Hoeveel werkgeheugen heeft je smartphone nou eigenlijk echt nodig?

We zien de laatste tijd dat er toestellen uitkomen met een steeds groter werkgeheugen. Waar Android toestellen op het moment ongeveer allemaal standaard met 4GB RAM komen, springen sommige toestellen zoals de OnePlus 5 naar maar liefst 8GB RAM. Deze verdubbeling lijkt indrukwekkend en wekt het idee dat het toestel dan misschien ook twee keer sneller of beter is dan andere smartphones. Maar hoeveel RAM heb je eigenlijk nodig en is 8GB niet een beetje overdreven?

OnePlus 5 RAM

Wat doet het werkgeheugen?

Het werkgeheugen of RAM (Random Access Memory) van je smartphone kun je enigszins vergelijken met het korte termijn geheugen van de mens. Deze gebruik je wanneer je bezig met taken zoals het maken van een berekening uit het hoofd. De opslagruimte kan hierbij vergeleken worden met het lange termijn geheugen, waar de informatie over hoe je precies een berekening moet maken is opgeslagen. Hoe meer berekeningen je tegelijk aan het doen bent, hoe beter je korte termijn geheugen moet zijn.  Net zo heeft je smartphone meer RAM nodig, naarmate hij meer moet multitasken doordat je bijvoorbeeld meerdere programma’s open hebt staan.

Als je bezig bent op je smartphone wil je dat alles meteen reageert en wanneer een app pas een seconde nadat je het hebt aangeraakt lanceert, duur het al te lang. Het werkgeheugen zorgt ervoor dat alles naadloos verloopt, maar hoe meer apps je open hebt staan of hoe meer processen er op de achtergrond lopen, hoe sneller het werkgeheugen op is en je in de problemen raakt. Daarom wil je genoeg GB aan RAM hebben, maar oneindig veel is niet per definitie ook altijd beter.

Hoe meer hoe beter gaat niet altijd op

Je zou denken dat een groot werkgeheugen alleen maar goed is, omdat je dan eindeloos veel apps tegelijk kan draaien. Het werkgeheugen gebruikt echter ook energie en zorgt ervoor dat je batterij sneller op gaat. Daarom is meer RAM op je toestel dan je daadwerkelijk nodig hebt niet altijd een geweldig idee, aangezien de overbodige RAM alsnog energie verbruikt.

Vaak wordt ook gedacht dat hoe meer RAM je vrij hebt, hoe beter je toestel presteert. Dit stamt nog uit de dagen van computers met een beperkt werkgeheugen, en gaat daar enigszins op. Met een smartphone is het echter een ander verhaal. Daar is het beter wanneer je je RAM gewoon gebruikt. Door telkens apps te sluiten om het werkgeheugen op te schonen en ze later weer te openen, verspil je heel veel energie. Je batterij neemt het je in ieder geval niet in dank af.

werkgeheugen chips

Dus hoeveel RAM heb ik nodig?

Hoeveel RAM je nodig hebt, heeft te maken met hoe je je smartphone gebruikt. Er zijn speciale apps, waarmee je kunt zien hoeveel  je je werkgeheugen belast. Over het algemeen zullen de meeste mensen genoeg hebben aan 4GB RAM en mensen die echt intensief multitasken zullen misschien met 6GB meer comfortabel zijn. 8GB RAM lijkt voor iedereen op het moment nog niet nodig. Maar met de steeds zwaarder wordende apps is het misschien handig om alvast extra speling te hebben, als je bijvoorbeeld om de twee jaar nieuw een toestel koopt.

iPhones werken met minder RAM

De 4GB RAM theorie geldt overigens voor Android gebruikers. In iOS wordt er namelijk anders omgegaan met het beheren van het geheugen, waardoor er voor dezelfde resultaten minder RAM nodig is. Hoewel Apple nooit echt adverteert met hoeveel RAM een iPhone heeft, kunnen ze niet tegenhouden dat mensen in de telefoons duiken en er zelf achter komen. Zo zou de iPhone 7 maar 2GB RAM hebben en zou de iPhone 7 Plus het doen met 3GB RAM.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters