Apple van de troon gestoten in China, moederbedrijf OnePlus maakt flinke groei door

Uit recent onderzoek bleek dat Apple een bijzonder moeilijk jaar in China heeft gehad. Oppo en Vivo, beide dochterbedrijven van BBK, maakten juist een enorme groei door.

iPhones

Het verkopen van iPhones in India is opeens een prioriteit voor Apple geworden. Voor het eerst in vijf jaar was de best verkochte smartphone in China in 2016 namelijk geen iPhone. Dat blijkt uit marktonderzoek van Counterpoint Research. Dit keer kwam het Amerikaanse bedrijf niet eens in de buurt van zijn Chinese concurrent. Apple verkocht 12 miljoen exemplaren van de iPhone 6s. Op de eerste plek stond Oppo met de Oppo R9, een toestel dat nota bene veel weg heeft van een iPhone. Het moederbedrijf van OnePlus verkocht maar liefst 17 miljoen exemplaren in China.

Oppo is de grote winnaar

Dat verschil in verkochte exemplaren is niet de meest zorgelijke conclusie van het onderzoek. Het overkoepelende plaatje, ook voor de toekomst, ziet er in China niet rooskleurig uit voor Apple. De grootste smartphonemarkt ter wereld maakte vorig jaar een flinke groei door. Het aantal verkochte smartphones groeide er vorig jaar met 6% ten opzichte van het jaar daarvoor. Er werden in totaal naar schatting 465 miljoen exemplaren aan de man gebracht. Vooral Oppo profiteerde daarvan. De Chinese gigant verdubbelde zijn aantal verkochte toestellen. Daarmee versloeg het Vivo (+78%) en Huawei (+21%). Als je bedenkt dat Vivo het zusterbedrijf van Oppo is, dan is het wel duidelijk dat het een prachtig jaar voor BBK is geweest. BBK is het moederbedrijf van veel Chinese merken, waaronder Oppo, Vivo en OnePlus. Volgens analisten zal BBK binnenkort Apple wereldwijd inhalen als een van de grootste smartphonefabrikanten.

Apple

Apple heeft echter juist totaal niet van die groei geprofiteerd. Sterker nog, het aantal verkochte iPhones daalde vorig jaar met 21%. Daarmee blijft Apple nog maar net Xiaomi voor, dat met -22% ook een moeilijk jaar had. Volgens analisten komt de sterke daling vooral door de hoge prijs van iPhones. In China worden mid-range toestellen steeds populairder, vooral omdat ze qua premium bouw niet meer onder hoeven te doen voor high-end vlaggenschepen. Wat Apple dan moet doen? Volgens Counterpoint Research zal het helpen als de volgende iPhones OLED-schermen krijgt. En verder? Op naar India!

Bron: CNBC

Wiko View 2 Pro preview Samsung Galaxy S10

Samsung heeft grootse plannen voor Samsung Galaxy S10 lees verder

HTC U12+

Eindelijk gelekt: Maak kennis met de HTC U12+ lees verder

Nokia 2 met stock Android

Dit zijn de beste smartphones met stock Android lees verder

iPhone X concept

Dit is de iPhone X opvolger van onze dromen lees verder

smartphone hoofd straling

Straling van smartphones is toch niet zo slecht als gedacht lees verder

Samsung Galaxy S9 transparant

WANT: Transparante Samsung Galaxy S9 is mooier dan ooit lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters