een vingerafdrukscanner wilt ontgrendelen, lijkt de Wiko U Feel zonder twijfel een goede keuze. Net als wanneer het ontwerp van de smartphone erg mooi vindt. Beide kunnen we ons goed voorstellen, trouwens. Mochten beide factoren je niet zoveel doen, dan biedt de Wiko U Feel misschien niet de beste prijs-kwaliteitverhouding voor zijn €199. Het goede nieuws voor Wiko is dat die titel binnen het merk blijft en aan de Fever ten deel valt.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters