iMessage: Apple houdt bij naar wie je berichten stuurt

Uit onderzoek blijkt dat Apple bijhoudt naar wie je berichten hebt verstuurd via iMessage, informatie die overgedragen kan worden aan de politie.

WhatsApp en Facebook

Een maand geleden reageerde het internet verontwaardigd op het nieuws dat WhatsApp data ging delen met Facebook, de social media gigant die de chat-app in 2014 kocht voor maar liefst $20 miljard. Was het tijd om over te stappen naar een andere app? De vraag was dan ook welke ontwikkelaar je privacy wel intact houdt. Steeds vaker blijkt dat chat-apps die claimen dat je berichten veilig worden verzonden stiekem toch mee kunnen kijken. Of ze dat ook daadwerkelijk doen is weer een compleet ander vraagstuk, maar zorgwekkend is het wel.

iMessage

Apple’s iMessage leek een veilig alternatief, gezien Apple er altijd op hamert dat privacy erg belangrijk is. Apple kan niet alle berichten lezen die jij naar je vrienden stuurt. Toch kan de techgigant wel gedeeltelijk er achter komen wat je aan het doen bent op zijn chatdienst. Dat blijkt uit onderzoek van The Intercept. Wanneer je iemand een berichtje stuurt wordt er via Apple’s servers gecheckt of diegene wel een iMessage account heeft, omdat hij of zij anders niet je berichtje kan ontvangen. Niks mis mee, zou je zeggen, maar privacy-instanties zijn er niet blij mee dat die informatie ook opgeslagen wordt.

Politie

Pas na dertig dagen verwijdert Apple de opgeslagen data van wanneer en naar wie jij berichten hebt verstuurd. Binnen die dertig dagen kan die informatie overgedragen worden aan de rechtshandhaving na een gerechtelijk bevel. Apple belooft in een statement dat het niet lichtvoetig met die informatie omgaat: “We werken nauw samen met de politie en zorgen dat ze begrijpen dat de opgeslagen informatie niet de inhoud van gesprekken bevat en dat de data niet kan bewijzen dat gesprekken daadwerkelijk hebben plaatsgevonden.” Al met al lijkt er dus niks aan de hand te zijn, al is het op zijn minst vervelend dat Apple die informatie opslaat.

Bron: The Intercept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Facebook WhatsApp

WhatsApp krijgt optie voor ‘stille’ groepsgesprekken lees verder

WhatsApp

Eindelijk: WhatsApp werkt aan nieuwe versie speciaal voor de iPad lees verder

Verrassing: contacten kunnen alsnog jouw verwijderde WhatsApp-berichten lezen lees verder

productief

Vijf manieren om lekker productief op je smartphone te zijn lees verder

vrouw met smartphone

Guide: zo verwijder je verzonden berichten op Whatsapp lees verder

Youtube op achtergrond

Youtube op achtergrond luisteren op iOS en Android: zo werkt het lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters