WWDC 2016 preview: iOS 10, Apple Music, 3D Touch en meer

Vorige week vond de Google I/O-conferentie plaats, waarbij Google het publiek op de hoogte bracht van aankomende projecten. Nu staat de conferentie van Apple voor de deur. Gaan zij ons net zo omver blazen als Google? Hier een greep uit wat we kunnen verwachten van Apple’s Worldwide Developer Conference 2016.

WWDC 2016 preview

WWDC vindt dit jaar plaats van 13 tot en met 17 juni. Hoewel de conferentie vooral gericht is op software-ontwikkelaars van Apple-producten, is er voor de consument ook heel veel te zien en te beleven. Weliswaar geen opvolger van de iPhone 6S, maar wel genoeg andere interessante dingen. Op de eerste dag, maandag 13 juni, vindt er een gebruikelijke keynote plaats waarin een hoop interessante aankondigingen gedaan zullen worden. Hierna volgen technische sessies die vooral interessant zullen zijn voor developers. Door de grote belangstelling waren tickets enkel beschikbaar door middel van loting. Maar de thuisblijvers hoeven niks te missen: het event is te volgen via een livestream.

iOS 10

Terugblikkendep de voorgaande edities van WWDC kunnen we met zekerheid zeggen dat we een preview van de nieuwste iOS kunnen verwachten. Welke features we precies te zien zullen krijgen is altijd lastig te zeggen, maar we kunnen vast een gok doen. De bij iOS 9.3 geïntroduceerde 3D Touch zou zo maar eens verder ontwikkeld kunnen zijn. De functie maakt onderscheid tussen hard en zacht drukken, waardoor de interface nieuwe mogelijkheden biedt. De functie kan natuurlijk nog veel uitgebreider worden ingezet: wie weet of hier voor iOS 10 al opnieuw aan gesleuteld is.

Veiligheid en beta-versie

Door de recente commotie omtrent Apple en de FBI is het te verwachten dat er aandacht besteed zal worden aan de veiligheid van de nieuwe iOS. Apple blijft achter het standpunt dat de veiligheid van hun gebruikers hoog in het vaandel staat. Vorig jaar maakte het bedrijf tevens voor het eerst een bètaversie voor het publiek beschikbaar. Hiermee konden gebruikers al ver voor de release een proefversie installeren op hun Apple apparaat. Aangezien dit heeft bijgedragen aan het optimaliseren van de vorige versie, zal dit hopelijk ook gaan gebeuren voor de nieuwste update.

HomeKit en standaard-apps verwijderen

Een greep uit de vermoedelijk nieuwe lading Emoji's
Een greep uit de vermoedelijk nieuwe lading Emoji’s

Er zijn geruchten die spreken van een HomeKit-app, waarmee de gebruiker diverse huishoudelijke apparaten kan besturen vanaf zijn Apple-apparaat. Dit is nu ook al mogelijk, maar vanaf verschillende applicaties van andere ontwikkelaars. Eén overkoepelende applicatie zou dus een mooie update zijn. Ook zit het moment er aan te komen dat je de apps van Apple zelf die je niet gebruikt uit je menu kunt halen en misschien zelfs volledig kunt verwijderen. Ook niet onbelangrijk: nieuwe Emoji’s zijn onderweg.

Apple Music

Apple Music krijgt een complete make-over. Niet alleen qua interface, maar ook qua algoritme. Zo worden de aanbevelingen voor de gebruiker specifieker. Waarschijnlijk zal 3D Touch ook een rol gaan spelen in de applicatie. Hierbij kun je denken aan het beluisteren van previews van nummers en gemakkelijk delen.

Apple Watch 2

Apple Watch 2 WWDC 2016 Preview
Apple Watch 2 WWDC 2016 Preview

De Apple Watch bleek een zeer succesvole accessoire. Het apparaat leverde Apple meer op dan de eerste iPhone. Hoewel een nieuwe versie er absoluut aan zit te komen, kan het ook zijn dat we bij WWDC 2016 nog niks te horen zullen krijgen over de aankomende vernieuwingen. De geruchtenmolen levert vooral veel nieuws rondom het uiterlijk van de Apple Watch 2. Het apparaat wordt ongetwijfeld nog dunner en ook zullen er een hoop nieuwe bandjes uitkomen. Qua software zit er ook een flinke update aan te komen: het apparaat beschikt inmiddels over versie 2.2.1 en heeft een hoop nieuwe features gekregen sinds de release, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Van de week liet Tim Cook nog weten dat hij het apparaat meer om de gezondheid van de gebruiker wilde laten draaien.

Welke geruchten waarheid worden, horen we tussen 13 en 17 juni.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters