Inspecteurs nemen Foxconn's iPhonefabrieken onder de loep

Dertig inspecteurs van de Fair Labor Association, een waakhond die toeziet op goede werkomstandigheden, neemt momenteel de reusachtige fabrieken van Foxconn in China onder de loep. Er zijn ‘duizenden zaken’ aangetroffen die het bedrijf dient aan te passen, heeft de hoofdinspecteur gezegd. Bij Foxconn worden de iPhones en iPads van Apple in elkaar gezet.

Foxconn fabriek

Wat er precies voor misstanden zijn aangetroffen, wilde hoofdinspecteur Auret van Heerden niet kwijt. Ze zijn in ieder geval gezien in Shenzhen, waar een grote fabriek van Foxconn staat, zo meldde hij.

Van Heerden en zijn team zijn enkele dagen in de fabriek geweest. Apple, dat het eerste bedrijf is dat zich bij de Fair Labor Association heeft aangesloten, heeft om de inspectie gevraagd. De verhalen over de beroerde werkomstandigheden bij Foxconn doen al jaren de ronde, net als de golf van zelfmoorden onder de arbeiders en een ontploffing met doden en gewonden in een iPadfabriek.

Van Heerden meldde dat hij binnenkort met belangrijke informatie naar buiten komt, maar de inspectie is nog niet klaar. Zijn team van dertig mensen gaat eerst nog 35.000 willekeurig gekozen Foxconn-arbeiders interviewen over hun werkomstandigheden. De verhalen over gedwongen overwerk en het onveilig werken met chemicaliën worden terdege onderzocht.

Van Heerden meldde dat hij onder de indruk was van de verbeteringen in de door een ontploffing getroffen iPadfabriek, waar de opbouw van aluminiumstof tot een explosie leidde waar drie doden en zeventig gewonden bij vielen. Die fabriek wordt inmiddels bijna geheel gerund door robots, waardoor het risico voor de arbeiders is geminimaliseerd.

Een concurrerende waakhond, Verite, heeft kritiek op de aanpak van de FLA. Tijdens een van tevoren aangekondigd inspectiebezoek krijg je de waarheid niet boven tafel, vindt Verite. Maar de FLA vindt dat de interviews met willekeurig uitgekozen arbeiders dat juist wel moet garanderen.

Onlangs gaf Foxconn al zijn arbeiders een flinke salarisverhoging. Drie jaar geleden verdienden de werknemers nog 990 yuan per maand, nu 2200 yuan. Een vetpot is het nog altijd niet. 2200 Yuan staat gelijk met 266 euro.

Vorige maand dreigden driehonderd werknemers van Foxconn nog met collectieve zelfmoord omdat ze een beloofde salarisverhoging niet kregen.

Bron: Bloomberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

headphone jack

Waarom Google de headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Google Pixel 2

Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google lees verder

Apple opladen

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters