IDC maakt balans telefoonmarkt op, ZTE nieuwkomer in top 5

Onderzoeksbureau IDC heeft aan het einde van het vorige kalenderjaar de balans opgemaakt voor de gehele mobieltjesbranche. Een nieuwe binnenkomer is het Chinese ZTE en Nokia voert de lijst nog steeds aan.

ZTE Racer

De markt groeide het afgelopen jaar nog met ruim 18%, hoofdzakelijk vanwege de gigantische groei in de smartphonemarkt, die in 2010 bijna verdubbelde. De verdeling van het wereldwijde marktaandeel was over heel 2010 hetzelfde als het afgelopen kwartaal, wat erg positief uitpakte voor ZTE, dat mede dankzij een sterk laatste kwartaal op de vierde positie wereldwijd kwam.

De onbetwiste nummer 1 is nog steeds Nokia, hoewel het bedrijf ten opzichte van 2009 wel 4,3% marktaandeel inleverde en daarmee op 32,6% uitkwam. Ook LG, nog steeds goed voor een 3e plaats, ging flink achteruit van 10,1% naar 8,4%. Samsung behield haar tweede positie en groeide een klein beetje. Het bedrijf ging van 19,4% in 2009 naar 20,2% in 2010. De laatste twee plekken in de top 5 worden door nieuwe binnenkomers bekleedt, namelijk ZTE op plek 4 met 3,7% marktaandeel en Apple op de vijfde plaats met 3,4% marktaandeel. Daarmee zijn Sony Ericsson en Motorola uit de top 5 verstoten.

Vooral de opkomst van ZTE is opvallend. Het merk is in grote delen van de wereld niet eens bekend en heeft toch een gigantisch marktaandeel. Dat komt enerzijds omdat de goedkope toestellen van het merk in thuismarkt China erg veel succes hebben en omdat daar erg veel consumenten nog van een telefoon voorzien moeten worden. Maar ook in andere markten doet ZTE het goed. Vooral in Zuid Amerika en Afrika schijnt het bedrijf steeds meer consumenten voor zich te winnen. Hier in Nederland is het bedrijf ook actief, maar alleen als ODM-producent voor diverse providers.

Waar ZTE het vooral van de goedkope telefoons moet hebben, moge het duidelijk zijn dat de andere top 5-producenten het vooral van smartphones moeten hebben. Bij Apple heeft dat geen verdere uitleg nodig en bij de drie grootste producenten valt op dat de bedrijven die het niet goed deden op smartphone-gebied daarvoor ook afgerekend zijn. Samsung, dat het met de Galaxy S wel goed deed, is de enige producent uit de top 3 die marktaandeel won.

De top 5 ziet er in Nederland overigens een beetje anders uit. Hier weten ZTE en Apple de top 5 niet te halen en zijn het RIM en HTC die Samsung, Nokia en LG aanvullen. Volgens GFK-cijfers gaat Samsung hier aan kop met ruim een derde van de markt in handen en is Nokia net onder de 30% gedoken, wat goed is voor een tweede plaats. RIM staat met ruim een tiende van de markt op de derde plaats, gevolgd door LG en HTC. Apple en Sony Ericsson missen onze locale top 5 net.

IDC marktaandeel Q4 2010

 

IDC marktaandeel 2010

 

Bron: Boy Genius Report

Android O

Deze acht (iOS) features missen we nog op Android lees verder

Google speelt nu ook video’s automatisch af lees verder

Toilet

Je smartphone heeft meer bacteriën dan een toiletbril lees verder

Video OnePlus 5

OnePlus zorgt voor veel commotie met deze reclamevideo lees verder

smartphone vergrendeling opties

Dit is de veiligste manier om je smartphone te vergrendelen lees verder

GLASSX

Deze vloeistof beschermt je smartphone tegen schade lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters