Deze iPhone X kloon draait op Android: leve China?

Het duurt nog even voor de iPhone X uit komt, maar China zit ondertussen niet stil. Maak kennis met de Hotwonder Hotwav Symbol S3, een intrigerende kopie van de Apple iPhone X.

China: het land der copycats

Vrijdag kun je eindelijk de iPhone X pre-orderen. Wees er echter snel bij, want naar verluidt zal de voorraad zeer beperkt zijn. Ben je er te laat bij, of vind je de iPhone X toch echt te duur? Maak je geen zorgen, want onze Chinese vrienden zullen je te hulp schieten.

Nog voor Apple nieuwe iPhones op de markt brengt, duiken er al klonen op. AliExpress, DHgate: je kunt er voor een fractie van de prijs van een iPhone exacte kopieën vinden. De behuizingen komen vaak exact overeen. De toestellen draaien stiekem op Android, maar als onwetende gebruiker merk je daar aanvankelijk weinig van. Die fabrikanten gebruiken namelijk een Android-skin die in de meeste gevallen amper van iOS te onderscheiden is.

Apple iPhone X Hotwonder Hatwav Symbol S3
Alle foto’s via Engadget

Apple iPhone X Hotwonder Hatwav Symbol S3

Tot je het toestel in kwestie een aantal dagen gebruikt. Dan begint vaak opeens op te vallen dat de accuduur belabberd is, de camera teleurstelt en de software instabiel is. Maar hé, iedereen zal wel denken dat je een echte iPhone hebt. Terwijl je er minder dan honderd euro voor hoeft te betalen.

Overigens duiken er steeds meer copycats op die net iets duurder zijn, maar daarmee wel daadwerkelijk goede prestaties bieden. Een degelijke Android smartphone dus, in het jasje van een iPhone. Het blijft een fascinerend wereldje. Het is dan ook interessant om te zien wat de Chinese fabrikanten met de iPhone X gaat doen.

Hotwonder Hotwav Symbol S3: iPhone X-kopie

Apple is voor het eerst sinds jaren overgestapt op een gloednieuw design, met dunne schermranden en een inham. Dat maakt het toestel een stuk minder makkelijk om na te maken, zonder dat je overduidelijk dikkere schermranden overhoudt. De nieuwe schermtechnologie is nog zeer exclusief, laat staan voor kleinere copycats.

Dat weerhoudt een creatief bedrijf uit Shenzhen niet om het te proberen. Maak kennis met Hotwonder, de fabrikant achter de Hotwav Symbol S3. Een redacteur van Engadget kwam dit intrigerende toestel tegen op een beurs in Hong Kong. Het gaat om een budgetmodel dat op Android draait, maar qua uiterlijk schaamteloos de iPhone X kopieert.

Apple iPhone X Hotwonder Hatwav Symbol S3 Apple iPhone X Hotwonder Hatwav Symbol S3

Met een grote uitzondering: de schermranden zijn wit, in plaats van zwart. Ook op het gebied van software laat Hotwonder steken vallen. Het gaat namelijk overduidelijk om Android. Er zijn zeer accurate Android-launchers beschikbaar die amper te onderscheiden zijn van iOS 11, dus daar ligt het niet aan. Blijkbaar heeft het bedrijfje zich enkel op hardwarevlak laten inspireren.

Over hardware gesproken: de Hotwonder Hotwav Symbol S3 heeft een 6-inch scherm met een resolutie van 1440 x 720. De karakteristieke inham van de iPhone X is afwezig, dus elke gebruiker zal onmiddellijk doorhebben dat het om een kopie gaat. Althans, de inham is er wel, maar aan weerskanten zitten geen stukken scherm.

De neppe inham is er niet alleen voor de sier. De Chinese fabrikant heeft er twee camera’s in verwerkt, in combinatie met een LED flash. Het gaat om een 5MP camera en een 2MP camera, waarmee een bokeh-effect bewerkstelligt kan worden. Aan de achterkant zit een 13MP camera en een 2MP camera.

Creatieve middenweg

Verder kun je rekenen op Android 8.0 (!), wat vrij verrassend is voor een dergelijk model. Onder de motorkap zit de MediaTek MT6739, in combinatie met 2GB aan werkgeheugen en 16GB aan opslaggeheugen. Extraatjes zoals de mogelijkheid om het toestel draadloos op te laden, moet je er zelf maar bij denken.

iPhone X gebaren
De echte iPhone X

Helaas is het nog niet bekend hoeveel de Hotwav Symbol S3 gaat kosten, maar hoogstwaarschijnlijk gaat het om de fractie van de prijs van de iPhone X. Een ding moge duidelijk zijn, het is verstandig om dit soort toestellen te vermijden. Het doel is vaak Apple zo accuraat mogelijk kopieren, in plaats van een zo degelijk mogelijke Android smartphone af te leveren. Al neemt Hotwonder dus wel een interessante middenweg.

Vind je dit wereldje ook zo fascinerend? Wij gingen naar Shenzen, het walhalla voor smartphones. Hier kun je ons verslag checken, of lees hoe je daar binnen een dag je eigen smartphonemerk kunt starten. Voor meer gekke gadgets uit China kun je terecht bij onze AliExpress-lijstjes.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters