Plan B: Huawei werkt sinds 2012 aan alternatief voor Android

Het Chinese merk ZTE verliest binnenkort hoogstwaarschijnlijk tot 2025 de beschikking over Amerikaanse export-producten. Oftewel, een toekomst zonder Android, Snapdragon-chips en andere onderdelen die door Amerikaanse bedrijven worden ontwikkeld. Naar verluidt legt de Amerikaanse overheid op dit moment ook Huawei onder het vergrootglas.

Huawei werkt aan eigen besturingssysteem

Het merk heeft naar verluidt niet voldaan aan sancties tegen Iran. Oftewel, wie weet zit Huawei binnenkort ook zonder Amerikaanse onderdelen. Het bedrijf heeft al geluk dat het zijn eigen chips ontwikkeld, maar de kern van alle toestellen is door en door Amerikaans: Android.

Het besturingsysteem van Google domineert de markt. Meer dan 86% van alle smartphones draait op Android. Het enige echt grote alternatief is iOS. Een alternatief dat enkel door Apple gebruikt kan worden. Google verliest dus ook een hoop business wanneer de Amerikaanse overheid dit soort maatregelen blijft treffen.

Huawei P20 Pro review design
De Huawei P20 Pro

Maar goed, laten we niet op de zaken vooruit lopen. Voorlopig is er nog geen verdict. Huawei is volgens insiders echter al druk bezig met een plan B. De fabrikant wil binnen enkele jaren de grootste smartphonefabrikant ter wereld zijn. Nu moet het bedrijf nog enkel Samsung en BBK Electronics (OnePlus, OPPO, Vivo) voor zich dulden.

Daarin kan Huawei een afscheid van Android dus niet gebruiken. Naar verluidt werkt de techgigant al een tijdje aan een eigen besturingssysteem, een backup dus. Gezien er geen grootschalig alternatief is voor iOS en Android, is dat de enige optie. Het is echter minder makkelijk dan het klinkt.

De Android-licentie verliezen betekent ook een besturingssysteem zonder Google Services. Oftewel, zonder Google apps zoals de Play Store. En daar zit de crux die ook een einde maakte aan Windows Phones: geen apps. Het is vrijwel onmogelijk om alle grote ontwikkelaars een app te laten ontwikkelen, specifiek voor jouw platform. Huawei is een grote speler, maar in deze fase van de totale markt is dat haast onmogelijk.

Toch wordt het een flinke uitdaging, al lijkt Huawei zelf niet te verwachten dat het nieuwe besturingssysteem ooit nodig zal zijn.

Al sinds 2012

Gelukkig zal Huawei daar al een oplossing voor hebben. Het geheime besturingssysteem is namelijk volgens bronnen binnen het bedrijf al sinds 2012 in ontwikkeling. Dat bevestigen meerdere insiders. Toen beschuldigde de Amerikaanse overheid Huawei en ZTE en spionage.

Het plan werd in werking gezet door Huawei-oprichter Ren Zhengfei. Hij zei destijds het volgende: “We ontwikkelen ons eigen OS uit strategische overweging, zodat we niet gedoemd zijn als ze ons afstoten, en we geen Android of Windows 8 kunnen gebruiken.”

Overigens heeft het bedrijf al zijn eigen besturingssysteem voor tablets en computers. Voeg daar de Kirin-chips aan toe, en je hebt een betere situatie dan ZTE. Toch wordt het een flinke uitdaging, al lijkt Huawei zelf niet te verwachten dat het nieuwe besturingssysteem ooit nodig zal zijn.

De president van het dochtermerk Honor zei afgelopen week nog dat Huawei zijn eigen OS kan ontwikkelen, maar dat het niet nodig zal zijn. “We werken nauw samen met Google en zullen Android blijven gebruiken,” aldus Zhao Ming. Dat sentiment werd vervolgens nog eens bevestigd in een officieel statement.

Er is dus een plan B, maar of het ingezet moet gaan worden, hangt grotendeels van de Amerikaanse overheid af. Dit soort situaties onderstrepen de hoge drempel die gevestigde ecosystemen zoals de Play Store vormen. Er valt als gloednieuwe concurrent niet meer tegenop te boksen. Wordt vervolgd!

 

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters