Intel's MeeGo en Samsung's LiMo gaan op in Tizen

Intel heeft bekendgemaakt dat het MeeGo-project is afgelopen. Het OS zal opgaan in Tizen. Daarnaast doekt Samsung zijn LiMo OS op en gaat het samen met Intel werken aan het nieuwe Tizen Linux OS.

Gisteren werd al het vermoeden opgeworpen dat Intel en Samsung wel eens konden gaan stoppen met hun eigen OS’en en wilden samenwerken. Inmiddels is de kogel door de kerk en is het Tizen project geboren.

Tizen zal een Linux OS worden dat beheerd wordt door de Linux Foundation en een paar belangengroepen zoals Intel en Samsung. Het OS zal HTML5-applicaties gaan voeren in plaats van native applicaties. Hiervoor is volgens de oud-topman van MeeGo gekozen omdat HTML5 goed om zou gaan met de capaciteit van de telefoon en het makkelijk is om er voor te ontwikkelen. Daarnaast zou HTML5 tegenwoordig zo krachtig zijn geworden dat er goede apps mee gemaakt kunnen worden. Tizen zal dan ook het eerste echte Web OS zijn dat van top tot teen op het internet gericht is.

Gelijktijdig met de bekendmaking van het nieuwe OS heeft Intel aangekondigd dat het inderdaad is gestopt met de ontwikkeling van MeeGo en al haar activiteiten gaat richten op Tizen. Ook Samsung zal actief gaan participeren in het project en stoppen met het ontwikkelen van LiMo. Samsung heeft nog geen beslissing genomen of ook Bada er aan moet gaan geloven. De eerste SDK van Tizen moet begin 2012 uitgebracht gaan worden voor ontwikkelaars.

Nokia laat ondertussen weten dat het de N9 zal blijven ondersteunen met software-updates. De fabrikant wil niet precies hoe lang het toestel updates tegemoet kan blijven zien.

Nokia N9

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Fuzzillogic -

  "Daarnaast zou HTML5 tegenwoordig zo krachtig zijn geworden dat er goede apps mee gemaakt kunnen worden. "

  Ha. Ha. Haa. Kom nou toch. HTML5 is een lachertje vergeleken met Android, QML, Cocoa etc. Zelfs J2ME is nog capabeler voor het maken van apps.
  In HTML5 is er nauwelijks interactie met de telefoon zelf mogelijk. Dat kan toegevoegd worden door allerlei proprietaire interfaces, maar dat heeft dan weer *NIKS* met HTML5 te maken.

  Dit is echt een hele trieste ontwikkeling. Zelfs de naam, Tizer, is al ronduit sneu. En vervolgens plakt een andere paarse broek ook nog "HTML5!!!1" erbij. Waarom? :X

  1. Dominick -

   Triest? Meego was dood, LiMo was ook drie keer niets, en nu gaan ze er weer wat mee doen. Lijkt mij voor alles en iedereen alleen maar een voordeel. Dat het niet jouw ding is kan ik me voorstellen, maar triest!?

   Ben het wel met je eens dat de naam niet zo heel erg catchy is 😛

   1. Fuzzillogic -

    Dat MeeGo "dood" is, is gewoon mismanagement van Intel en een grote faal van Nokia, met Stephen Elop voorop.

    Trieste vind ik vooral dat ze Qt/QML zo ongeveer afschrijven ten faveure van "HTML5". Daar waar Qt/QML gemaakt zijn voor applicaties met zeer brede inzetbaarheid, is HTML gemaakt voor tekstdocumenten. Alle applicaties die je op basis van HTML wilt maken zijn feitelijk hacks. Het is nu al vaak een usability-drama op de desktop. Consistency is nergens te vinden.

    Kun je je nog herinneren dat Jobs zei dat men maar web apps moest maken voor op de iPhone? Ik denk dat-ie zelf nu ook wel zal bevestigen dat dat een blunder was van gigantische proporties. Gelukkig voor Apple hebben ze snel een SDK kunnen uitbrengen. "HTML5" gaat het echt niet beter maken.

   2. Dominick -

    Ben het met je eens dat HTML5 niet de meest handige basis voor goede apps is en dat MeeGo onterecht (of in ieder geval te vroeg) afgeschreven is. Maar dat neemt niet weg dat het goed is dat ze een nieuw OS ervan proberen te maken 🙂

   3. Fuzzillogic -

    Er lijkt weinig van MeeGo over te blijven. Ze hebben Qt/QML blijkbaar vervangen voor GTK+ en EFL voor de native SDK (ja die is er wel nog). Of dat een vooruitgang is?..

Playerunknown’s BattleGrounds, ook wel bekend als PUBG iOS Android Nederland

Zo installeer je gratis Playerunknown’s BattleGrounds in Nederland op je smartphone lees verder

Whatsapp chat

Zo zie je hoeveel berichten je in WhatsApp hebt verstuurd en ontvangen lees verder

Emoji apps iPhone

Opmerkelijk: Apple verbiedt opeens gebruik emoji in apps 🔥⚠️ lees verder

Modern Combat 5

De vijf beste iPhone shooters met 3D Touch lees verder

Telegram vs. Whatsapp

Vijf redenen waarom Telegram beter is dan Whatsapp lees verder

11 Telegram features die je nog niet kende lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters