Hoe universeel is jouw oplader? – ADV

allaboutphones-smartphonekabelTelefoons zijn er vandaag de dag in zeer veel uitvoeringen en verschillen niet alleen sterk in prijs, maar ook in aansluitmogelijkheden. Met name de verschillen in aansluitingen voor de oplader zijn een bron van ergernis. Het idee van slechts één universele oplader die op elke telefoon past, is dan ook al een tijdje actueel. Het Europees parlement in Straatsburg nam reeds in 2014 een wet aan om de fabrikanten te verplichten om één universele telefoonoplader op de markt te brengen die geschikt is voor alle types smartphones. De hoofdbedoeling van het Europees parlement is om zo de Europese afvalberg te verkleinen. De grootste fabrikanten waren bovendien reeds in 2010 overeengekomen dat de uitwisselbare oplader op basis van een micro USB-aansluiting zou worden gebouwd. De meeste smartphones die sindsdien zijn geproduceerd beschikken inderdaad over deze micro USB-aansluiting maar toch doen lang niet alle fabrikanten hieraan mee of maakten zij de overstap nog niet. Vooral Apple werkt de uitvoering van deze Europese wet tegen in de hoop vast te kunnen houden aan de eigen Lightning-kabel. Hoe dan ook: ook tal van andere fabrikanten brengen nog steeds alternatieven op de markt en zeker voor oudere toestellen zijn nog steeds andere aansluitingen noodzakelijk. Zie je door de bomen het bos niet meer? In dit artikel zetten we het voor jou allemaal nog eens op een rijtje. Wie houdt zich nu al aan de Europese regelgeving en wie durft te zondigen tegen de almachtige EU?

Apple iPhone en iPad

De oudere versies van de iPhone (3/4/4S) en de iPad (1/2/3) maakten gebruik van de zogenoemde 30 pins-aansluiting. Zoals de naam al aanduidt, bestaat deze oplader uit een aansluiting met 30 pinnen, elk met een eigen doel. Op die manier kun je de iPhone via een USB-aansluiting met de computer verbinden, de batterij opladen of je iPhone verbinden met je muziekinstallatie of andere apparaten.

Bij de introductie van de iPhone 5 werd gekozen voor een nieuw type oplaadkabel, ook gebruikt voor de latere modellen (iPhone 5,6,7 en iPad 4, Mini, Air en Pro). Tim Cook stelde deze oplader voor tijdens een speciaal evenement in 2012. Hij presenteerde hem als een innovatieve kabel die alleen die signalen gebruikt die echt nodig zijn en daardoor 80% kleiner is dan de klassieke kabels. Sindsdien vindt Apple dat het op deze manier al genoeg doet om de afvalberg zo klein mogelijk te houden. Apple verklaarde bovendien ook al meerdere malen dat ze niet willen overstappen op een micro USB-aansluiting omdat ze reeds een adapter op de markt hebben gebracht waardoor ook een oplader met micro USB-aansluiting op de iPhone kan werken.

Samsung Smartphones en Tablets

Samsung was één van de fabrikanten die wel intensief met Europa samenwerkte en beloofde zo snel mogelijk over te stappen naar de toekomstige uniforme micro USB-aansluiting. Zo gebeurde ook: de Samsung Galaxy S2 bevatte reeds een micro USB-aansluiting en Samsung bleef hier dan ook aan vasthouden. Alhoewel Samsung zijn smartphones dus mooi aanpast aan de Europese regelgeving, klaagden ze er wel herhaaldelijk over dat het langzame tempo waarmee de Europese Commissie technische gegevens opstelt en vrijgeeft een risico inhoudt omdat de technologie de regelgeving voorbijstreeft. Om die reden is ook Samsung bij enkele toestellen afgestapt van de door de Europese Commissie gespecificeerde micro USB-poort. De Samsung Galaxy Note 3 en de Samsung Galaxy S5 bevatten bijvoorbeeld een micro USB 3.0-poort (afwijkend van de richtlijnen van de Europese Commissie). Standaard wordt echter alleen de micro USB 2.0 geleverd waardoor Samsung nog steeds conform de Europese wetgeving handelt. Samsung hamert echter op de voordelen van een micro USB 3.0 aansluiting aangezien het toestel ettelijke malen sneller oplaadt en er sneller gegevens worden doorgegeven.

Samsung bracht bovendien ook een zogenoemde USB-OTG-adapter op de markt. Smartphones en tablets hebben immers geen directe aansluiting voor USB-apparaten. Je harde schijf aansluiten op je tablet was voordien dus onmogelijk. Aan de hand van deze adapter kun je nu ook je USB-sticks simpel en snel aansluiten via de laadpoort van je smartphone.

HTC

De Taiwanese producent HTC (High Tech Computer Corporation) is een goede leerling uit deze klas. HTC voorziet consequent zijn smartphones van een micro USB-poort. Alhoewel HTC, net als andere producenten, eigen datakabels op de markt brengt (bijvoorbeeld de HTC DC M410) zijn deze datakabels compatibel met alle smartphones met een micro USB-aansluiting. Uiteraard is ook de USB-OTG-adapter compatibel met deze micro USB-aansluiting.

Sony

Ook het Japans conglomeraat Sony lijkt zich strikt te houden aan de huidige Europese richtlijnen en regelgeving. Alhoewel Smartphones niet tot de prioriteit van Sony behoren is bijvoorbeeld de Sony Ericsson of de Sony Xperia S toch voorzien van de micro USB-aansluiting. Ook hier is de USB-OTG-adapter aan te sluiten op deze poort.

Nokia

Naast Apple was ook Nokia lang een tegenstander van de universele micro USB-oplader. Nokia verklaarde zich eerder al verschillende malen niet te willen verbinden aan een vijfjarig memorandum om een universele lader te leveren bij zijn smartphones. Zowel Nokia als Apple vinden de micro USB-lader kwalitatief ondermaats. Uiteindelijk zwichtte Nokia toch en leveren ook zij de micro USB-lader bij hun telefoons. Nokia bleef echter pogingen tot innovatie doen en was dan ook het eerste bedrijf dat hardhandig inzette op het draadloos opladen van smartphones. Nokia bleef het echter moeilijk hebben op de mobiele markt en was al langer geen topspeler meer. In september 2013 werd de mobiele tak van Nokia uiteindelijk overgenomen door Microsoft. Microsoft bleef sindsdien trouw aan de micro USB-aansluiting.

ASUS

ASUS is een minder consequente fabrikant als het aankomt op een uniforme oplader. Vooral bij de oudere versies wordt er niet steeds gewerkt met een micro-USB lader. De tablets van ASUS (de zogenoemde Eee-Pads) maken vaak gebruik van een eigen type aansluiting, namelijk de 36- of 40-polige ASUS-aansluiting. Waarom schreven we dan dat ASUS wél de Europese wetgeving volgt? Wel, de ASUS Smartphones hebben in tegenstelling tot de tablets wel consequent de overstap gemaakt naar de micro USB-aansluitingen, precies naar het model van de Europese regelgeving. Voor deze apparaten zijn ook de universele USB-OTG-adapters bruikbaar.

LG

LG of Lucky Goldstar is een Zuid-Koreaans conglomeraat, onder andere actief op de elektronicamarkt. Tegenwoordig heeft ook LG de overstap gemaakt naar de micro USB-aansluiting. Tal van toestellen hebben bovendien een data-aansluiting waarmee data overgezet kan worden naar je computer (echter zonder gelijktijdige oplaadfunctie). Op die manier kun je snel een back-up maken van al je contacten of bijvoorbeeld foto’s en/of muziek overzetten tussen je telefoon en computer. Voor aansluiting op de recente micro USB-poort is er de mogelijkheid om een zogenoemde MHL-adapter aan te sluiten. MHL staat voor Mobile High-Definition Link en biedt de mogelijkheid om op de hoogst mogelijke resolutie beelden op je tv te tonen.

Blackberry

De allerlaatste Smartphone in ons rijtje is de Blackberry. Vooral de ietwat oudere techneuten onder ons kennen het Canadese bedrijf nog van zijn vroegere fraaie en zakelijk sterke modellen. Alhoewel Blackberry tegenwoordig wat op de achtergrond geraakt is, produceerde het tot voor kort nog steeds kwalitatief zeer hoogstaande smartphones. Hoe dan ook mogen we ons lijstje met smartphones positief eindigen want ook Blackberry heeft de overstap gemaakt naar de micro-USB modellen. Ook de BlackBerry Playbook (tablet-pc) is voorzien van een dergelijke micro-USB poort.

Huistelefoon

Helemaal eindigen doen we met de gekende huistelefoon. De Europese uniforme standaard geldt uiteraard enkel en alleen voor de Smartphones en niet voor de huistelefoon die een andere aansluiting nodig heeft. Voor de huistelefoons zijn de klassieke DSL-, RJ(10/11/12) en ISDN kabels uiteraard nog steeds verkrijgbaar.

Conclusie

Alhoewel Europa dapper pogingen blijft doen, is er nog steeds geen echte Europa Universalis-oplader. De Europese Commissie berekende dat hierdoor jaarlijks ruim €300 miljoen verspild wordt aan laders en snoeren die niet meer bruikbaar zijn na de aankoop van een nieuw toestel. Toch zijn de meeste fabrikanten reeds overgestapt naar een micro USB-oplader. Het feit dat sommige fabrikanten niet mee willen gaan in het verhaal en dat de Europese regelgeving uiteraard trager verloopt dan de meest recente technische ontwikkelingen is een groot pijnpunt. Toch blijven wij voorstander van een technologisch hoogstaande, snelle en universele oplader voor alle gsm’s en tablets in Europa. En wellicht is die van jouw mobiel dat inderdaad al.

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters