Hoge boetes voor KPN en Vodafone voor schenden netneutraliteit

KPN en Vodafone moeten boetes van 250 en 200 duizend euro betalen. Dit heeft de ACM bepaald. De redenen voor de boetes lopen uiteen.

KPN boekt miljoenenverlies Kpn

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat op zijn site verder in op de uitgedeelde boetes. “KPN blokkeerde op haar gratis wifi-hotspots diverse diensten, waaronder sommige manieren van internetbellen. Daardoor konden consumenten niet van deze diensten gebruik maken. Het is voor aanbieders van internet verboden om te bepalen wat hun klanten op internet wel en niet kunnen doen”, aldus de ACM.

Ook Vodafone overtrad de regels. “Vodafone bood abonnementen aan waarbij klanten via een app naar de betaalzender HBO konden kijken zonder dat de daarvoor gebruikte data in rekening werden gebracht. Op die manier stuurde Vodafone haar klanten in wat zij op internet deden en ook dat is niet toegestaan. De wetgeving vereist dat aanbieders van internet niet met blokkades of tarieven de keuzes van consumenten beïnvloeden”, meent de ACM.

Netneutraliteit is in Nederland bij wet verplicht, wat de ACM dus het mandaat geeft om providers een boete op te leggen. Dit betekent dat aanbieders van internet de toegang tot inhoud of apps niet mogen blokkeren. Ook mogen er geen verschillende tarieven worden gerekend voor het gebruik van diensten en apps. Dit in het belang van een open internet.

“Internetaanbieders mogen niet voor consumenten bepalen wat zij doen op internet en zij mogen daar ook niet in sturen”, vindt Henk Don, een bestuurslid van de ACM. “Alle data moeten tegen dezelfde voorwaarden doorgegeven worden. Dat is het idee achter netneutraliteit en dat is wat wij nu handhaven. Zo voorkomt de ACM dat de consument uiteindelijk minder keuzevrijheid heeft op internet.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Apple AR bril?

Alles wijst erop dat Apple binnenkort met een AR bril komt lees verder

iPhone 8

Apple en LG gaan samenwerken voor nieuwe iPhones lees verder

Grote groep Android gebruikers stapt over op iPhone lees verder

Apple apparaten

Apple toestellen verzamelen steeds meer data, maar het klinkt erger dan het is lees verder

iMessage

Waarom iMessage nooit naar Android gaat komen lees verder

Apple Watch 3

WatchOS 4 onthuld: dit is er nieuw in grote update voor Apple Watch lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters