Het geheim achter het grote succes van Huawei

Volgens de Wall Street Journal schuilt er een simpel geheim achter het succes van Huawei: de toewijding van de werknemers van de smartphonefabrikant.

De opmerkelijke groei van Huawei

Huawei succesHuawei heeft de afgelopen jaren een merkwaardige groei doorgemaakt binnen de smartphonemarkt. Het merk heeft de ambitie om binnen enkele jaren zowel Samsung als Apple in te halen, iets wat het Chinese bedrijf wellicht nog gaat lukken ook. Met een omzet van zestig miljard dollar, een bedrag dat in vijf jaar is verdubbeld, is het bedrijf nu de op twee na grootste smartphonefabrikant ter wereld. Hoe heeft Huawei dat voor elkaar gekregen?

Toewijding

Volgens de Wall Street Journal is de smartphonefabrikant zo succesvol omdat zijn werknemers het bedrijf op de eerste plek te zetten, nog voor hun eigen behoeftes. Dat klinkt misschien heftig, maar werknemers van Huawei hebben het juist naar hun zin en zien het als een stukje toewijding. Na een jaar in dienst te zijn geweest tekenen sommige werknemers een “dedicated employee” overeenkomst.

Daarmee geven ze extra loon voor overuren en betaalde vakanties op, maar met een groot voordeel. Meestal ontvangen dergelijke medewerkers aandelen, die met de huidige groei van Huawei rap meer waard worden. Het bedrijf is niet beursgenoteerd, dus Huawei is eigendom van zijn eigen medewerkers. Een dergelijke structuur zorgt ervoor dat de werknemers continu hun uiterste best doen, want als het merk beter presteert zullen hun aandelen meer waard worden. Volgens de Wall Street Journal draait het echter niet allemaal om geld, en zijn ook de medewerkers die niet die overeenkomst tekenen buitengewoon gepassioneerd en toegewijd. Huawei heeft op dit moment 170,000 werknemers. Een van hen weet de cultuur binnen het bedrijf treffend te omschrijven: “Als je jezelf toewijdt aan het bedrijf, dan zal het bedrijf je zeker niet teleurstellen.”

Geen familielid

Huawei hoopt dus binnen vijf jaar de grootste smartphonefabrikant ter wereld te worden. Dat zal de huidige CEO, Ren Zhengfei, niet meer in zijn huidige rol meemaken. Hij richtte het bedrijf in 1987 op, en wil naar verluidt binnenkort met pensioen gaan. Het huidige succes is waarschijnlijk niet het gevolg van zijn bewind. Huawei heeft namelijk drie senior executives die om de beurt voor zes maanden als waarnemend CEO het bedrijf leiden. Daar gaat naar verwachting verandering in komen wanneer Ren met pensioen gaat. Een ding is duidelijk: de nieuwe leider wordt geen familielid. De CFO van Huawei is de dochter van Ren Zhengfei en een van zijn zoons leidt een dochteronderneming, maar Ren heeft meerdere keren tijdens interviews duidelijk gemaakt dat de nieuwe CEO en leider van Huawei absoluut geen familielid mag zijn.

Bron: WSJ

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters