Zo verdient Facebook geld met Whatsapp

Whatsapp werd in 2009 opgericht door Brian Acton en Jan Koum als een alternatief voor dure SMS diensten. Sindsdien is de app behoorlijk gegroeid en werd deze dusdanig interessant, dat Facebook het bedrijf overnam in 2014 voor 19 miljard dollar. Whatsapp zou behoorlijk wat geld generen, maar waar komt dit geld dan precies vandaan?

Omzet van 1 dollar per jaar per gebruiker

We weten dat Whatsapp vroeger in sommige landen geld verdiende door 1 dollar te vragen voor het downloaden van de applicatie. In andere landen mocht de app in eerste instantie gratis gedownload worden, waarna er elk jaar 1 dollar betaald moest worden. Op het hoogtepunt van Whatsapp tijdens dit model, wordt de jaarlijkse opbrengst van de app geschat op 700 miljoen dollar.

Whatsapp

Facebook hint naar ander verdienmodel

Begin 2016 werden echter de jaarlijkse kosten van 1 euro voor gebruikers afgeschaft. Kort daarvoor had Facebook aangekondigd dat het huidige model te gelimiteerd zou zijn en niet genoeg zou opbrengen. Dit werd opgevangen als een stille hint dat binnenkort een ander model gebruikt zou worden.

Whatsapp Facebook

Bedrijven betalen voor rechtstreekse communicatie met klanten

Tot nu toe is er echter nog niks veranderd. Er zijn geen advertenties in de app verschenen en nu verdient Facebook ook niet meer aan de gebruikers welke elk jaar moesten betalen. Het bedrijf zou plannen hebben om Whatsapp in te zetten voor de communicatie tussen cliënten en bedrijven. Hierbij zouden gebruikers rechtstreeks met verschillende bedrijven zoals een bank of een luchtvaartmaatschappij kunnen communiceren via Whatsapp. Het bedrijf zou in dat geval een bedrag moeten betalen voor het gebruik van de service.

Whatsapp grote potentie met ruimte om te groeien

Het plan lijkt rendabel te kunnen zijn. In ieder geval zijn de mogelijkheden met Whatsapp legio en lijkt het geen miskoop te zijn geweest van Facebook. Dagelijks komen er ongeveer een miljoen gebruikers bij. Deze komen grotendeels uit Zuid Amerika, India en Europa.

Vaak is het ook zo bij SMS apps dat de groei exponentieel toeneemt. Wanneer één persoon uit een vriendengroep de app begint te gebruiken, volgen vaak de rest van de vrienden. Deze nemen ook weer andere vrienden en familieleden mee.

De potentie is dus alleen al ontzettend waardevol. Het is alleen de vraag of Facebook de veranderingen door kan voeren zonder gebruikers voor het hoofd te stoten en de principes van de originele oprichters te verloochenen.

Whatsapp is in de tussentijd druk bezig zich te blijven ontwikkelen. Zo komen er om de zoveel tijd nieuwe features bij, waaronder binnenkort de unsend functie. Hierbij kan een gebruiker binnen vijf minuten een verzonden bericht terughalen en doen alsof deze nooit is verstuurd.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters