'HP verliest driehonderd miljoen dollar aan de TouchPad'

Momenteel verkoopt de HP TouchPad misschien wel sneller dan de iPad 2, vooral vanwege de enorme prijsverlaging tot 99 dollar, maar dat neemt niet weg dat HP er enorm veel geld op verliest. Berekeningen van AllthingsD spreken van een verliespost van 300 miljoen dollar.

HP TouchPad

HP maakte vorige week bekend met op WebOS gebaseerde tablets en smartphones te stoppen. Vlak daarna werd de HP TouchPad voor 99 dollar te koop gezet in diverse winkels, wat een ware run op de ineens wel heel goedkope tablets veroorzaakte. Ook de smartphone Pre 3 is voor iets van 75 euro in Europese winkels in de uitverkoop gedaan. In Frankrijk en Engeland moet deze telefoon binnenkort te bestellen zijn.

Echter, voor HP als bedrijf loopt dit allemaal wat minder vrolijk af dan voor de consumenten die succesvol op een koopje jagen. Het bedrijf heeft WebOS de deur uit gedaan, terwijl dat OS samen met Palm voor een miljard euro is aangekocht. Dat moet HP al afschrijven. Voeg daar de tussen een half en één miljoen TouchPads aan toe die inmiddels moeten zijn geproduceerd, en trek 75 procent van de originele prijs af. AllthingsD berekent dat het HP zeker 317 miljoen dollar moet kosten.

Dit getal heeft alleen betrekking op de kosten van de hardware. Andere kosten die HP ervoor heeft gemaakt, zoals de flinke marketingcampagne die de lancering begeleidde met drie tv-spotjes waarin beroemdheden als Lea Michelle en Russell Brand de tablet aanprezen, zijn niet meegerekend. Aan de overkant van de oceaan gingen die spotjes zelfs de tv op na de aankondiging van HP dat de stekker uit de tablet is getrokken.

AllthingsD heeft nog niet berekend wat de kostenverlaging van de Pre 3 nog voor verliezen aan dit plaatje toevoegt.

Bron: Neowin, AllthingsD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Rodrik -

  Heel jammer vind ik. De deur uit is voorbarig, maar kan best wel bewaarheid worden. Als je namelijk zelf stopt met hardware er voor maken, dan nemen anderen er geen licentie meer op. Die pogingen waren mislukt en dat is juist de reden.

  De enige hoop die over blijft is complete uitverkoop, wat mogelijk best zal lukken vanwege de vele patenten, maar dat wil niet zeggen dat de koper het ook zal gaan gebruiken.

  HP gaat nu zeker niet dit systeem overal inbouwen en als OS verder ontwikkelen voor de PC, dat was sowieso vergezocht. De mooiste afloop is dat Aziatische fabrikanten er toch nog brood in zien en er open source van maken,

  Een tijd lang hoopte ik dat RIM het zou kopen want de formfactor past precies bij hun phones en zij hebben een nieuw OS nodig. Maar ze hebben kennelijk al te veel in hun eigen OS geivesteerd om nu de ommezwaai te maken naar WebOS.

  Het zou mooi zijn als HP er opensource van maakt, dat hoeft een commerciele uitbating verder niet in de weg te staan. Dit systeem is gewoon veel te mooi om zo maar te laten vergaan. Ik zat echt te wachten tot het naar Nederland zou komen. Jammer het heeft niet zo mogen zijn.

  In de WebOs gemeenschap zagen ze het al van ver aankomen. Er werd steen en been geklaagd over de traagheid van HP. Ik denk dat bedrijven als HP en ook MS gewoon te groot en log zijn om een zo snel veranderende markt succesvol te opereren. HP had er gewoon niet aan moeten beginnen, en Nokia heeft de kans van zijn leven gemist door indertijd Palm niet te kopen. Ook die waren veel te traag.

 2. elian -

  +1

  Het is natuurlijk nog afwachten of ze in licenseren (of verkopen) gaan slagen, maar zeggen dat ze het OS de deur uit hebben gedaan, is op zijn minst voorbarig.

 3. Erik-Jan -

  Als trouwe Palm liefhebber, sinds de Pilot, ben ik niet blij met de stunt die HP heeft uitgehaald. Maar ik word ook moe van alle onjuiste berichtgeving die door verschillende sites de lucht in geslingerd worden. Zo ook dus jullie opmerking over dat HP WebOs de deur uit heeft gedaan.
  HP heeft de productie en ondersteuning van de Touchpad, de Palm Pre 3 en de Veer gestopt en gaan niet verder investeren in (WebOS) hardware. Ze hebben inmiddels al een aantal duidelijk aangegeven door te gaan met WebOs als besturingssysteem, mogelijk door het te licenseren.

  Dat is niet hetzelfde als WebOs de deur uit doen.

Chrome OS Acer tablet Google

Google verovert educatieve markt: Chrome OS komt naar tablets lees verder

Google Pixel C Apple

De Android-tablet markt ligt op zijn gat, met Apple als grote winnaar lees verder

Apple iPad dunne schermranden

Insiders verklappen details volgende iPad: dunne schermranden en meer lees verder

Luna Display iPad

Deze dongel maakt van je iPad camera een extra homeknop lees verder

Microsoft Surface Mini

Drie jaar later: specificaties en foto’s geschrapte Microsoft Surface Mini gelekt lees verder

Samsung Galaxy Tab S3 hands-on

Acht onmisbare geoptimaliseerde apps voor je Android tablet lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters