Indiase 35-dollar-tablet gepresenteerd

India presenteert een tablet die omgerekend maar 27 euro kost, en weldra in de handen van elke Indiase scholier te vinden moet zijn. De 35-dollar-tablet gaat de Aakash heten (Indiaas voor hemel) en is gepresenteerd door de minister van onderwijs van het land.

Aakash tablet

De tablet kan mede zo goedkoop zijn omdat het apparaat wordt gesubsidieerd door de Indiase overheid, die er de jeugd een digitale voorsprong mee wil geven. De Aakashtablet wordt gemaakt door het kleine Britse bedrijf Datawind.

De Aakash wordt al twee jaar lang ontwikkeld door dat bedrijf. De apparaten worden geassembleerd in India zelf en worden eerst in een oplage van 100.000 stuks geproduceerd, maar er moeten er daarna nog miljoenen volgen.

De Aakash is een Androidtablet. De massa tablets die straks onder de schooljeugd wordt verspreid, moet ervoor zorgen dat veel meer Indiërs toegang krijgen tot het internet. Nu heeft zo’n acht procent van de bevolking van 1,2 miljard zielen toegang tot het web. In China heeft veertig procent van de bevolking internettoegang.

De tablet kan volgens een Indiase bron ook benut worden om op afstand les te geven aan kinderen in afgelegen gebieden.

De hardwarespecificaties zijn afgelopen week niet onthuld, maar gebaseerd op het prijskaartje zal het apparaat waarschijnlijk worden voorzien van een goedkoop resistief LCD-scherm, afwijkend van de fulltouch capacitieve schermen die we gewend zijn van de iPad en andere Androidtablets. Omdat het apparaat toegang tot internet zoekt via draadloze breedbandnetwerken (3G) die in grote delen van India nog niet beschikbaar zijn, is de scepsis over succes tamelijk groot. Een criticus wijst op het tamelijk slechte scherm en de goedkope hardware, waardoor de Aakashtablet erg traag zou zijn en feitelijk onbruikbaar.

Aakash tablet

 

Bron: Reuters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Android O naadloze updates

Nooit meer opslagproblemen door Android O naadloze updates lees verder

Android O Developer Preview 2

Wordt Android O al volgende week uitgerold naar deze smartphones? lees verder

Samsung Galaxy Tab S3 hands-on

Acht onmisbare geoptimaliseerde apps voor je Android tablet lees verder

Android O Android Octopus

Heeft Google onthuld waar Android O voor staat met nieuwe easter egg? lees verder

Android Oreo Google I/O

Android O: acht onmisbare features om naar uit te kijken lees verder

Android O

Poll: op welke versie van Android draait jouw smartphone? lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters