HP wil weer Windows tablets gaan maken, en WebOS licenseren

HP, dat eerder deze week aankondigde te stoppen met de productie van op WebOS gebaseerde tablets en smartphones, wil in de toekomst weer Windowstablets maken en het WebOS besturingssysteem licenseren aan andere fabrikanten.

HP Slate 500

Dat vertelde vicepresident Stephen DeWitt tegen Engadget. Het WebOS is nog allerminst dood en begraven, zei hij. HP zou het besturingssysteem juist een impuls willen geven door andere fabrikanten in de gelegenheid te stellen om ermee aan de slag te gaan. Tot dusver lijken er echter weinig tot geen fabrikanten geïnteresseerd te zijn in het besturingssysteem, dat door een ex-Apple ingenieur voor Palm is bedacht, waarna Palm door HP is gekocht voor een miljard euro. Een aankoop die vooral werd ingegeven door het ingenieuze WebOS besturingssysteem, waar HP aanvankelijk veel van verwachtte.

De Pre smartphones en de TouchPad tablet verkopen echter zeer slecht, en dat leidde er deze week toe dat HP zijn eigen productielijnen de nek omdraaide. Volgens vicepresident DeWitt hoeft dat dus niet het einde van WebOS te betekenen, maar HP vaart een andere koers. Momenteel heeft HP met de Slate-Windowstablet één ijzer in het vuur die voornamelijk op de zakelijke markt is gericht. Als Windows 8 uitkomt, dat veel meer op besturing met aanrakingen is gericht en dus geschikt is voor tablets, wil HP waarschijnlijk weer proberen om tablets uit te brengen met dat besturingssysteem.

De zeer oude relatie tussen HP en Microsoft werd door DeWitt aangehaald als bewijs dat deze strategie voor het bedrijf goed zou kunnen werken. ” We praten met Microsoft over Windows tablets. Wij hebben momenteel een Windowstablet op de markt. Maar het is niet iets dat wij in de schappen van winkelketen Best Buy lkeggen, want dan ben je uiteraard bezig om te concurreren tegen de iPad.” En daar begint HP dus niet meer aan, na de deceptie met de TouchPad; Best Buy is met 200.000 WebOS-tablets blijve zitten en wil die weer aan HP terugverkopen.

Inmiddels is de TouchPad erg goedkoop door HP online gezet; voor 99 en 149 dollar. Voor 68 euro heb je dus al een tablet waar tot voor kort 400 dollar voor moest worden neergeteld. Ineens wil iedereen wel zo’n tablet hebben, vanwege de enorme prijsdaling die waarschijnlijk ver onder de kostprijs ligt. Naar verwachting is HP snel door zijn tablets heen; ze zijn echter alleen overzees te koop en voor Nederlandse consumenten alleen via omwegen te verkrijgen.

Bron: Neowin

Chrome OS Acer tablet Google

Google verovert educatieve markt: Chrome OS komt naar tablets lees verder

Google Pixel C Apple

De Android-tablet markt ligt op zijn gat, met Apple als grote winnaar lees verder

Apple iPad dunne schermranden

Insiders verklappen details volgende iPad: dunne schermranden en meer lees verder

Luna Display iPad

Deze dongel maakt van je iPad camera een extra homeknop lees verder

Microsoft Surface Mini

Drie jaar later: specificaties en foto’s geschrapte Microsoft Surface Mini gelekt lees verder

Samsung Galaxy Tab S3 hands-on

Acht onmisbare geoptimaliseerde apps voor je Android tablet lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters