iPhone 8 Plus vs Samsung Galaxy Note 8 snelheidstest: tegenvaller

Het is zover, een Youtuber heeft de Samsung Galaxy Note 8 en iPhone 8 Plus tegenover elkaar gezet in een snelheidstest. Wetenschappelijk? Verre van. Vermakelijk? Zekersteweten.

Apple iPhone 8 Plus vs Samsung Galaxy Note 8

Apple is er met de iPhone X laat bij als het om het design gaat. Bovendien is het toestel nog eens een stuk duurder dan de concurrentie. Onder de motorkap wordt die achterstand echter meer dan goed gemaakt. De A11 Bionic levert prestaties waar op dit moment geen enkele andere processor aan kan tippen. Dat zagen we pas al terug in benchmarktests. De chip versloeg zelfs de meest recente MacBook Pro.

Maar hoe pakt dat uit in de praktijk? Snelheidstests zijn ontzettend populair op YouTube. We weten natuurlijk drommels goed dat ze allesbehalve wetenschappelijk zijn, maar toch blijft het interessant om de specifieke prestaties van toestellen te vergelijken. Specifieke ja, want over het algemene gebruik zegt het weinig of niks.

Samsung Galaxy Note 8 review uitgelicht

De iPhone 8 en iPhone 8 Plus hebben dezelfde chip als de iPhone X. Zolang je niet over het gedateerde design valt, heb je dus een toptoestel voor een stuk minder geld. Begrijp ons niet verkeerd: het zijn alsnog dure toestellen, maar ten opzichte van de iPhone X is bijna elke smartphone goedkoop.

De iPhone 8 Plus wordt door de YouTuber PhoneBuff in zijn nieuwste video naast de Samsung Galaxy Note 8 gelegd. Iedereen verwachtte dat de iPhone 8 Plus de vloer aan zou vegen met het toestel van Samsung. Dat valt echter vies tegen. Bij het verwerken van video’s is Apple’s smartphone ontzettend snel, en blijft de Galaxy Note 8 ver achter.

Prestaties iPhone 8 Plus vallen tegen, maar maak je geen zorgen

Het toestel toont echter zijn zwakte als het om het werkgeheugen krijgt. iPhones hebben altijd al weinig werkgeheugen, waardoor slechts een paar apps actief gehouden kunnen worden. Oftewel: op een iPhone worden apps vaker opnieuw geladen dan op Android vlaggenschepen. Een praktisch voorbeeld: de Galaxy Note 8 weet nog waar je in je Facebook-feed was gebleven, de iPhone 8 Plus niet.

In de eerste test moeten beide toestellen twee maal een flink aantal apps openen. De eerste keer wordt getest hoe snel de apps worden geopend, van kleine en lichte apps tot grote logge applicatie. De iPhone is trager als het om kleinere apps gaat, maar weet wel weer dik te winnen bij bijvoorbeeld grotere games. Oftewel: taken waarbij de pure power van de processor nodig is.

Apple iPhone 8 iPhone 8 Plus

In de tweede ronde wordt gekeken hoeveel apps van de eerste ronde nog beschikbaar zijn. Daar maakt de 6GB aan werkgeheugen van de Samsung Galaxy Note 8 echt een groot verschil. Alle apps uit de eerste ronde blijven beschikbaar op het toestel van Samsung. De iPhone 8 Plus houdt een paar games open, maar moet de rest herladen.

Door de dag heen kost dat aardig veel tijd, en het is natuurlijk vervelend als je steeds weer opnieuw door apps moet navigeren naar waar je gebleven was. Denk aan een to do-app die je open wil houden in je notitie-app, maar telkens opent je iPhone de homescreen van de app. Ondertussen weet de Galaxy Note 8 precies waar je mee bezig was.

Gelukkig kan Apple waarschijnlijk softwarematig een hoop verbeteren. De iPhone 8 Plus verloor het immers ook van de iPhone 7 Plus, een toestel dat minder krachtig is. iOS 11 is ook nog maar net beschikbaar, dus ontwikkelaars en Apple moeten alles nog optimaliseren. En nogmaals: dit soort tests zeggen lang niet alles.

Check ook de vergelijking met de iPhone 7 Plus, of check wat er gebeurt als je de Galaxy S8 en de iPhone 8 in een blender gooit. Als je er snel bij bent, dan kun je ook nog meedoen aan onze OnePlus 5 JCC+ giveaway!

 

 

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters