Pegatron vertrekt uit Breda

Pegatron het Taiwanese concern is één van de productiepartners van Apple net zoals Foxconn en Wistron. Pegatron zou de helft van de iPhone 6 modellen hebben gefabriceerd en in opdracht van Apple de iPhone’s ook repareren. In Breda staat een vestiging van Pegatron maar deze moet weg na een bezoek van Inspectie SZW.

Pegatron fabriek
Pegatron fabriekshal

Klachten

In 2014 had Pegatron een vestiging in Breda. Hier werd voor opdrachtgevers zoals Apple, Dell, Asus en HP elektronica gerepareerd. In 2014 kwam het bedrijf in het nieuws vanwege slechte werkomstandigheden, de Inspectie SZW kwam langs en dat leidde tot een officiële waarschuwing. Mensen zouden zeer slecht behandeld worden in grote fabriekshallen met te weinig zuurstof en een te hoge luchtvochtigheid en ook zou de fabriekshal en zijn werkplekken niet voldoen aan de wettelijke eisen. Pegatron moest in oktober 2014 de omstandigheden binnen drie maanden verbeteren. Maar eind februari 2016 zijn de werkomstandigheden nog steeds niet verbeterd, zo blijkt uit de Kamervragen die de SP stelde over de werkomstandigheden in het bedrijf. Eén van de vragen was waarom er maandelijks een ambulance moest uitrukken naar het bedrijf. Werknemers krijgen strafpunten wanneer ze zich ziek melden of te laat komen. Wie te veel strafpunten heeft, komt niet in aanmerking voor loonsverhoging. Ook vielen veel werknemers door de slechte ventilatie en zuurstoftekort in slaap. Pegatron wordt nu gesloten en  500 Brabanders verliezen hun baan. In mei gaat het bedrijf definitief dicht.

Pegatron medewerkers vallen in slaap
Pegatron medewerkers vallen in slaap

Pegatron verhuisd

In Ostrava Tsjechië staat het hoofdkwartier van Pegatron. Dit is waar de werkzaamheden naar verplaatst worden. Volgens Pegatron ligt de sluiting van de vestiging in Breda aan de krimpende markt. merkwaardig want de vraag naar smartphones en tablets stijgt. De werknemers van de vestiging in Breda kan het niet zoveel schelen, De Stem probeerde de ochtendploeg van Pegatron te interviewen terwijl ze om 6 uur naar hun werkplaats gingen. Velen wilden niet reageren maar Martijn die er al twee jaar werkt reageerde heel nuchter.

“Ja, ik zal straks op zoek moeten naar een nieuwe baan. Maar voor mij stond al heel lang vast dat dit er aan zat te komen. Mijn contract loopt ook in mei af. Dan werk ik hier precies twee jaar en zou het voor mij toch al ophouden hier. Voor een vast contract kom je hier toch niet in aanmerking.”

 

Bron: iculture.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
iPhone X Jony Ive

Jony Ive terug aan het roer van Apple’s ontwerpstudio lees verder

Microsofr Surface Phone

Opvouwbare Microsoft Surface Phone duikt op: Galaxy S9-killer? lees verder

Video en specificaties Samsung Galaxy A8+ (2018) gelekt lees verder

Samsung Galaxy S8 Samsung Galaxy S9

Je kunt de Samsung Galaxy S9 opladen met je… kleding? lees verder

Apple iPhone Xc iPhone X

Maak kennis met Apple iPhone Xc concept: goedkopere iPhone met bonte kleuren lees verder

LG signature Edition

LG Signature Edition onthuld: exclusieve smartphone met een twist lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters