Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen

Huawei roept al jaren dat het in 2021 ’s werelds grootste smartphonefabrikant wilt zijn. Boven Apple en Samsung dus. Waar men eerst cynisch daarop reageerde, werd de afgelopen jaren duidelijk dat het ze echt kan gaan lukken. 

Huawei bestormt Europa met succes

Check bijvoorbeeld de onderstaande tabel. Het onderzoeksbureau Canalys heeft de verkoopcijfers van smartphonefabrikanten op een rijtje gezet. Het gaat om het eerste kwartaal van dit jaar. En, zoals je ziet, enkel om Europa.

Normaliter maken Chinese fabrikanten zoals Xiaomi, Oppo en Huawei indruk met hun wereldwijde cijfers. Meestal komt dat echter door de grote aantallen die ze verkopen in China zelf. Deze tabel laat zien dat ze ook buiten hun landsgrenzen oppermachtig zijn.

Huawei zag zijn verkopen met maar liefst 38.6 procent groeien, ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. De fabrikant verkocht 7.4 miljoen units in Europa. Indrukwekkende cijfers. Al helemaal met de kennis dat de complete markt in diezelfde periode met 6.3 procent slonk in Europa.

Huawei Europa

Bovendien vallen de Huawei P20 en P20 Pro hier niet onder. Die toestellen kwamen later op de markt. Dat belooft dus veel goeds voor het volgende rapport, gezien Huawei bevestigd heeft dat de Huawei P20 Pro de grootste Europese lancering van het bedrijf tot nu toe is.

Samsung en Apple kregen allebei in het eerste kwartaal een flinke klap. Samsung verscheepte in Europa 15 miljoen smartphones. Bijna het dubbele van Huawei, maar een daling van 15 procent ten opzichte van vorig jaar. Apple incasseerde ook een klap van 5.4 procent.

Overigens was de iPhone X nog wel met afstand de meest verkochte smartphone. En tja, in dat premium segment zit het echte geld. Pure verkoopaantallen zeggen dus lang niet alles. Samsung weet flinke aantallen te verkopen in het budgetsegment, maar brengt toch minder low-end toestellen uit.

De comeback van het Finse Nokia is duidelijk een groot succes.

Het levert immers weinig op. Overigens valt een andere Chinese topper ook op. Dan hebben we het natuurlijk over Xiaomi. Het ambitieuze merk betrad in het eerste kwartaal op een zeer kleine schaal Europa. Dat levert ze nu al een vierde plek op, boven Nokia, Sony, Motorola en andere grote fabrikanten.

Indrukwekkend, gezien het merk pas volgende maand in landen als Nederland in de winkels ligt. Over Nokia gesproken: HMD Global’s succes komt duidelijk naar voren. De comeback van het Finse merk is duidelijk een groot succes.

Huawei had dan misschien een tegenslag te incasseren in Amerika, maar het wereldwijde momentum is er duidelijk. Is dat genoeg om voor 2021 de troon te bestijgen? We gaan het de komende jaren ontdekken.

 

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters