FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen

Waar Huawei eerst een onbekend Chinees merk was, worden de smartphones van het bedrijf ook buiten China steeds populairder. In de VS lijken ze echter maar geen voet aan de grond te kunnen krijgen en dat zou voor een groot deel te maken kunnen hebben met de Amerikaanse overheid. Verschillende inlichtendiensten in het land waaronder de FBI, CIA en NSA dringen er bij consumenten op aan om zeker geen Huawei smartphones te kopen.

Connecties met de Chinese overheid

Maar waarom zouden ze dat dan doen? Niet omdat de toestellen bijvoorbeeld zouden ontploffen of consumenten op een andere manier letsel aan zouden kunnen doen. Huawei en ook de Chinese smartphonemaker ZTE zouden connecties hebben met de Chinese overheid. En het kopen van de toestellen zou de Chinese overheid een bepaalde machtspositie binnen de Amerikaanse telecommunicatienetwerken kunnen geven. Dat zou problematisch kunnen zijn, aangezien de Chinese overheid niet dezelfde waarden deelt.

Huawei

Spionage door middel van smartphones

Afgelopen dinsdag zouden de hoofden van verschillende inlichtendiensten bij elkaar zijn gekomen tijdens een Senate Intelligence Committee bijeenkomst. Zes van deze hoofden waarschuwen de Amerikaanse burger ervoor om geen toestellen van Huawei en ZTE te kopen. Onder andere de hoofden van de FBI, CIA en NSA zouden van de partij zijn. FBI hoofd Chris Wray geeft aan dat de overheid ernstig bezorgd is over de risico’s die verbonden zijn aan het massaal kopen van de Chinese toestellen. Het zou de mogelijkheid tot het stelen en aanpassen van informatie vergroten en zelfs ook de mogelijkheid tot spionage.

Geen overheidscontracten voor Huawei

Deze waarschuwing is natuurlijk niet de reden dat het Huawei in het verleden ook al niet is gelukt om de eigen smartphones groot te maken in de VS. De Amerikaanse overheid werkt de smartphonemaker echter al een tijdje tegen. Zo mag Huawei sinds 2014 al geen overheidscontracten aannemen. Het feit dat Huawei is opgericht door een voormalig ingenieur van het Chinese volksbevrijdingsleger helpt natuurlijk niet mee.

Ren Zhengfei
Ren Zhengfei oprichter Huawei

Ook geen abonnementen

De Amerikaanse overheid lijkt ook mobiele providers onder druk te zetten om niet met de smartphonemaker in zee te gaan. Vorige maand zou de Huawei Mate 10 Pro via de provider AT&T beschikbaar zijn met een abonnement. Op het laatste moment ging dit echter toch niet door. Politieke druk zou hiervoor de reden zijn.

Huawei Mate 10 Pro

Geen groter gevaar dan andere ICT bedrijven

Uiteraard geeft Huawei aan dat er helemaal geen gevaar is. Een Huawei woordvoerder geeft in een gesprek met CNBC aan dat het bedrijf op de hoogte is van verschillende overheidsinitiatieven die de zaken van de smartphonemaker binnen de VS lijken te belemmeren. De woordvoerder gaat verder met te vermelden dat het bedrijf door overheden en gebruikers in 170 verschillende landen wel het vertrouwen heeft en geen groter risico vormt dan welke andere verkoper in de ICT sector dan ook.

Via: The Verge

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters