Wiko WIM preview: stapje hoger

BARCELONA – Wiko kondigde op het Mobile World Congress zijn nieuwe topsmartphone aan: de Wiko WIM. De WIM valt vooral op door zijn amoledscherm en dubbele 13-megapixelcamera en brengt Wiko een stapje hoger in de markt. De smartphone gaat €399 kosten en daarmee is hij wat duurder dan we van Wiko gewend zijn. In deze Wiko WIM preview blik ik vooruit op de vraag of dat gerechtvaardigd is.

Dubbele camera

Wiko WIM hands-onDubbele camera’s zijn hip en dus doen de meeste fabrikanten mee aan de trend twee camerasensoren in hun smartphones te stoppen. Zo ook Wiko met deze WIM. Er zitten twee 13-megapixelsensoren achterop, een met en een zonder kleurenfilter. De theorie daarachter is dat de zwart-wit-sensor meer details en licht kan opvangen en dat de kleurensensor vervolgens gebruikt wordt om de foto in te kleuren. Bovendien kan de telefoon door het afstandsverschil tussen de twee lenzen diepte ‘zien’ en daarmee kan je leuke bokeh-effecten creëren in foto’s. Door een samenwerking met testlab DxO zouden de resultaten van de camera extra goed moeten worden. Wiko zegt nog druk bezig te zijn met het optimaliseren van de camera en het is dus nog niet te zeggen wat de uiteindelijke resultaten die de camera neerzet zullen zijn, maar de eerste resultaten die ik heb gezien tijdens de beurs zagen er niet verkeerd uit. Selfies maakt de WIM met een hoge resolutie van 16 megapixel en daarbij beschikt de telefoon ook over een flitsertje. Ook op dat vlak zijn de resultaten van de Wiko WIM veelbelovend.

Serieuzer ontwerp met amoledscherm

Wiko onderscheidt zich graag het het ontwerp van zijn toestellen, en in de lagere regionen van de markt komt dat vooral terug in kleurrijke behuizingen met leuke gimmicks. Denk aan de glow-in-the-dark body van de Fever. Met de WIM wil Wiko zich ook graag onderscheiden, maar volgens het bedrijf passen felle kleurtjes en gekke features niet zo bij het hogere midrangesegment waar de WIM zich begeeft. Klinkt logisch. En dus heeft Wiko voor een groot aantal beschikbare afwerkingen gekozen als onderscheidende factor. De achterkant van de WIM is van plastic en afhankelijk van de versie mat, glasachtig of met een koolstofvezel-patroon. Dat is misschien niet zo spannend als Wiko het doet voorkomen en het is nog maar de vraag welke varianten we in Nederland gaan zien, maar een beetje keuze is altijd leuk. Het ontwerp is verder netjes, maar misschien net een beetje goedkoop voor deze prijsklasse. De telefoon heeft een metalen rand, maar daar houdt het gebruik van premium materialen wel op. Veel toestellen die je voor dit geld kunt kopen zijn helemaal van metaal of van glas en metaal. Dat betekent trouwens niet dat de WIM niet stevig aanvoelt; voor de gebruikte materialen is de afwerking uitstekend.

Plastic; afhankelijk van de versie mat, glasachtig of met een koolstofvezel-patroon

Een andere onderscheidende factor van de WIM is het 5,5-inch full HD-amoledscherm. In vergelijking met de ips-schermen van veel concurrerende toestellen biedt dat een veel hoger contrast en levendigere kleuren, wat er simpelweg mooier uitziet. Daarin is de WIM trouwens zeker niet uniek, maar het is zeker een voordeel van de smartphone.

Doorsnee chipset

Wiko heeft de WIM voorzien van een Snapdragon 626-chipset en 4GB werkgeheugen. Die chip is een iets snellere versie van de Snapdragon 625 die we tegenwoordig in de meeste midrange-smartphones tegenkomen. Het is een snelle en vooral zuinige chip die de WIM op het eerste gezicht van ruim voldoende power voorziet voor een prettige gebruikservaring. Wel moet gezegd worden dat je voor €400 ook krachtigere smartphones kunt krijgen. De software van de WIM is gebaseerd op Android 7.0 Nougat en is vooral wat kleurrijker dan de standaard van Android. Verder heeft Wiko een aantal programmaatjes zoals een kidsmodus toegevoegd, maar het lijkt allemaal gelukkig niet in de weg te zitten.

Ik verwacht veel van de 3200mAh-batterij in combinatie met deze chipset

Overigens verwacht ik veel van de 3200mAh-batterij in combinatie met deze chipset. Relatief veel accucapaciteit en zuinige hardware is een goede combinatie om in ieder geval met gemak de dag door te komen. Opladen van die accu gaat via een micro usb-poort, daarin loopt de WIM een beetje achter. Geen echt probleem, wel jammer. Een voordeel van de WIM is trouwens dat hij twee simkaarten ondersteunt, iets dat in deze regionen van de markt nog lang niet altijd het geval is.

Wiko WIM preview: voorlopige conclusie

Wiko zet zichzelf met de WIM een stuk hoger in de smartphonemarkt. Het duurste toestel van Wiko op dit moment kost €249, voor de WIM vraag Wiko een volle €150 extra. Het zijn vooral het scherm en de camera die dat moeten rechtvaardigen. Hoewel die twee componenten veelbelovend zijn, is het afwachten hoe die in de praktijk presteren. Daar komt bij dat de WIM in processorkracht, bouwkwaliteit en extra features voor zijn prijs zeker niet een van de betere toestellen is. Hoewel de Wiko WIM ontegenzeggelijk een interessant toestel met een aantal mooie functies is, vraag ik me al met al een beetje af of Wiko hiermee niet iets té hoog in de markt gaat zitten. De tijd zal het leren.

Wiko WIM hands-on

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters