‘iOS 10 krijgt nieuwe Photos app, emoji en uitschakelbare apps’

iOS 10 wordt naar verwachting in juni aangekondigd, en brengt een aantal verbeteringen en nieuwe functies met zich mee, zoals het uitschakelen van apps en 74 nieuwe emoji.

iOS 10

Naar verwachting zal tussen 13 en 17 juni de jaarlijkse WWDC conferentie plaatsvinden in San Francisco’s Moncone West, waar Apple elk jaar nieuwe producten onthult. Naast de Apple Watch 2 en nieuwe MacBooks krijgen we daar waarschijnlijk ook uitgebreid de nieuwe functies van iOS 10 te zien, de nieuwste versie van het besturingssysteem van de iPad en iPhone. Deze week lekten de eerste nieuwe functies van de update voor de iPhone en de iPad al.

De nieuwe iOS 10 emoji
Een aantal nieuwe emoji

Photos

Een van de grootste veranderingen binnen iOS 10 is de nieuwe Photos app. Naast een nieuw ontwerp krijgen gebruikers nu ook meer vrijheid om verschillende onderdelen van hun foto’s te bewerken. Volgens een anonieme bron zullen gebruikers hun EXIF data kunnen bewerken, het stukje informatie dat vertelt hoe en wanneer de foto in kwestie genomen is. Denk aan het cameramodel, de witbalans van de foto, je sluitersnelheid etc. Ook komt gezichtsherkenning waarschijnlijk naar de app, vergelijkbaar met wat Google doet met haar intelligente Photos dienst.

Nieuwe emoji

Dat is natuurlijk heel handig voor bevlogen fotografen, maar voor de meesten onder ons zal het volgende nieuws belangrijker zijn: dankzij een overeenkomst met Unicode, een internationale standaard voor de codering van grafische tekens en symbolen, kan Apple meer dan 70 nieuwe emoji naar iOS brengen. Lang niet alle nieuwe emoji zijn reeds bekend, maar de mockup die je rechts van dit artikel vindt geeft je een mooi voorproefje.

Tim Cook
Apple CEO Tim Cook

Uitschakelbare apps

Het feit dat Apple’s systeem vrij gesloten is heeft meestal niet echt negatieve impact op het gebruiksgemak van de iPhone en iPad, maar alle vooraf geïnstalleerde apps zijn niet echt gewenst. Vooral omdat je op iOS niet zoals bij Android een app drawer hebt zul je alle apps die je niet op je telefoon wilt hebben in een mapje moeten stoppen. Daar komt echter binnenkort verandering in, zoals Apple CEO Tim Cook afgelopen september al insinueerde.

Hij vertelde dat sommige apps niet verwijderd kunnen worden omdat andere apps afhankelijk van ze zijn, waardoor veel apps van derde partijen niet meer zouden werken. Dat is echter maar voor een handjevol vooraf geïnstalleerde apps het geval, en Cook zei dan ook al dat Apple een manier zou vinden om daar iets mee te doen. Die oplossing komt waarschijnlijk in iOS 10, want deze week dook er een stukje code op dat in iTunes is gevonden, waarin uitschakelbare apps worden genoemd. Je zult ze dus niet compleet kunnen verwijderen, maar waarschijnlijk worden de icoontjes dan wel verborgen op je homescreen.

Naar verwachting wordt iOS 10 in juni aangekondigd, waarna er waarschijnlijk gelijk een bèta uitkomt. De update wordt ergens in September naar alle in aanmerking komende modellen uitgerold.

Bron: Redmond Pie

WhatsApp

Storing WhatsApp zorgt ervoor dat je geen berichten kunt versturen en ontvangen lees verder

Apple iPhone X inbranden

iOS 11.1.2 maakt de iPhone X winterproof lees verder

Face ID

Face ID omzeilen is mogelijk, maar dat zegt niets lees verder

iphone x notch

Hoe je de notch van de iPhone X kunt verbergen lees verder

ios 11

De rekenmachine in iOS 11 faalt – gebruik ‘m dus niet lees verder

iOS 11.1

Zorgt de iOS 11.1 bug ervoor dat je de ‘i’ niet kunt typen? Zo los je het op lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters