Intel mikt met mobiele chips op zowel dure als goedkope telefoons

Intel heeft gisteravond op de CES in Las Vegas twee nieuwe mobiele processorenfamilies bekendgemaakt, die zijn bestemd voor zowel high-end modellen als goedkope smartphones die in ontwikkelingslanden worden verkocht.

Intel mikt met mobiele chips op goedkope telefoons f32c670b 5cf2 41dd b939 af9edb2bfc32

De Atomprocessors die zuinig zijn, en de voor ontwikkelkingslanden bestemde Lexingtonprocessors zullen binnenkort naar smartphones en tablets toe komen en daar de concurrentie aangaan met de op de ARM-architectuur gebaseerde mobiele processors die nu in vrijwel alle mobiele apparaten draaien.

Het Atom-platform van Intel bestaat al een tijdje voor netbooks en ultrabooks. Het zijn zuinige processoren die minder power bieden dan de i-familie die op desktops en notebooks draait. Tijdens een persconferentie gisteravond gaf Intel inzicht in de toekomst zoals de chipfabrikant die voor zichzelf ziet. Nu is Intel nauwelijks aanwezig op de mobiele markt, terwijl die markt momenteel sterk groeit ten koste van de desktop- en notebookmarkt. Intel moet dus wat doen op de mobiele markt, anders dreigt het flink marktaandeel te verliezen.

Het antwoord van Intel op de ARM-processoren heet de Bay Trail Atom system on a chip-processor. Dat is een quadcore processor die nog kleiner is van formaat dan de generatie Atomprocessors hiervoor. Ze zijn gebakken op een 22nm-design en moeten volgens Intel zo zuinig zijn dat een smartphone of tablet met zo’n processor makkelijk een dag mee moet kunnen. Ook zijn de processors snel, zelfs tweemaal zo snel als de huidige Atomprocessors.

De quadcore Bay Trail Atoms zullen voor de zomer de markt bereiken, en Intel mikt op de stroom Windows 8-tablets die tegen die tijd in de winkels moeten komen te liggen. De Intelprocessors gaan de directe concurrentie aan met de deze week gepresenteerde Nvidia Tegra 4-processor, die eveneens grote snelheden en zuinig omgaan met de batterij belooft.

De Bay Trail Atomprocessors zijn bedoeld voor de high-end markt, maar Intel heeft ook voor het lagere segment nog een processorfamilie in productie: de Lexington-processors. Die zijn allemaal wat langzamer en bescheiden, maar kunnen wel HD video aan en een camera met burstmode is voor zo’n low-end processor evenmin een probleem.

Intel levert momenteel processors voor telefoons van Lenovo, ZTE, Motorola, Megafon, Lava en Orange. De mobiele processoren van Intel zijn te koop in 25 landen.

Bron: CNET

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Wiko view 2

Wiko View 2 Review lees verder

Samsung Galaxy S10 geen achter vingerafdrukscanner

‘Samsung Galaxy S10 krijgt geen vingerafdrukscanner achterop’ lees verder

Light smartphone met negen camera's

Light werkt aan smartphone met negen camera’s lees verder

iPhone X Plus dummy

iPhone X Plus en iPhone 9 dummies opgedoken in video lees verder

Pixel 3 XL render

360-graden Pixel 3 en Pixel 3 XL renders gelekt lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters