Pegatron vertrekt uit Breda

Pegatron het Taiwanese concern is één van de productiepartners van Apple net zoals Foxconn en Wistron. Pegatron zou de helft van de iPhone 6 modellen hebben gefabriceerd en in opdracht van Apple de iPhone’s ook repareren. In Breda staat een vestiging van Pegatron maar deze moet weg na een bezoek van Inspectie SZW.

Pegatron fabriek
Pegatron fabriekshal

Klachten

In 2014 had Pegatron een vestiging in Breda. Hier werd voor opdrachtgevers zoals Apple, Dell, Asus en HP elektronica gerepareerd. In 2014 kwam het bedrijf in het nieuws vanwege slechte werkomstandigheden, de Inspectie SZW kwam langs en dat leidde tot een officiële waarschuwing. Mensen zouden zeer slecht behandeld worden in grote fabriekshallen met te weinig zuurstof en een te hoge luchtvochtigheid en ook zou de fabriekshal en zijn werkplekken niet voldoen aan de wettelijke eisen. Pegatron moest in oktober 2014 de omstandigheden binnen drie maanden verbeteren. Maar eind februari 2016 zijn de werkomstandigheden nog steeds niet verbeterd, zo blijkt uit de Kamervragen die de SP stelde over de werkomstandigheden in het bedrijf. Eén van de vragen was waarom er maandelijks een ambulance moest uitrukken naar het bedrijf. Werknemers krijgen strafpunten wanneer ze zich ziek melden of te laat komen. Wie te veel strafpunten heeft, komt niet in aanmerking voor loonsverhoging. Ook vielen veel werknemers door de slechte ventilatie en zuurstoftekort in slaap. Pegatron wordt nu gesloten en  500 Brabanders verliezen hun baan. In mei gaat het bedrijf definitief dicht.

Pegatron medewerkers vallen in slaap
Pegatron medewerkers vallen in slaap

Pegatron verhuisd

In Ostrava Tsjechië staat het hoofdkwartier van Pegatron. Dit is waar de werkzaamheden naar verplaatst worden. Volgens Pegatron ligt de sluiting van de vestiging in Breda aan de krimpende markt. merkwaardig want de vraag naar smartphones en tablets stijgt. De werknemers van de vestiging in Breda kan het niet zoveel schelen, De Stem probeerde de ochtendploeg van Pegatron te interviewen terwijl ze om 6 uur naar hun werkplaats gingen. Velen wilden niet reageren maar Martijn die er al twee jaar werkt reageerde heel nuchter.

“Ja, ik zal straks op zoek moeten naar een nieuwe baan. Maar voor mij stond al heel lang vast dat dit er aan zat te komen. Mijn contract loopt ook in mei af. Dan werk ik hier precies twee jaar en zou het voor mij toch al ophouden hier. Voor een vast contract kom je hier toch niet in aanmerking.”

 

Bron: iculture.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
iPhone X Face ID

Wat is er toch aan de hand met de productie van de iPhone X? lees verder

headphone jack

Waarom Google headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

WhatsApp Emoji

Whatsapp ondersteunt binnenkort in groepen videobellen lees verder

Huawei Mate 10 Pro

Huawei Mate 10 Pro onthuld: high-end smartphone met dunne schermranden komt naar Nederland lees verder

Specificaties en foto eerste smartphone van Razer gelekt lees verder

Samsung Galaxy A5 2018 Galaxy A7 2018

Flink aantal renders Samsung Galaxy A5 2018 en Galaxy A7 2018 gelekt lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters