Eerste ervaring met de WileyFox Spark X: groot komt niet met een groot prijskaartje

LONDEN – WileyFox heeft gisteren de WileyFox Spark X aangekondigd als het high-end toestel van zijn Spark-lijn. Wat we van de smartphone vinden na hem kort gebruikt te hebben vertellen we je in deze hands-on.

Zacht

De Spark X is voorzien van een ontwerp dat bijna identiek is aan het ontwerp van de Spark (+). Natuurlijk is hier niets mis mee want door dit ontwerp over te nemen, ziet de Spark X er wel goed uit. Achteraan de smartphone vind je een verwisselbare achterkant met een zachte afwerking. Deze afwerking lijkt wat weg te hebben van de sandstone achterkant van de OnePlus One en Two, maar dan veel zachter. Doordat de Spark X zo zacht is, ligt het toestel goed in de hand.

WileyFox Spark X

 

Een minpunt aan de afwerking is wel dat de achterkant heel gevoelig is voor vingerafdrukken. Eenmaal de achterkant los is van de smartphone, kun je er twee simkaartjes en een micro sd-kaart insteken. Bijkomend is dat de batterij ook verwisselbaar is, wat voor sommigen een groot pluspunt zal zijn. Op de verwisselbare achterkant vind je een koffie-kleurig WileyFox-logo terug dat uit een ander plastic dan de achterkant zelf is gemaakt. Ik vind het wel een leuk extraatje dat er vooral goed uitziet.

WileyFox Spark X

De achterkant is heel gevoelig voor vingerafdrukken

Onder het logo vind je de speaker van de smartphone terug. Rondom de smartphone zit een jammer genoeg geen aluminium, maar wel een plastic rand. In deze rand vind je aan de linker- en rechterzijde de bedieningsknoppen van het toestel terug. Deze knoppen hebben een mooie plaatsing meegekregen. En wanneer je de smartphone vasthoudt, voelt hij desondanks zijn plastic ontwerp stevig aan.

Een leuk extraatje is dat het grilletje van de speaker aan de voorzijde oranje is gekleurd om bij het kleurenpallet van WileyFox te passen. Doordat de randen rondom het scherm van de Spark X niet te groot zijn, voelt de smartphone desondanks zijn groot scherm toch nog relatief compact aan. Boven het scherm, en de speaker, vind je een notificatie-ledje terug.

Groot schermWileyFox Spark X

Door de WileyFox Spark X te voorzien van een 5,5-inch scherm, wil het bedrijf mensen aanspreken die op zoek zijn naar een grote en betaalbare phablet. Het enige wat ik jammer vind aan dit 5,5-inch is dat het slechts een HD-resolutie heeft. Op zich is er niets mis mee een toestel te voorzien van een HD-resolutie, maar bij een 5,5-inch scherm zie je dan onmiddelijk de pixels zitten. Al had ik liever gezien dat ze bij WileFox hun Spark X als ‘high-end’ Spark hadden voorzien van een 5,5-inch full HD-scherm. Maar goed, gelukkig is het HD-scherm van de Spark X voor de rest wel goed. Kleuren worden er mooi op weergegeven, de kijkhoeken zitten goed en ook in direct zonlicht is het scherm goed afleesbaar.

Intern niet veel groter

In tegenWileyFox Spark Xstelling tot wat je misschien zou verwachten, heeft de Spark X bijna dezelfde specificaties als de Spark +. WileyFox heeft de Spark X voorzien van een 1,3GHz MediaTek MT6735 quadcore-processor met eveneens 2GB werkgeheugen en 16GB intern geheugen. Uit de korte tijd die we met de Spark X hebben doorgebracht kunnen we afleiden dat de prestaties van het toestel wel oké zijn. Je moet gewoon geen super goed presterend toestel verwachten als je een Spark X koopt. Maar voor de gemiddelde gebruiker zullen de prestaties normaal gezien wel voldoen.

Verder is de batterij in de Spark X groter dan die van zijn broertjes. In het toestel vind je een 3000mAh grote accu terug. Hoewel we over batterijprestaties niets kunnen zeggen, verwachten we wel dat je zonder al te veel problemen de dag zal kunnen doorkomen op één laadbeurt.

Android op steroiden

Misschien is de titel wat overdreven, maar het is wel de gemakkelijkste manier om Cyanogenmod voor te stellen. Cyanogenmod is aangepaste versie van Android dat meer functionaliteit te bieden heeft. De Spark X zal standaard op CyanogenOS 13.1 lopen dat gebaseerd is op Android 6.0.1 Marshmallow.

Misschien is de titel wat overdreven

Op de Spark X die wij hebben uitgetest, stond een nog niet afgewerkte versie van de software. Het was zelfs bijna een stock-versie van Android dat we op het toestel aantroffen. Vandaar dat we je niet kunnen zeggen of het toestel soepel op de software lijkt te lopen of niet. Wat we je wel kunnen zeggen, is dat er in de software functies terug te vinden zullen zijn zoals een equalizer. Maar ook een functie die het mogelijk maakt om de kleurentemperatuur van je scherm aan te passen.

Kijk naar het vosje

Als je foto’s wil nemen met de Spark X, zal je dit kunnen doen met oftewel een 13-megepixel achtercamera of een 8-megapixel selfiecamera. Selfies die we met het toestel hebben genomen, zien er goed uit. Er zit een mooie hoeveelheid aan details in en kleuren worden accuraat weergegeven. Net zoals bij de Spark het geval is, trouwens.

WileyFox Spark X
Achteraan het toestel vind je een 13-megapixel schieter. Foto’s die je met deze camera neemt, zien er eveneens wel goed uit. In de genomen foto’s zit een degelijke hoeveelheid aan details en kleuren worden accuraat weergegeven. Hoe de camera presteert in mindere lichtomstandigheden kunnen we je (momenteel) niet zeggen.

Beschikbaarheid en prijs

Mocht je al een Spark X willen kopen, zul je toch nog even moeten wachten. Pas over een aantal weken zal het toestel te pre-orderen zijn voor €169,99 en daarna zal het nog eens paar weken duren alvorens de toestellen worden geleverd. De WileyFox Spark X zal verkrijgbaar zijn in slechts twee kleuren: zwart en wit.

Tijdelijke conclusie: groot en vooral goedkoopWileyFox Spark X

Na de WileyFox X kort gebruikt te hebben, kunnen we je al zeggen dat dit niet de beste smartphone is die je kunt kopen. Maar voor zijn prijs, is het zeker een van de betere phablets die je momenteel kunt vinden.

De smartphone is voorzien van een mooi ontwerp met verwisselbare accu, degelijke camera’s en fijne software. Het scherm van de Spark X is inderdaad wat minder, maar je voor minder dan €170 heb je dan wel een phablet in huis. Over de prestaties kunnen we nog niet veel zeggen, maar we verwachten wel dat deze gewoon goed zullen zijn. Al bij al zouden we je de WileyFox Spark X dus wel aanraden mocht je op zoek zijn naar een betaalbare, degelijke phablet. Maar of deze conclusie hetzelfde blijft in onze volledige review van het toestel blijft natuurlijk de vraag.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters