Huawei zet in op smart home met speciaal Lite OS

SHENZHEN – Honor heeft tijdens een grote persconferentie in Shenzhen bekend gemaakt dat Huawei gaat inzetten op smart home-oplossingen. Daarvoor lanceert Huawei een speciaal Lite OS en lanceert het een SDK voor het HiLink-protocol.

Net als veel andere fabrikanten, is Huawei vastberaden om alle apparaten in je huis aan te gaan sturen. Dat doet het op een eigen manier: via het HiLink-protocol. Slimme apparaten kunnen eenvoudig aan een router met ‘HiLink Inside’ gekoppeld worden en kunnen dan via de HiLink-app aangestuurd worden. Wat volgens Huawei bijzonder is, is dat je een apparaat met een druk op de knop aan je netwerk toe kunt voegen. Bovendien brengt de fabrikant dus één app voor al je slimme apparaten uit. Zo moet het grootste pijnpunt van veel internet of things-apparaten, namelijk dat het veel handelingen kost om iets te doen, opgelost worden.

Door een software development kit voor HiLink te introduceren hoopt Huawei dat zoveel mogelijk fabrikanten het gaan gebruiken. Zo moet het voor de gebruiker makkelijk worden om zijn hele huis via het protocol aan te sturen. Er kan verbinding gemaakt worden via ZigBee, bluetooth en wifi zodat veel apparaten aangesproken kunnen worden.

“Met Lite OS moeten apparaten op een efficiënte manier ‘slim’ gemaakt kunnen worden”

Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk apparaten op een efficiënte manier ‘slim’ gemaakt kunnen worden heeft Huawei bovendien een eigen OS ontwikkeld. Het zogenaamde Lite OS kan door fabrikanten van witgoed en kleine huishoudelijke apparaten op hun producten geïnstalleerd worden. Volgens Huawei gebruikt het OS maar een paar KB data en enkele µA’s aan energie. Bovendien is er weinig rekenkracht nodig, waardoor een apparaat geen dure processor nodig heeft.

Update 13-12-2015

George Zhao, de CEO van Honor heeft zojuist tijdens een Q&A-sessie laten weten dat Lite OS zich op de Chinese markt richt. De kans lijkt daarmee klein dat het OS ooit naar Europa komt.

Huawei Lite OS 
tags:
  Samsung

  Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

  Xiaomi

  Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

  smartphones

  FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

  Google gebouw New York

  “Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

  Google logo gezicht

  Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

  Apple

  Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

  Volg ons via

  Nieuwsbrief

  Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters