Heemskerk wil strengere regels voor telefonische contracten en verkopen

In een brief die de staatssecretaris aan de Tweede Kamer heeft gestuurd, stelt Heemskerk voor om de consumentenautoriteit van een groter mandaat te voorzien op het gebied van telefonische verkopen.

Opta

De brief aan de Tweede Kamer was bedoeld als antwoord op verschillende moties en kamervragen over misstanden bij bedrijven die over de telefoon producten of diensten verkopen zoals het telecombedrijf Pretium. Het opvallendste mandaat is dat de consumentenautoriteit de bevoegdheid krijgt om een last onder dwangsom op te leggen voordat feitelijk is vastgesteld dat bedrijf in overtreding is. Hiervoor moet natuurlijk wel een sterk vermoeden bestaan bij de consumentenautoriteit over een misstand bij het bedrijf. Aan deze last onder dwangsom wil de staatssecretaris eisen verbinden, zoals een geheel verbod bij het bedrijf om contracten telefonisch vast te leggen. Ook wil Heemskerk dat de naam van een bedrijf voor een veroordeling al bekendgemaakt kan worden. Dit houdt in dat elke klant een ondertekend contract moet hebben ingestuurd voordat hij als klant kan worden ingeschreven en dat de consument eerder op de hoogte wordt gesteld als er sprake is van wantoestanden bij een bedrijf dat telefonisch contracten afsluit. Of deze maatregelen ook daadwerkelijk door de Tweede Kamer worden goedgekeurd is natuurlijk afwachten.

De staatssecretaris van Economische Zaken benadrukt dat de maatregelen niet buitenproportioneel zijn omdat ze alleen de bedrijven treffen die zich niet aan de wettelijke vastgestelde telefonische verkoopregels houden. Heemskerk wil eerst kijken of met deze maatregelen het probleem wordt opgelost, daarom vindt hij dat een compleet verbod op mondelinge contracten en verplichtingen van voicelogs nu nog te ver gaat.

Bron: Telecompaper

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters