‘Duurdere componenten: Zoveel kost het voor Apple om de iPhone 7 te maken’

De iPhone 7 is niet alleen duurder voor de consument, maar ook voor Apple. Dat blijkt uit onderzoek van IHS Market, die de totale kosten van alle componenten heeft ingeschat.

Apple

iPhone 7 componenten makenApple kondigde begin deze maand de iPhone 7 en iPhone 7 Plus aan, twee vlaggenschepen met indrukwekkende specificaties. Qua uiterlijk zijn de toestellen op het eerste oog lastig van hun voorgangers te onderscheiden, maar intern is er een hoop verandert. Je kunt meer over de specificaties van de toestellen in ons overzichtsartikel lezen, en gisteren gingen we al hands-on met de iPhone 7 Plus. Alle modellen van de iPhone zijn in Nederland een stukje duurder geworden, 25 euro om precies te zijn. De consument is echter niet de enige die duurder uit is, want uit onderzoek van IHS Market blijkt dat Apple ook in verhouding meer aan zijn nieuwste vlaggenschepen kwijt is.

iPhone 7 componenten

Het onderzoeksbureau schat de totale kosten van alle iPhone 7 componenten op $224.80, inclusief de productiekosten, zo blijkt uit een rapport. Dat is nog steeds een flinke winstmarge, gezien de iPhone 7 $649 kost, maar toch is dat $36.89 meer dan waar IHS Market de iPhone 6s op schatte. De extra kosten voor Apple komen vooral door het verdubbelde opslaggeheugen. Volgens Andrew Rassweiler, hoofd van het onderzoeksbureau, kan de significante vooruitgang op het gebied van NAND flash-geheugen niet de extra kosten compenseren. Het werd hoog tijd dat de goedkoopste iPhone meer opslaggeheugen kreeg, maar daarvoor moest Apple dus wel in zijn eigen winstmarges snijden.

Jet Black

Ook de nieuwe Jet Black finish zou relatief duur voor de smartphonefabrikant zijn. Volgens het rapport is het een zeer tijds-intensieve stap in het productieproces met bovendien een relatief lage opbrengst. Ondanks de hogere prijs van de Jet Black variant van beide nieuwe iPhone’s zou Apple uiteindelijk toch nog duurder uit zijn. Toch lijkt het een slimme beslissing te zijn, want met die vergelijking mis je een belangrijke factor. Doordat Apple tijdens zijn presentatie en in het promotiemateriaal van de nieuwe iPhone’s continu de Jet Black variant toonde leek het echt om een compleet nieuwe iPhone te gaan, terwijl de ‘normale’ zilveren variant amper van de iPhone 6s te onderscheiden is. Met de nieuwe finish kon het bedrijf dus de ‘saaie’ visuele upgrade verbloemen.

Samsung

Apple komt dit jaar dus een stukje duurder uit, dat is duidelijk. Vergeleken met de concurrentie valt het echter mee. De fabrikant besteed in verhouding ongeveer evenveel aan onderdelen als Samsung, maar vraagt wel meer voor zijn toestellen. Apple hanteert dus grotere winstmarges. Helaas heeft IHS Market niet de iPhone 7 Plus onderzocht, het model dat een dubbele camera heeft. Het zou interessant zijn om te zien hoeveel de nieuwe cameramodule kost, en of Apple dat met de prijs weet te compenseren.

Bron: IHS

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters