24 uur met de WileyFox Spark: goedkoop maar degelijk vosje

LONDEN – WileyFox heeft zojuist drie nieuwe toestellen aangekondigd waaronder de WileyFox Spark. Hoe de Spark ons bevalt na 24 uur gebruik, vertellen we je hier.

WileyFox

WileyFox is een Engels bedrijf dat ongeveer een jaar geleden begon met het verkopen van smartphones in Europa. Het bedrijf bracht ter introductie twee toestellen op de markt, de WileyFox Swift en Storm. Beide zijn het zeer betaalbare smartphones die voorzien zijn van degelijke specificaties en draaien op Cyaongenmod. Zelf hebben we de WileyFox Swift uitgetest, en ook wij waren er positief over.

Spark maal 3

Iets wat alsmaar meer smartphone fabrikanten doen is meerdere varianten van hun smartphone op de markt brengen. Een mooi voorbeeld hiervan is Samsung met zijn Galaxy S7-toestellen. Je hebt namelijk de reguliere S7, maar ook de S7 Edge. Bij WileyFox doen ze dit jaar min of meer hetzelfde. Het bedrijf heeft drie varianten van zijn Spark smartphone aangekondigd. Je hebt de WileyFox Spark, WileyFox Spark + en ook nog de WileyFox Spark X met de Spark X als het ‘toptoestel’ en de Spark als low-end model.

WileyFox Spark, Spark + en Spark X

Cyaongenmod

Net zoals vorig jaar hebben ze bij WileyFox voor eenzelfde recept gekozen betreffende software. In plaats van Android met een skin, hebben ze gekozen de Spark-toestellen op Cyaongen OS te laten draaien. Cyanogen OS is een lichtjes aangepaste versie van Android die vooral meer functionaliteit biedt. Verder worden er veel  looks van stock-Android behouden in Cyanogen OS, wat altijd mooi is.

Uit de doos loopt de Spark op Cyanogen OS 13.1 dat gebaseerd is op Android 6.0.1 Marshmallow. Extra functies gaan van een equalizer tot een functie die de kleur van je scherm aanpast naargelang hoe laat het is. Er zitten dus wel wat leuke extraatjes verwerkt in de software. Hoe het toestel op de software loopt, kunnen we momenteel nog niet zeggen. De software van onze Spark is nog niet finaal, wat betekent dat er (veel) foutjes inzitten. Dankzij deze foutjes hebben we al meermaals last gehad van applicaties en zelfs het toestel die vastliepen. We hopen dat WileyFox deze problemen zal weten op te lossen tegen dat de smartphone geleverd wordt.

Zachte vos

WileyFox heeft zijn Spark, net zoals zijn Swift en Storm, voorzien van een plastic achterkant die een sandstone afwerking lijkt te hebben, maar net iets gladder is. Door deze afwerking licht het toestel lekker en stevig in de hand. Een minpunt aan de afwerking is dat je er vlug vingerafdrukken op ziet. Aan de achterzijde van de Spark vind je het WileyFox-logo terug dat gemaakt is uit een harder en blinkend plastic. Hierdoor zie je het logo niet alleen goed zitten, maar voel je het ook. Wel een leuke toevoeging als je het mij vraagt. De kleur van het logo past bij de kleur van je Spark.

WileyFox Spark

Aan de achterzijde vind je het WileyFox-logo terug

Waar WileyFox zelf heel gelukkig mee is, is dat je de achterkant van de Spark kunt loskoppelen. Na dit te doen kun je twee simkaartjes en een micro sd-kaart in het toestel steken. Ook de batterij is verwisselbaar, en dat is zeker een pluspunt. Rondom de Spark zit een plastic rand en het toestel voelt stevig aan. Zelfs wanneer je iets harder op de achterkant drukt, voel je geen kraakjes.

Doordat WileyFox de Spark voorzien heeft van een 5-inch scherm met daarrond niet al te dikke randen, is de smartphone ook lekker handzaam wanneer je kleinere handen hebt. De plastic knoppen hebben een goede plaatsing gekregen aan zowel de linker- als rechterzijde van het toestel. Boven de speaker aan de voorzijde van de smartphone zit een klein notificatie-ledje. Een leuk detail aan de speaker onder dit ledje is dat het grilletje oranje is gekleurd om zo bij het WileyFox-logo te passen.

Lage specificaties

WileyFox SparkZoals je zou verwachten van een smartphone met een prijskaartje van €119,99, is de Spark niet voorzien van de beste specificaties ooit. Verre van zelfs. In het toestel zit een 1,3GHz sterke MediaTek MT6735A quadcore-processor samen met slechts 1GB werkgeheugen. Intern zit er 8GB dat je gelukkig kunt uitbreiden met een micro sd-kaartje. WileyFox Nederland heeft besloten de Spark, door zijn mindere specificaties, vooralsnog niet uit in de Benelux te verkopen.

De Spark zal vooralsnog niet in de Benelux verschijnen

WileyFox SparkDoordat de software van onze spark nog niet finaal is, kan ik jullie geen goed beeld geven van hoe de Spark presteert. In het begin liep de Spark die wij hebben meegekregen heel stroef, maar na de smartphone langer te gebruiken betert dit. Het lijkt alsof de Spark moet ‘ingereden’ worden. Des te langer we het toestel gebruiken, des te beter de prestaties worden.
Met dagelijkse taken, als we de fouten in de software even vergeten, lijkt het toestel niet echt een probleem te hebben. Al zal de smartphone het wel moeilijk krijgen wanneer je tussen (redelijk) veel applicaties aan het multitasken bent. Zwaardere applicaties zullen snel een probleem vormen doordat zowel het intern geheugen als het werkgeheugen bijna onmiddelijk zullen volzitten. De WileyFox Spark +, die wel naar Nederland komt, zal hier veel minder vlug problemen mee hebben.

Het lijkt alsof de Spark moet ‘ingereden’ worden

In de WileyFox Spark zit een 2200mAh grote accu. Normaal zou deze groot genoeg moeten zijn om met gemiddeld gebruik de dag door te komen.

Geen NFC

Een ‘minpunt’ van de WileyFox Swift vonden we dat het smartphone niet voorzien is van NFC. Dit jaar heeft het bedrijf er nogmaals voor gekozen zijn nieuwe toestellen niet te voorzien van NFC. De reden hiervoor is dat de aanwezigheid van NFC de prijs zou verhogen, maar ook dat functies zoals Google Pay nog niet populair genoeg zijn, aldus WileyFox. Kijkende naar de prijs van de smartphone valt hier wel vlug vrede mee te sluiten.

Pixels tellen

Als je mij een beetje kent, dan weet je dat ik een hekel heb aan pixels. Ten minsten, ik heb er een hekel aan wanneer ik ze, vooral op een smartphone zie zitten. Voor mij zorgt het zien van pixels voor een minder aangename gebruikerservaring. En jammer genoeg heeft WileyFox ervoor gekozen zijn Spark te voorzien van slechts een HD-display.

WileyFox Spark

Ik heb er een hekel aan wanneer ik pixels op een smartphone zie zitten

Omdat het scherm van de Spark 5-inch groot is, zie je er makkelijk pixels op zitten. Dit vind ik wel jammer, al begrijp ik het ergens ook wel. Als bedrijf moet je nu eenmaal ergens op besparen wil je een goedkope smartphone afleveren, en bij WileyFox hebben ze nu eenmaal gekozen om te besparen op het scherm. Dat kleuren mooi worden weergegeven, het scherm relatief helder kan staan en de kijkhoeken goed zijn verzacht de pijn wel.

Selfies met je achtercamera

WileyFox SparkIn de WileyFox Spark vind je zowel aan de voor- als achterzijde een 8-megapixelcamera. Met de selfiecamera kun je op het eerste zicht gewoon mooie selfies schieten. Ze bevatten een degelijke hoeveelheid aan details en kleuren worden relatief accuraat weergegeven.

Ook achteraan de smartphone vind je een 8-megapixelcamera terug. Foto’s genomen met het toestel zijn verre van demooiste die je kunt nemen met een smartphone. Maar omdat de smartphone zo weinig kost, kunnen ze er wel net mee door. Genomen foto’s bevatten een degelijke hoeveelheid aan details, maar kleuren worden wat flets en soms zelfs donker weergegeven. Al bij al valt de achtercamera van de WileyFox Spark dus wel mee.

Verschil met de Spark +

Tussen de Spark en de Spark + zijn een aantal belangrijke verschillen. De voornaamste zijnde dat de Spark + dubbel zoveel werkgeheugen en intern geheugen heeft als de Spark. Maar er zijn ook andere verschillen. Zo heeft het WileyFox-logo aan de achterzijde van de Spark + een koffie-kleur, en ook is het toestel voorzien van een betere 13-megapixel achtercamera. Je kunt de Spark + dus zien als een iets duurdere (hij kost €149,99) en betere versie van de Spark. Van dit toestel zullen we binnenkort een volledige review maken.

WileyFox Spark +

Conclusie

WileyFox levert met de WileyFox Spark een toestel af dat vooral interessant is door zijn prijs. Bij deze lage prijs hoort een smartphone dat voorzien is van een mooi ontwerp, degelijke camera’s en leuke software. De prestaties van de Spark zijn wel iets minder sprankelend. Zelfs met volledig afgewerkte software zal het toestel door het gebrek aan intern- en werkgeheugen het vlug moeilijk krijgen. Voor heel lichte gebruikers zou de smartphone misschien net voldoen, maar we zouden je eerder aanraden €20 extra te sparen en voor de WileyFox Spark + te gaan.

Omdat de WileyFox Spark niet naar de Benelux komt, gaan we dit toestel geen volledige review geven. De Spark + zullen we daarentegen wel volledig testen.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters