HTC laat zich kaas van het brood eten door Apple

Dankzij Samsung, die via de rechter inzage eiste, is de patentdeal tussen HTC en Apple grotendeels openbaar geworden. Hoewel flink wat informatie onleesbaar is gemaakt, valt er wel uit te halen dat HTC flink heeft moeten inleveren.

HTC laat zich kaas van het brood eten door Apple schermafbeelding 2012 12 10 om 130044

De bedrijven kondigden vorige maand een wederzijdse patentdeal aan, waarbij Apple en HTC elkaar de komende tien jaar hun patenten licenseerden. Maar bij nadere bestudering van die deal blijkt daar wel wat op af te dingen te zijn.

Niet te lezen is welke toestellen van HTC onder dit patentvredesverdrag vallen en hoeveel de bedrijven elkaar betalen voor licenties.

Wat wel te lezen valt, is wat allemaal buiten de deal valt. Apple licenseert bijvoorbeeld geen design-patenten. Zo lang HTC geen toestellen maakt die op de iPhone lijken, is daar niets mee aan de hand. Het design van de iPhone is wat Apple blijkbaar het meest onderscheidend vindt aan de smartphone.

HTC mag ook niet proberen de ‘specifieke Apple-ervaring’ na te maken, die bestaat uit een combinatie van features, patenten en visuele presentatie van een toestel. Dergelijke design-deals bestaan ook tussen Apple en Microsoft. Maar de deal met HTC timmert het erg dicht. HTC mag hierdoor bijvoorbeeld geen slide-to-unlock of iets wat er vaag op lijkt gebruiken in de software op de smartphones.

Uit het document, voor zover leesbaar, valt niet te halen dat Apple überhaupt iets betaalt aan HTC voor het gebruik van diens patenten. Dit kan betekenen dat HTC domweg een korting op de licenties van de Apple-patenten heeft bedongen, maar zeker weten doen we dat niet vanwege de zwartgemaakte teksten.

Samsung heeft via de Amerikaanse rechter dit stevig gecensureerde exemplaar van de patentdeal ontvangen. In de rechtszaak tussen Apple en Samsung kan die een rol gaan spelen. Apple weigert vooralsnog om Samsung ook maar één patentlicentie te gunnen. Met de deal tussen Apple en HTC in de hand probeert Samsung de rechter zo ver te krijgen dat Apple ertoe wordt gedwongen om ook met de Koreaanse fabrikant een patentdeal te sluiten, zodat de patentoorlog – waar Samsung veel last van heeft – grotendeels voorbij is.

Bron: The Verge

tags:
  Samsung

  Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

  Xiaomi

  Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

  smartphones

  FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

  Google gebouw New York

  “Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

  Google logo gezicht

  Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

  Apple

  Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

  Volg ons via

  Nieuwsbrief

  Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters