'iPhone kán niet in Amerika geproduceerd worden'

De New York Times heeft uitgezocht, aan de hand van interviews met hooggeplaatse mensen bij Apple, waarom de iPhone niet in Amerika wordt geproduceerd maar in China. Het antwoord was zelfs voor de krant verrassend: het kán gewoon niet, al zou Apple het willen.

Apple iPhone 4S

Zelfs president Obama vroeg ooit aan Steve Jobs waarom de telefoon van Apple niet in het land wordt geproduceerd waar het is ontworpen. Jobs meldde dat het gewoon niet ging gebeuren. De New York Times is daar eens wat verder in gedoken. Het is niet simpelweg dat Chinese arbeiders goedkoper zijn dan Amerikaanse. Het antwoord op de vraag waarom de iPhone niet in de VS wordt gemaakt, luidt dat er domweg geen fabrieken of infrastructuur bestaan die dat aan kunnen.

In de Chinese fabriek waar de meeste van de miljoenen iPhones worden geproduceerd, werken 230.000 mensen. De Times legde dat even naast het aantal Amerikaanse steden dat een inwonertal heeft dat groter is. Dat bleken er ‘maar’ 83 te zijn. En dan heb je het over de gehele bevolking: mannen, vrouwen, kinderen, iedereen. Voor die 230.000 mensen die alleen maar aan iPhones werken, heb je dus een veel grotere bevolking nodig.

Als je ervan uitgaat dat de beroepsbevolking zo’n 65 procent uitmaakt van de totale bevolking, blijven er nog vijfig Amerikaanse steden over die – als iedereen voor Apple gaat werken – de productie van deze telefoon aan kunnen. Leg die cijfers naast de grootste Amerikaanse stad, New York met zijn zeven miljoen inwoners, en het zou betekenen dat drie op de honderd New Yorkers aan de lopende band aan iPhones zou sleutelen.

Dat gezegd hebbende, maakt het natuurlijk ook wel uit dat de Chinese arbeiders veel goedkoper zijn dan Amerikanen. Bij producent Foxconn verdient een iPhone-sleutelaar voor een twaalfurige werkdag, en een zesdaagse werkweek, zeventien dollar per dag.

Bron: TUAW

Doogee S55

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen lees verder

De Motorola p30 mixt het beste van Apple en Huawei lees verder

Samsung Galaxy Note 9 S Pen

Vijf verschillen tussen de Samsung Galaxy Note 8 en Note 9 lees verder

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Wiko view 2

Wiko View 2 Review lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters