Intel kondigt prijzen aan van nieuwe Atom processors

Intel heeft zijn push achter Mobile Internet Devices (MIDs) verder uitgebreid. Naast Linux zullen ze alsnog Windows draaien. Ook Adobe en RealNetworks hebben steun toegezegd.

Op de ontwikkelaarsbeurs Intel Developer Forum in Shanghai maakte Intel onder meer de prijzen voor zijn Atom processor bekend. De super energiezuinige chip verbruikt tussen de 0,65 en 2,4 Watt aan energie en moet later dit jaar op de markt komen. Een model met een kloksnelheid van 800MHz kost 45 dollar. Het snelste model haalt 1.8GHz en kost 160 dollar. De chip is een van de duurste onderdelen van een nieuwe categorie apparaatjes die Intel omschrijft als Mobile Internet Devices (MIDs). De eerste MIDs moeten later dit jaar al op de markt komen. Zij zijn in feite verdere evolutie van de Ultra Mobile PC, ook wel bekend als de Origami, een draagbare computer met alle functionaliteiten van een gewone computer en een batterij die de hele dag meegaat.

MIDs kenmerken zich door een beeldscherm van maximaal 6 inch. Zij zijn verbonden met het internet via een Wi-Fi, 3G of WiMax verbinding. Waar de eerste Origami-computers zoals de Samsung Q1 zo’n 900 dollar kosten, zal een MID bij de introductie later dit jaar zo’n 500 dollar gaan kosten, schat Gary Willihnganz, marketing manager voor Intels Ultra Mobility Group. Toen Intel zijn MID vorig jaar onthulde, ging de chipfabrikant er nog van uit dat deze alleen Linux zou draaien. Maar in Shanghai vertelde de firma dat de apparaatjes ook Windows Mobile Windows XP en Windows Vista aankunnen. De prijs van een Windows-versie zal naar verwachting wel hoger liggen dan een Linux-uitvoering omdat de software meer geheugen en opslagcapaciteit vereist.

De beschikbaarheid van Windows is opvallend. Vorig jaar uitte Intelbaas Paul Otellini nog forse kritiek op Microsoft omdat Windows niet geschikt zou zijn voor de ultramobiele computers. “Het energieverbruik van de Linux kernel is veel beter dan die van Vista,” zei Otellini vorig jaar maart op de Morgan Stanley Technology Conference in San Francisco. “Je kunt Windows CE gebruiken op een MID, maar er is geen mini-versie van Windows Vista beschikbaar. We proberen Microsoft ertoe te zetten om zo’n versie te ontwikkelen. We willen dat Microsoft een zuinige kernel maakt die geoptimaliseerd is voor kleine apparaatjes.”

Nog opvallender is de beschikbaarheid van Windows XP op de MIDs. Microsoft staakt vanaf 30 juni de verkoop van Windows XP licenties, maar zal kennelijk een uitzondering maken voor bepaalde markten zoals de MID. Een ingewijde meldde aan de IDG News Service dat Microsoft in de komende dagen dan ook wijzigingen van zijn licentiebeleid voor Windows XP bekend zal maken. Zowel het Chinese Asianux als Canonical, het bedrijf achter de populaire Ubuntu Linux distributie, ontwikkelen Linux versies voor de MID. Intel onhulde in Shanghai bovendien dat Adobe en RealNetworks zullen assisteren bij de ontwikkeling van Linux voor de MID.

Afgelopen maandag onthulde Adobe al een eerste testversie van zijn AIR platform voor Linux. AIR moet online applicaties mogelijk maken die zowel met als zonder internetverbinding functioneren. De aanstaande Linux versie moet ervoor zorgen dat AIR applicaties niet alleen op Windows en Mac computers draaien, maar ook op MIDs. Real zal daarnaast een speciale versie van zijn RealPlayer ontwikkelen die is gebaseerd op de open source Helix media player.

1207125759 

Bron: Webwereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Apple AR bril?

Alles wijst erop dat Apple binnenkort met een AR bril komt lees verder

iPhone 8

Apple en LG gaan samenwerken voor nieuwe iPhones lees verder

Grote groep Android gebruikers stapt over op iPhone lees verder

Apple apparaten

Apple toestellen verzamelen steeds meer data, maar het klinkt erger dan het is lees verder

iMessage

Waarom iMessage nooit naar Android gaat komen lees verder

Apple Watch 3

WatchOS 4 onthuld: dit is er nieuw in grote update voor Apple Watch lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters