'iPhone kán niet in Amerika geproduceerd worden'

De New York Times heeft uitgezocht, aan de hand van interviews met hooggeplaatse mensen bij Apple, waarom de iPhone niet in Amerika wordt geproduceerd maar in China. Het antwoord was zelfs voor de krant verrassend: het kán gewoon niet, al zou Apple het willen.

Apple iPhone 4S

Zelfs president Obama vroeg ooit aan Steve Jobs waarom de telefoon van Apple niet in het land wordt geproduceerd waar het is ontworpen. Jobs meldde dat het gewoon niet ging gebeuren. De New York Times is daar eens wat verder in gedoken. Het is niet simpelweg dat Chinese arbeiders goedkoper zijn dan Amerikaanse. Het antwoord op de vraag waarom de iPhone niet in de VS wordt gemaakt, luidt dat er domweg geen fabrieken of infrastructuur bestaan die dat aan kunnen.

In de Chinese fabriek waar de meeste van de miljoenen iPhones worden geproduceerd, werken 230.000 mensen. De Times legde dat even naast het aantal Amerikaanse steden dat een inwonertal heeft dat groter is. Dat bleken er ‘maar’ 83 te zijn. En dan heb je het over de gehele bevolking: mannen, vrouwen, kinderen, iedereen. Voor die 230.000 mensen die alleen maar aan iPhones werken, heb je dus een veel grotere bevolking nodig.

Als je ervan uitgaat dat de beroepsbevolking zo’n 65 procent uitmaakt van de totale bevolking, blijven er nog vijfig Amerikaanse steden over die – als iedereen voor Apple gaat werken – de productie van deze telefoon aan kunnen. Leg die cijfers naast de grootste Amerikaanse stad, New York met zijn zeven miljoen inwoners, en het zou betekenen dat drie op de honderd New Yorkers aan de lopende band aan iPhones zou sleutelen.

Dat gezegd hebbende, maakt het natuurlijk ook wel uit dat de Chinese arbeiders veel goedkoper zijn dan Amerikanen. Bij producent Foxconn verdient een iPhone-sleutelaar voor een twaalfurige werkdag, en een zesdaagse werkweek, zeventien dollar per dag.

Bron: TUAW

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. v-power -

  De grootte van een krant zegt niks over de betrouwbaarheid ervan.
  Ik ben het eens met Angelo en vind dit ook de zoveelste l** verhaal over Apple in de algehele media. Er wordt geprobeerd het gevoel te wekken dat de productie van de iphone zo iets spectaculairs is dat het bijna nergens in de wereld mogelijk zou zijn. Dit voedt weer het Apple-religie-fenomeen (het geeft een 'verheven' gevoel boven anderen). Gewoon een onderdeel van Apples PR en het werkt zeer goed, dat zie je aan de reacties hoe erg mensen zich aangevallen voelen als je iets negatiefs durft te zeggen over Apple, net zoals je iets negatiefs over iemands geloof zou zeggen.

 2. bartvuijk -

  Als Apple een iPhone in de VS laat maken kost dat volgens de New York Times per toestel ongeveer vijftig euro meer dan wanneer een toestel uit China komt. Die laatste opmerking van MiAmRa zou weleens kunnen kloppen. Plus dat de infrastructuur in China kennelijk makkelijker is voor dit soort massaproductie.

 3. MiAmRA -

  Uiteindelijk heeft het allemaal te maken met de kosten.
  Theoretisch zou het wel kunnen in Amerika, echter het 'productieklimaat' in China is veel beter voor bedrijven. Als je gaat kijken naar oa: vergunningen, ruimte, werknemers, grondstoffen.

  Als Apple echt zou willen dat de iPhone in Amerika wordt gemaakt dan zou daar best iets te regelen zijn voor Apple echter de kosten zouden gigantisch oplopen voor Apple, waardoor een iPhone bijna onbetaalbaar zou worden voor een gemiddelde consument. Apple zou namelijk in Amerika een nieuwe EMS moet zoeken die dan weer alles moet gaan opstarten en de kosten zullen dan ook weer ongetwijfel worden doorberekend aan Apple.

  Daarnaast heeft Apple met Foxconn een EMS die veel macht heeft in China.

 4. Sergio -

  Onzin verhaal!! Toen ze in 2007 begonnen met de iPhone was de productie bij lange na nog niet zo groot als het momenteel is. Kan me niet herinneren dat ze toendertijd ooit ook maar 1 iPhone in de VS hebben geproduceerd.

  Nu kunnen ze zo'n megafabriek en infrastructuur verhaal gebruiken als excuus, maar de enige reden dat ze daar zijn produceren was omdat Chinezen goedkoper zijn.

 5. Angelo -

  En dat gebeurd denk jij..?? Dan kost een telefoon straks 1000€. De lage lonen landen zullen moeten blijven bestaan, anders draait de economie niet!!

  Over 20, 30 jaar zal het best wel eens zo kunnen zijn dat India, China, de 1 en 2de wereld economie zijn, en Amerika en europa het lageloon land, en kunnen jou kleinkinderen de iphone7 in elkaar schroeven!!

 6. Dominick -

  Natuurlijk is het niet alleen het kostenplaatje, maar dat het onmogelijk is omdat er te weinig mensen in de Amerikaanse steden zouden wonen is ook onzin. Een gigantisch deel van het werk dat door Chinezen wordt gedaan kan net zo goed door robots worden uitgevoerd, dan heb je al heel wat minder dan 230.000 man nodig. Dat gebeurt alleen niet omdat Chinezen veel goedkoper zijn. Plus dat je natuurlijk ook makkelijk drie fabrieken kunt bouwen in plaats van 1. Zoals altijd ligt de waarheid in het midden.

  1. bartvuijk -

   Volgens mij heeft Foxconn ook aardig wat fabrieken staan in China. Meer dan tien geloof ik, totaal aantal werknemers iets van anderhalf miljoen. En dan hebben we het nog niet eens over Wintek, die andere fabrikant in China/Taiwan/India…

   1. Dominick -

    Ja, natuurlijk. Maar daar maken ze echt niet allemaal iPhones. Sterker nog, ik kan me niet voorstellen dat ze in totaal 230.000 man aan de iPhoneproductie hebben zitten.

 7. Angelo -

  L*L verhaal. dit kan je over alle electronica vertellen. 99% van alle electronica word in azie gemaakt. Het mensen verhaal is wat overtrokken, het is PUUR het kosten plaatje!! In geen 1 westersland zie je zo`n fabriek.

  Maar Apple maakt er weer een mooi verhaal van zonder te relativeren, en de grote hoop, waaronder ook redacteurs trappen hierin en zeggen Wauw.. Apple is wel geweldig..

  Als ik als redacteur zo`n bericht lees en dan ook nog eens op een apple weblog en dit kwakeloos overneemt dat zegt mij weer genoeg!!

  1. Danijel -

   Zoals aangegeven is de bron niet een Apple weblog maar de grootste krant van de wereld, The new York Times. Het artikel zelf is erg uitgebreid en haalt veel (anonieme) bronnen aan. Ik denk dus dat het daar wel goed zit.

   Het 'mensen verhaal' is direct gelieerd aan het kostenplaatje uiteraard. Amerika heeft gewoon te weinig midden opgeleide mensen die dat saaie werk willen doen. Daarnaast heb je vakbonden en een hoop regels die er in Azië niet zijn. Daarnaast zitten alle toeleveranciers in Azië, dus je zou wel gek zijn als je dat allemaal laat verschepen naar Amerika.

   Dus ja, het heeft met de kosten te maken die je niet kunt verantwoorden in Amerika.

   1. Angelo -

    NYT heeft waarschijnlijk aandelen in apple, en het artikel hebben jullie wel van TAUW gehaald, waar het erg geromantiseerd staat beschreven.

    Een normaal en intelligent denkend mensvraagt zich nogineens af of gaat nog ineens uitzoeken waarom de iphone niet in amerika word gemaakt, kom op zeg dit is toch puur fanboy praat en weer eens sluikreclame!!

   2. robnas -

    Quote:
    "Een normaal en intelligent denkend mens…"
    neemt deze overtrokken reactie met een korrel zout.

    Hoe erg vind je het dat iemand denkt een reden gevonden te hebben die niet strookt met jouw gedachten? Ik kan semi-intellect-humoristisch de wetenschappelijke term autistisch erbij halen, maar daarvan zul je waarschijnlijk nog verder in je schulp kruipen. Dus: nee, ik laat het achterwege.

    Owja, voordat ik het vergeet: waar is je onderbouwing, referenties, bewijs? Waarom moet hier iemand trouwens een mening over hebben:
    "Apple produceert de iPhone niet in Amerika vanwege demografische aspecten en economische aspecten"
    Daar komt het op neer. Er worden feiten voorgeschoteld. Kun je mij nou vertellen waarom ik Apple om dit gegeven moet haten of liefhebben?

   3. Angelo -

    Mij bluf je niet over met je mooie woorden zonder inhoud Rob!! En wat lul je nou over onderbouwing!!

    Dat NYT, en daar zitten toch geen LBO mensen neem ik aan. Dat hun een ONDERZOEK moeten gaan doen waarom de iphone niet in Amerika word gefabriceerd!!! Moet ik nog duidelijker zijn…

    –Mod–

    Even normaal blijven doen!

    En demografische en economische aspecten.. haha.. GELD jonguh.. daar draait het om..!! jij praat al net zo mooi als hun.

   4. Danijel -

    Even normaal blijven doen aub. Beide reactie verwijderd en die van jouw aangepast. Niet elkaar gaan uitmaken voor tekortkomingen, keep it nice.

   5. willem -

    Robnas, denk dat angelo bedoeld dat allaboutphones eens beter moet nadenken, en een beter vooraf onderzoek te doen. Kwakeloos andere artikelen overnemen en je eigen draai aangeven, kun je nou eenmaal commentaar op krijgen. Vind het verder ook erg dom dat de newyork times onderzoek moet doen waarom wel in china en niet in de us.

   6. Mario -

    Ik wil hier niet graag een betweter zijn , maar ik bezoek deze site zeer regelmatig. En als ik dan zie dat "de new york times de grootste krant ter wereld is" dan schrik ik mij wel even rot. Het mag zeer duidelijk zijn dat dit niet zo is. Het zijn foutjes die ik hier vaker tegenkom, asjeblieft denk goed na en check je bronnen voordat je nieuws plaatst.
    25. Sports Nippon Japan 1,711
    26. The Nikkan Gendai Japan 1,686
    27. The New York Times USA 1,684
    28. Times of India India 1,680
    29. Guangzhou Daily China 1,650
    30. Daily Mirror UK 1,634

   7. Danijel -

    Mjah, excuus dat het niet klopt. Ik probeer simpelweg aan te geven dat het gewoon een zeer betrouwbare bron is. Ik hoop dat je dat wel met me eens bent 😉

Samsung Galaxy S9 Lilac Purple

Deze drie Galaxy S9 features zouden je over de streep kunnen halen lees verder

iPhone SE 2

Apple komt begin juni met 4.2-inch iPhone SE 2: specificaties gelekt lees verder

Samsung Galaxy S9

Dit is de Samsung Galaxy S9 in alle beschikbare kleuren lees verder

Samsung Galaxy Note 8 camera

Met deze vijf smartphones maak je de mooiste foto’s lees verder

Hands-on video Xiaomi Mi Mix 2S laat iPhone X-achtige navigatie zien lees verder

Samsung Galaxy S9 Prijzen

Jup, de Samsung Galaxy S9 wordt duurder dan de Galaxy S8 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters