'HP verliest driehonderd miljoen dollar aan de TouchPad'

Momenteel verkoopt de HP TouchPad misschien wel sneller dan de iPad 2, vooral vanwege de enorme prijsverlaging tot 99 dollar, maar dat neemt niet weg dat HP er enorm veel geld op verliest. Berekeningen van AllthingsD spreken van een verliespost van 300 miljoen dollar.

HP TouchPad

HP maakte vorige week bekend met op WebOS gebaseerde tablets en smartphones te stoppen. Vlak daarna werd de HP TouchPad voor 99 dollar te koop gezet in diverse winkels, wat een ware run op de ineens wel heel goedkope tablets veroorzaakte. Ook de smartphone Pre 3 is voor iets van 75 euro in Europese winkels in de uitverkoop gedaan. In Frankrijk en Engeland moet deze telefoon binnenkort te bestellen zijn.

Echter, voor HP als bedrijf loopt dit allemaal wat minder vrolijk af dan voor de consumenten die succesvol op een koopje jagen. Het bedrijf heeft WebOS de deur uit gedaan, terwijl dat OS samen met Palm voor een miljard euro is aangekocht. Dat moet HP al afschrijven. Voeg daar de tussen een half en één miljoen TouchPads aan toe die inmiddels moeten zijn geproduceerd, en trek 75 procent van de originele prijs af. AllthingsD berekent dat het HP zeker 317 miljoen dollar moet kosten.

Dit getal heeft alleen betrekking op de kosten van de hardware. Andere kosten die HP ervoor heeft gemaakt, zoals de flinke marketingcampagne die de lancering begeleidde met drie tv-spotjes waarin beroemdheden als Lea Michelle en Russell Brand de tablet aanprezen, zijn niet meegerekend. Aan de overkant van de oceaan gingen die spotjes zelfs de tv op na de aankondiging van HP dat de stekker uit de tablet is getrokken.

AllthingsD heeft nog niet berekend wat de kostenverlaging van de Pre 3 nog voor verliezen aan dit plaatje toevoegt.

Bron: Neowin, AllthingsD

Chrome OS Acer tablet Google

Google verovert educatieve markt: Chrome OS komt naar tablets lees verder

Google Pixel C Apple

De Android-tablet markt ligt op zijn gat, met Apple als grote winnaar lees verder

Apple iPad dunne schermranden

Insiders verklappen details volgende iPad: dunne schermranden en meer lees verder

Luna Display iPad

Deze dongel maakt van je iPad camera een extra homeknop lees verder

Microsoft Surface Mini

Drie jaar later: specificaties en foto’s geschrapte Microsoft Surface Mini gelekt lees verder

Samsung Galaxy Tab S3 hands-on

Acht onmisbare geoptimaliseerde apps voor je Android tablet lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters