Dit zijn de vijf grootste verschillen tussen de iPhone X en iPhone 8 (Plus)

Met de komst van drie nieuwe iPhones tegelijk, zien sommige mensen door de bomen het bos niet meer. Hoewel de toestellen deels dezelfde specificaties hebben, zoals de nieuwe A11 Bionic chip met zes kernen en een versie met 64GB en 256GB, zijn er uiteraard toch wat belangrijke verschillen. We hebben de grootste verschillen tussen de toestellen voor je op een rijtje gezet, zodat het bos weer zichtbaar wordt.

OLED vs. LCD

Eén van de grootste verschillen wordt meteen duidelijk als je de toestellen naast elkaar legt. De iPhone X heeft een soort Infinity Display gekregen, terwijl de andere twee nog dikke randen aan de boven- en onderkant hebben. Behalve de screen-to-body ratio, verschilt de iPhone X ook van de iPhone 8 en 8 Plus in het soort display dat is gebruikt. De X is uitgerust met een kersvers 5.8 inch OLED display met een resolutie van 2436 x 1125 pixels.

De iPhone 8 toestellen hebben een LCD scherm gekregen, waarbij die van de 8 Plus nog wat geavanceerder is dan het kleinere model. De iPhone 8 Plus komt namelijk met een 5.5 inch full HD LCD scherm met een resolutie van 1920 x 1080, terwijl de normale 8 het met een 4.7 inch LCD scherm moet doen met een resolutie van 1334 x 750 pixels. Overigens is de iPhone X ook het enige model met ondersteuning voor HDR video’s en een contrast ratio van 1.000.000:1.

Apple iPhone 8 Apple iPhone X

 

Dubbele camera vs. einzelgänger

Zowel de iPhone X als de iPhone 8 Plus zijn uitgerust met een dubbele camera. De iPhone 8 blijft helaas achter en moet het doen met een enkele lens. De camera’s van de X en de 8 Plus zijn echter ook niet helemaal hetzelfde. Ten eerste is de dual camera setup op de iPhone X verticaal gepositioneerd, terwijl deze bij de 8 Plus horizontaal is.

Een belangrijker verschil is dat allebei de lenzen van de X optische beeldstabilisatie hebben. De iPhone 8 Plus heeft alleen voor de hoofdcamera optische beeldstabilisatie gekregen, wat vooral in het donker voor een kwaliteitsverschil zal zorgen. Daarnaast heeft de tweede camera van de X een grotere lensopening van f/2.4 tegenover die van f/2.8 bij de iPhone 8 Plus.

iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus verschillen

Face ID vs. vingerafdrukscanner

Doordat de iPhone 8 en 8 Plus nog grote randen aan de boven en vooral de onderkant hebben, kunnen de toestellen nog gewoon werken met een fysieke home knop en een vingerafdrukscanner aan de voorkant. De iPhone X heeft door het grote scherm hier echter geen plek meer voor. De homeknop is vervangen door een soepel swipe gebaar vanaf de onderkant van het display en de vingerafdrukscanner is helemaal verdwenen.

In plaats daarvan is het toestel uitgerust met een 3D scanner met gezichtherkenningssoftware om op deze manier met je gezicht het toestel te ontgrendelen. Ook is het mogelijk om via Apple Pay te betalen door naar het scherm te kijken, wat mogelijk een gevaarlijke feature is voor vrouwelijke gebruikers.

iPhone X Face ID

 

Groot vs. minder groot dan je zou denken

Hoewel de iPhone X met 5.8 inch het grootste display heeft, is het toestel zelf kleiner dan de iPhone 8 Plus. Dit komt door de hogere screen-to-body ratio. De iPhone X meet maar 143.6 x 70.9 x 7.7 mm, terwijl de iPhone 8 Plus met de afmetingen van 158.4 x 78.1 x 7.5 mm toch een stukje groter uitkomt. Het kleinste model is de standaard iPhone 8 met een grootte van 138.4 x 67.3 x 7.3 mm.

Duur vs. iets minder duur

Als laatste is er nog de prijs van de toestellen. De iPhone X is duidelijk het duurste toestel. Het goedkoopste 64GB model kost 1.159 euro en de duurdere met 256GB aan opslagruimte is meteen 1.329 euro. Daarna volgt de iPhone 8 Plus, welke een stukje duurder is dan de iPhone 8. Een 64GB iPhone 8 Plus heeft een prijskaartje van 919 euro, terwijl je voor 256GB aan opslagruimte 1.089 euro betaalt. De twee iPhone 8 modellen hebben een prijskaartje van 809 euro en 979 euro.

iPhone X grootte vergeleken met iPhone 8 en 8 Plus

 

 

Verschillen in beschikbaarheid

Dat was het voor de verschillen. Als laatste zou de beschikbaarheid ook genoemd kunnen worden. Beide iPhone 8 toestellen kunnen vanaf 15 september gereserveerd worden en zullen op 23 september beschikbaar zijn. De iPhone X kan pas vanaf 27 september gereserveerd worden en we moeten helaas tot 3 oktober wachten om een exemplaar te kunnen bemachtigen.

Bron: PhoneArena, Apple

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters