Met deze features waren Android smartphones eerder dan Apple

Qualcomm heeft, geheel toevallig op de dag van de onthulling van de iPhone X, een lijstje met features geplaatst waarmee Android smartphones eerder waren dan Apple. Oftewel, innovaties waaraan Qualcomm heeft bijgedragen.

Apple vs Android: wie was er eerder met features?

Apple is er niet vies van om op te scheppen. Functies die bij de concurrentie (Android smartphones dus) al jaren beschikbaar zijn, worden door de techgigant onthuld alsof het revolutionaire uitvindingen zijn. Als je niet beter weet, wat voor veel consumenten het geval is, dan denk je dat Apple er als eerste mee komt.

Dat gaat vanavond ongetwijfeld weer gebeuren. Op het moment van schrijven duurt het minder dan twee uur tot de onthulling van de iPhone X. Samsung liet geheel toevallig, ahum, vandaag weten dat de Samsung Galaxy Note 9 een opvouwbaar toestel wordt. Ook Qualcomm maakte mooi gebruik van de gelegenheid om zichzelf te promoten, en te voorkomen dat Apple opnieuw de boel claimt.

Tim Cook interview iPhone X prijzen
De iPhone X?

De gemiddelde consument zal dit lijstje nooit tegenkomen, maar Qualcomm heeft alle firsts op een rijtje gezet die het bedrijf heeft bewerkstelligt. Qualcomm’s Snapdragon chips vind je in bijna elke Android smartphone. De chipfabrikant heeft daardoor in de afgelopen jaren vaak de primeur gehad als het om nieuwe features ging. Features die Apple maar al te gretig daarna overnam.

Die features heeft de fabrikant dus nog eens op een rijtje gezet. Qualcomm heeft in zijn post nergens Apple, iPhones of iOS genoemd, maar de boodschap is duidelijk. Daar zorgt de timing wel voor. Sommige features zijn honderd procent afkomstig van Qualcomm, andere heeft de chipfabrikant aan bijgedragen. Een ding geldt voor allemaal: ze waren eerst op een Android smartphone te vinden, toen pas op een iPhone.

Qualcomm iPhone X Android features

Voorbeeldje: gezichtsherkenning vond je als eerste in de Samsung Galaxy S8. De Xiaomi Mi Mix had de primeur met een randloos scherm, en de HTC One M8 was de eerste smartphone met een dubbele camera. Vanavond zal Apple onthullen dat de iPhone X draadloos opgeladen kan worden, iets wat al minimaal vier jaar met Android smartphones kan. Normaliter is dan de verdediging dat Apple het beter uitvoert, maar geruchten wijzen erop dat de techgigant een verouderd protocol gebruikt.

Apple en Qualcomm verwikkelt in rechtszaken

De band tussen Apple en Qualcomm is sowieso niet best. Volgens Apple en zijn fabrikanten vraagt Qualcomm te hoge royalties voor zijn Standard Essential Patents. Dat zijn standaard patenten die smartphonefabrikanten verplicht moeten licenseren om hun toestellen te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan patenten voor touchscreen-technologie. Zonder zo’n patent kun je geen smartphone maken.

Sony Xperia XA1 Plus preview design

Daarom is Qualcomm verplicht om op een eerlijke, redelijke en non-discriminerende manier royalties te innen. Apple beweert dus dat de chipfabrikant zich daar niet aan heeft gehouden. Qualcomm heeft de fabrikanten aangeklaagd wegens het niet betalen van de bedragen, terwijl de fabrikanten op hun beurt weer Qualcomm hebben aangeklaagd. Feest! Lees hier al het laatste nieuws over de iPhone X.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters