iMessage: Apple houdt bij naar wie je berichten stuurt

Uit onderzoek blijkt dat Apple bijhoudt naar wie je berichten hebt verstuurd via iMessage, informatie die overgedragen kan worden aan de politie.

WhatsApp en Facebook

Een maand geleden reageerde het internet verontwaardigd op het nieuws dat WhatsApp data ging delen met Facebook, de social media gigant die de chat-app in 2014 kocht voor maar liefst $20 miljard. Was het tijd om over te stappen naar een andere app? De vraag was dan ook welke ontwikkelaar je privacy wel intact houdt. Steeds vaker blijkt dat chat-apps die claimen dat je berichten veilig worden verzonden stiekem toch mee kunnen kijken. Of ze dat ook daadwerkelijk doen is weer een compleet ander vraagstuk, maar zorgwekkend is het wel.

iMessage

Apple’s iMessage leek een veilig alternatief, gezien Apple er altijd op hamert dat privacy erg belangrijk is. Apple kan niet alle berichten lezen die jij naar je vrienden stuurt. Toch kan de techgigant wel gedeeltelijk er achter komen wat je aan het doen bent op zijn chatdienst. Dat blijkt uit onderzoek van The Intercept. Wanneer je iemand een berichtje stuurt wordt er via Apple’s servers gecheckt of diegene wel een iMessage account heeft, omdat hij of zij anders niet je berichtje kan ontvangen. Niks mis mee, zou je zeggen, maar privacy-instanties zijn er niet blij mee dat die informatie ook opgeslagen wordt.

Politie

Pas na dertig dagen verwijdert Apple de opgeslagen data van wanneer en naar wie jij berichten hebt verstuurd. Binnen die dertig dagen kan die informatie overgedragen worden aan de rechtshandhaving na een gerechtelijk bevel. Apple belooft in een statement dat het niet lichtvoetig met die informatie omgaat: “We werken nauw samen met de politie en zorgen dat ze begrijpen dat de opgeslagen informatie niet de inhoud van gesprekken bevat en dat de data niet kan bewijzen dat gesprekken daadwerkelijk hebben plaatsgevonden.” Al met al lijkt er dus niks aan de hand te zijn, al is het op zijn minst vervelend dat Apple die informatie opslaat.

Bron: The Intercept

Google Arts and culture selfie

Google vertelt je op welk schilderij je lijkt: hangt jouw selfie in het Rijksmuseum? lees verder

PUBG

Blijf als laatste overeind in PUBG Mobile met deze vijf tips lees verder

Huawei P20 Pro notch

Zo kom je van de notch af op je Android toestel lees verder

Playerunknown’s BattleGrounds, ook wel bekend als PUBG iOS Android Nederland

Zo installeer je gratis Playerunknown’s BattleGrounds in Nederland op je smartphone lees verder

Whatsapp chat

Zo zie je hoeveel berichten je in WhatsApp hebt verstuurd en ontvangen lees verder

Emoji apps iPhone

Opmerkelijk: Apple verbiedt opeens gebruik emoji in apps 🔥⚠️ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters